Следва

Историята за синята рокля Marc Jacobs, която Кари трябваше да носи в интрото на "Сексът и градът"

Паралелите в The Crown: безукорните актьори в сериала и приликите им с кралските особи, които изиграват

Данните показват, че 73 милиона домакинства гледат сериала "The Crown" - биографичната историческа драма, фокусирана върху живота на модерната британска монархия през 20-ти век.

Movies & TV преди 2 години

Цифрите на imdb пък казват 8,6/10, което си е голям успех, имайки предвид колко пренаситени с продукции от всякакъв характер са гледащите. Със сигурност част от успеха на "Короната“ е заради драматичния характер на реалните събития - оказва се, че почти всеки има желание да надникне зад вратите на домовете на кралските особи (73 милиона от нас, за да сме точни), а сериалът предлага точно това. Магията идва от деликатния баланс между драматизирането на личния живот на кралското семейство, докато в същото време присъства и отказ от това сюжетът да се отклони драстично от реалните събития. И все пак, една толкова добра екранизация не може да разчита само на зрителското любопитство. Актьорската игра на каста е виновна за 39 номинации за награди "ЕМИ“, от които 10 статуетки. Пищните визуализации от интериора до костюмния дизайн също допринасят за това сериите да са такъв хит - слухове дори гласят, че "The Crown” е най-скъпото шоу, правено някога за който и да е стрийминг доставчик. Четете още: Coming in 2022: Ето какво очакваме от Season 5 на "The Crown"....

Вече четири сезона създателите на "The Crown" полагат грандиозни усилия в избора на талантливи актьори, които да улавят сложните същности и излъчвания на кралските си персонажи. Клеър Фой например, е възхвалявана за отличната си игра в резервирания и изпълнен с притеснения образ на младата кралица Елизабет II. Джош О‘Конър в ролята си на принц Чарлз пък с перфекционизъм усвоява аристократичните маниери и акцент на реалния принц. След това сериалът ни предоставя Ема Корин и нейната почти зловеща прилика с принцеса Даяна (четете още: Ди в пълен блясък: тоалетите на Даяна върху снагата на Ема Корин в The Crown Season 4). Съвсем наскоро от "Короната“ ни показаха и първи кадър от сезон 5 с Имелда Стонтън, която ще е възрастната версия на кралица Елизабет II. По този повод правим разбор и сравнение на актьорският състав с истинските личности, които пресъздават, от 1-ви до 6-ти сезон.

Когато става кралица на Великобритания, Елизабет II е едва на 25 - тогава народът й я вижда като новото модерно лице на монархията. И въпреки че днес всички я познаваме като сладка възрастна баба монарх с неповторима колекция от шапки, брошки и чанти, навремето тя е била безспорна хубавица, а Клеър Фой несъмнено пресъздава точно това.

Оливия Колман е блестяща наследница на младата си версия. По-възрастна, по-уверена кралица, чиято задача в 3-ти и 4-ти сезон е да изпълнява влаетелските си задължения,  междувременно носейки междуличностните отношения в цялата кралска фамилия на плещите си. Четете още: Art Act: Оливия Колман, разказ за една Кралица.

5-ти сезон ще се развива през 90-те години и както вече стана ясно, Имелда Стoнтън ще оглави каста на последните два сезона на "The Crown” - в очакване сме на това да видим визията на кралица Елизабет такава, каквато я познаваме днес. А ако името на Имелда ви се струва познато - не се бъркате, знаем я като Долорес Ъмбридж - злият заместник-директор на Хогуортс в поредицата "Хари Потър“.

Единствената сестра на кралицата, принцеса Маргарет, е известна като по-забавната и свободолюбива кралска роднина. На 22, тя се влюбва в 16 години по-възрастния от нея капитан Питър Таунсенд - романсът им е проследен в сериала, но след множество перипетии се налага връзката им да приключи. Ванеса Кърби играе скандалната принцеса, а енергията й подхожда на персонажа по един главозамайващ начин.

Наред с много други неща, Маргарет е известна с инициирането на един от най-шокиращите разводи в историята на монархията (след първия на Хенри VIII и този на Чарлз и Даяна, ако трябва да ги подредим). Хелена Бонъм Картър донася нов живот на разочарованията на Маргарет покрай брачния живот и ролята й като част от кралското семейство. 


