Следва

Versace, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Gucci, Fall 2022, READY-TO-WEAR

Изминаха две пълни години, откакто настоящият директор на Gucci показа нова колекция в Милано. Завръщането у дома е възхитително, маестро Микеле! 

Runway преди 2 години

Няма нищо бизнес в това събитие, дори Риана бременна, люлееща шапка и голо коремче под пухкава кожа. Външният й вид е наелектризиращ, всичко е магия, всичко е изкуство, всичко е нов живот!

В своите press бележки, Микеле прави връзка между огледалата и модата. "Дрехите са способни да отразяват нашия образ в разширено и преобразено измерение... носенето им означава да прекрачим трансформиращия праг, на който се превръщаме в нещо друго.” Крайното пространство е това, което възбужда, точка, която той изясни в дебюта си в Gucci около 2015 г.

Тази колекция постави плавността на полите в центъра на разговора. През изминалите години дефинициите за мъжко и женско начало се разхлабиха, макар и може би не толкова, колкото си мислим. "Жените наистина се интересуват от мъжки костюми“, казва той. Може би е време да преосмислим как наричаме дрехите, но така или иначе тази колекция е пълна с това, което наричаме "класически мъжки костюм", ах, първата визия!

Акцентът върху шивачеството е организираната тема на шоуто, но най-специалното е сътрудничеството на Микеле с Adidas. Обединявайки традицията на официално и спортно облекло, той добавя трите ивици, запазената марка на Adidas, към костюмите и слива известния трилистник с логото на Gucci върху бейзболни шапки. Има интересни паралели между IP на двете компании, не само ивиците (Gucci има две в червено и зелено и Adidas има три в бяло), но също така и приликата между трилистника на Adidas и пчелата на Gucci.

 

Микеле спомена, че е повлиян от снимка на Мадона от 1993 г. в рокля на Лора Уиткомб от линията й улично облекло, Label, която лицензира лога на спортни марки. Pre-Madge, модата и фитнесът бяха различни светове. Сега не са. Модата е поле с по-широката култура, благодарение на именно такива сътрудничества. Имаме Guccified версия на роклята на Мадона в съставта - с дълбокото си V-образно деколте и подгъва до глезена, това е едно от малкото парчета, които се четат като традиционно женствени. Останалите тук превърщат изрязаните елементи на потниците на Adidas в детайли на корсет като up-cycle проекти a la "Направи си сам“, каквито видяхме стотици в Инстаграм и ТикТок по време на пандемията.

 

Колекцията носи името Exquisite Gucci от сюрреалистичната салонна игра Cadavre Exquis, чрез която колекция от изображения или думи са колективно събрани в едно по-завладяващо цяло. Референциите на Микеле идват отвсякъде и в едно те са точно него. И точно Gucci.

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.