Следва

Петъчна доза секс Vol. 2: Пак Дамяно Давид, само че гол

Ако сладурчето ви пише ТАКИВА съобщения, бягайте с 200

За нюансите в токсичното общуване разбираме от блога The Truth на дейтинг-приложението Badoo

Health преди 2 години

Думата "токсичен" се асоциира с отрова. Отрова, включително в отношенията. Токсични са онези нездравословни отношения, в които единият човек игнорира желанията на другия, подтискайки го. Те отравят живота на подчинения партньор, влияят на самооценката му и изтощават всички вътрешни ресурси. И колкото повече продължават, толкова по-трудно е да се освободим от тях. Днес говорим за това как да разпознаем токсичния човек още при размяната на съобщения. 

Доверете се на усещанията си

Психолозите са единодушни в мнението си, че главният показател за качеството на общуването са вашите собствени усещания от него. За да разберете, дали има елемент на токсичност, е достатъчно честно да си отговорите на въпроса: комфортно ли ми е да общувам с този човек? Ако отговорът ви е "не" - веднага се оттеглете.  

Причините за дискомфорта могат да са много (както и типовете токсични хора). Например, новият ви познат от първото съобщение започва да се държи така, сякаш между вас вече има установени отношения - прави комплименти, споделя чувства и размишлява за сходството в душите ви. Или настоятелно ви кара да правите нещо, което не искате - да се отклоните от плановете си, да му пратите интимна снимка, да промените нещо в себе си. Или ви се струва, че той играе някаква игра, установявайки свои "правила на кореспонденцията" - залива ви със съобщения, след което изчезва за няколко дни, праща ви дълги текстове с намеци, обижда се, ако не му отговорите веднага, задава странни въпроси ("Би ли спала с шефа си?", например). Всички тези модели на поведение са характерни за токсичните хора, от които, както казахме, трябва да стоим далече. 

Ето кои са най-разпространените съобщения, които пращат токсичните хора (с пояснението какво на практика значат посланията им) >>>

"Бившата ми жена беше луда"

Универсалният отговор на мъжете, които не умеят да носят отговорност и се отнасят потребителски към обкръжаващите. Естествено, че е далеч по-лесно да обвиниш бившата и да твърдиш, че тя не е била "точния" човек, отколкото да се опиташ да вникнеш в причините, довели отношенията до крах или собствените си недостатъци. Да продължим общуването си с такъв човек, е грешка. Ако между вас нещата не потръгнат, вие ще сте следващата, която ще бъде обявена за "луда". 

"Няма да ти е лесно с мен"

Обикновено не придаваме голямо значение на подобни фрази, отдавайки ги на мила самокритичност у събеседника и дори флирт. Всъщност обаче, трябва да ги възприемаме буквално - като предупреждение. Хората не лъжат, когато казват, че ще ви е трудно с тях. 

"Всички жени са егоистки, ти си различна"

Фразата звучи като комплимент, но е тревожен знак. Първо, вашият събеседник използва лош прийом в общуването - дели всичко на черно и бяло. Второ, изкуствено ви извежда от група, като ви дава психологически аванс, за да ви докаже, че вие сте по-добри от другите. Простичко казано, вие вече сте вписана в различна графа (независимо дали го искате или не).

"Ти си най-прекрасното момиче на света / Чувствам, че между нас има особена връзка" и прочие гръмки любовни заявки, направени в началото на отношенията, са явни признаци на стартегията "Любовна бомбардировка" (от англ. Love bombing). Нежности, комплименти и откровени признания малко след запознанството имат за цел да ви накарат да повярвате, че наистина сте срещнали любовта на живота си. Целта - контрол над поведението ви. Когато вече сте изцяло в неговата власт, манипулаторът ще смени тактиката - ще изразява чувства към вас само в случаите, в които се държите, както той очаква. От такъв психологически капан е много трудно да се измъкне човек. 

"Мислех, че си имаме пълно доверие, но те не си напълно честна с мен"

Играйки с чувството за вина, събеседникът-манипулатор се опитва да ви накара да признаете нещо, да сте открита и откровена. Бъдете внимателни - по-късно признанията ви могат, и твърде вероятно ще бъдат, използвани срещу вас. 