Големите любовни истории: принцеса Маргарет и Питър Таунсенд


В предстоящите сезони ще видим принцеса Маргарет с драстично влошено здраве през по-голямата част от късния си живот: през 1993 г. тя е хоспитализирана заради пневмония, а през 1998 г. претърпява лек инсулт, който се отразява на подвижността й. Ролята играе Лесли Манвил, която има номинация за Оскар за филма “Phantom Thread” - очакванията са за трогателно представление от актрисата.

Въпреки че не е фактор в ранните епизоди, принц Чарлз се появява като главен герой в сезон 3 и 4, изигран от английския актьор Джош О'Конър.


We love: Джош О'Конър е новото лице на BVLGARI


Ние ли сме единствените, търсещи снимки на младия принц Филип, след като се влюбихме в очарователната версия на Мат Смит като крал консорт до рамото на кралица Елизабет? Тази коса! Този стил! Нищо чудно, че Елизабет така и не обиква никой друг.

Тобайъс Мензис се представя като принц Филип за 3-ти и 4-ти сезон на шоуто - приликата отново е стряскаща.

В последните два сезона пък Джонатан Прайс ще е в ролята на възрастния Филип - опората на Елизабет през годината, която тя нарича "annus horribilis" заради скандалите, засягащи семейството през 1992-ра.

Ема Корин прави ролята на принцеса Даяна за "Короната“. Тя играе Лейди Ди в тийнейджърските й години, когато се влюбва в принц Чарлз, а събитията в сериала проследяват отношенията им след сватбата и раждането на синовете им.(Четете още: "Истинската история за това как принц Чарлз си пада по лейди Даяна Спенсър")


Ди в пълен блясък: тоалетите на Даяна върху снагата на Ема Корин в The Crown Season 4


Актрисата от "Великият Гетсби“ Елизабет Дебики ще поеме щафетата от Корин за сезон 5, който вероятно ще покрие бурния развод на Даяна и Чарлз.

Камила Шанд (по-късно Паркър-Боулс), жената, която в крайна сметка застава между Чарлз и Даяна, е представена в сезон 3. Изиграва я английската актриса Емералд Фенел, която е продуцент на втория сезон на "Killing Eve“, както и режисьор на филма "Promising Young Woman”, за който е номинирана за Оскар.

Блестящият фотограф и жениха на принцеса Маргарет, Антъни Армстронг-Джоунс е бохем, който изведнъж влиза в живот, изпълнен с привилегии, купони, кавги и изневери, завършил с развод 18 години по-късно. "Леко женкар“, той разтърсва монархията като аутсайер в стил Уолис Симпсън от миналото. Матю Гуд поема предизвикателството, което е този герой във втория сезон на "The Crown“.

Военен герой и офицер на крал Джордж VI, Питър Таунсенд се превръща в скандална фигура във Великобритания заради аферата си с принцеса Маргарет. В ролята е Бен Майлз.

Алекс Дженингс се превъплъщава в Крал Едуард VIII, най-известен с това, че почти унищожава монархията, след като се влюбва в два пъти разведената американска социалистка Уолис Симпсън. Решението му да се ожени за жена с два развода създава конституционна криза във Великобритания, което води и до това да се откаже от трона. По-късно двойката е изпратена в изгнание във Франция, където прекарва голяма част от остатъка от живота си.

Исторически, крал Джордж VI поема кралските задължения на брат си Едуард VIII след абдикацията му. Известно е, че Джордж заеква и се ужасява от публичното говорене, но в крайна сметка го преодолява заради монархическия си дълг - в ролята е Джаред Харис, който пък е познайник от сериала "Чернобил“, където играе професор Валери Легасов.

В сезон 4 имаме удоволствието да видим великолепната Джилиан Андерсън като Маргарет Тачър, която изиграва ролята на знатния министър-председател с "железен юмрук". (Четете още: "Истината за отношенията на Желязната лейди с Кралицата на Великобритания")

Сред многото актьори изиграли Уинстън Чърчил, "Короната“ избира в тази роля да излъчи Джон Литгоу. Интересен избор да хвърлят американски актьор да изиграе най-запомнящия се британски държавник - Литгоу обаче доставя завладяващо представяне на "булдога“ през последните му години на поста.

More Movies & TV