"Ок."

Христоматиен пример за токсично съобщение, което ви се праща, за да ви бъде демонстрирано несъгласие или раздразнение (изключение правят само хората, пестеливи на думи по природа, на които лаконичното общуване е присъщо на характера -  те обикновено отвръщат кратко и обезателно слагат точка в края на всяка съобщение). "Ок." идва да покаже, че далеч не всичко е окей. Събеседникт ви дори не желае да вложи време, за да обясни своята гледна точка, защото с вас "нещата са му ясни". Неговото "Ок." е силно натъртване на тезата му, че не отговаряте на очакванията му. 

"Както кажеш"

По-неагресивната вариация на предното съобщения е също токсична. По същество, тя означава: "Говориш поредна безмислица, но не възразявам, защото ми е все едно". 

"Защо не ми отговаряш. Виждам, че си онлайн"

Внимателно, налице е реалната опасност да сте изправена през мъж-тиран, който иска контрол над живота ви. Ще влезете в спирала на непрекъснати оправдания и безкраен отчет за всяка ваша крачка. Бягайте, докато не е късно. 

"Не се чувствам добре, само ти ме разбираш"

Дори само по тази фраза можем да разпознаем токсичния човек-насилник. Той винаги ще намери повод за недоволство или мъка, а вие ще се наложи да инвестирате жизнените си ресурси в това да го успокоявате (внушен ви е психологическия номер, че само вие го разбирате).

"Кога ще е удобно да звъннеш - довечера или утре сутрин?"

На пръв поглед в съобщение като това няма нищо лошо. Събеседникът оставя окончателното решение на вас - колко мило! Само че това е само една илюзия за свободен избор или така нареченият "избор без избор". При такава постановка на въпроса, основното вече е решено вместо вас - вие ще звъннете. Пример за класическа манипулация. 

"Не се разстройвай от такава глупост"

Ако сте разстроени от нещо, вероятно имате причини за това. Тази фраза на събеседника обезценява чувствата ви, давайки ви да разберете, че за него вашите чувства нямат значение. Най-вероятно няма да имат и в бъдеще. 

"Прецаквам всичко"

Това признание, изречено пред вас, ще ви накара да изпитате желанието да го направите по-добър, да му помогнете. Което е нещото, което той чака. Този човек само чака някой да го "лекува" и спасява, докато той прави това, което си е решил. 

"Правя толкова много за теб, а ти..."

Отново игра с чувството за вина и откровен шантаж. Не се поддавайте на това. Помнете: ако събедседникът ви ви праща интимни снимки или ви прави щедри подаръци, това е негово лично решение. Не сте му длъжна с нищо в замяна. 

"Надявам се, че си прекарваш добре без мен"

Съобщение с точно обратния смисъл. Последното, което иска изпращачът му, е да си прекарвата добре. Според него вие сте длъжна да се измъчвате от факта, че сте предпочели да използвате времето си без него. 

"Бебче, какво има, сърдиш ли ми се?"

Събеседникът ви се е държал некоректно към вас, след което задава този "мил" въпрос. Това е директният път към нездрави отношения. Той прекрасно разбира, че ви е обидил, но вместо да се извини и да признае грешката си, решава проблема чрез манипулация и вкарването на емоционални драми. Това поведение - смени в настроението, изблици на гняв и агресия, редуващи се с притворна загриженост ("Правя това, защото те обичам") - е най-ярката характеристика на токсичните хора. 

Така или иначе, винаги се вслушвайте в интуицията си. Не се страхувайте да се запознавате с нови хора. Винаги оставайте верни на себе си, поставяйки си конкретни цели, първата от които е да се чувствате добре и в безопасност при общуването. Ако вътрешният ви глас ви подсказва, че е по-добре да прекратите кореспонденцията и никога повече да не се връщате съм нея, това ще е най-правилното решение. Или поне по-безопасното, отколкото да се вкарате в порочния кръг на токсичните отношения.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.