Следва

163 нобелови лауреати заедно против войната в Украйна

Как да се справим с тормоза в социалните мрежи

Защо войната в коментарите с непознати е пагубна за вашето състояние

Health преди 2 години

Ако по-рано социалните мрежи бяха нашият начин да се отклоним от реалността и да си поемем дъх от суровата реалност, сега се озоваваме в нов свят, в който информационното пространство е изпълнено с болка, провокации и огромно количество агресия. Докато някои влиятелни хора и инфлуенсъри, политици и брандове временно спряха да публикуват, за да не отвличат вниманието на публиката от основния дневен ред, в акаунтите на тези, които продължават да публикуват, се разгърна истинска вражда. Разбираеми ли са тези чувства при тези обстоятелства? Със сигурност. Друг е въпросът дали са продуктивни. Важно е да се разбере, че агресията е това, което провокира конфликт, а не помага за разрешаването му. Особено в случаите на спорове с непознати в интернет: никога не знаеш кой е от другата страна на екрана и през какво преминават той и семейството му в момента. Призоваваме всички да се обединим в трудни времена и да отстояваме мира, а не да подклаждаме война в социалните медии. За това как безпомощността поражда агресия и защо е важно да се научим как да се справяме с нея, Vogue говори с психолога Ирина Виник.

Количеството агресия в социалните мрежи нараства стремглаво. Защо се случва?

Текущите събития са спешни, така че тялото реагира с освобождаване на енергия на динамично променящите се обстоятелства. Този мощен импулс се нарича агресия. Може да се използва както за защита, така и за атака. В ситуация, в която не можем да осъзнаем директно и по някакъв начин да повлияем на случващото се, да променим ситуацията, тази енергия все още търси изход. И го намира в обсъждането на събития в социалните мрежи. Политическите и социални конфликти провокират разцепление в обществото на лагери. Всяка от страните е обзета от страх от неизвестното, чувство на безпомощност и обвинение в агресия относно възникналата ситуация. Неспособни сме да променим хода на нещата, нито да изразим емоции към този, когото смятате за виновник, съответно чувството намира изход по най-„безопасния начин“ за психиката и отива към обекта на проекции - тоест към въображаем „противник“, човек с различно мнение. Оказва се, че хората реагират на събитията, предавайки емоциите си един на друг Социалните медии изглежда са най-добрата платформа за това, защото поддържат физическа дистанция и чувство за анонимност. 

Какво е "психологическа хигиена" и как да се грижим за нея

Като начало е важно съзнателно да се ограничите от коментари и спорове с хора, които не познавате (дори и да възникне такова изкушение). По време на извънредна ситуация е абсолютно необходимо да се поддържа „психологическа хигиена“. Ако чувствате, че имате нужда от почивка или ако сте натрупали агресия, тогава трябва съзнателно да ограничите времето, в което гледате новините и социалните мрежи. Изберете само онези канали, на които имате доверие. Ако влезете в коментарите, тогава трябва да си отговорите на въпросите: Защо правиш това? Какво очакваш да намериш там?

Запомнете "правилото за пауза"

Най-добрият начин би бил да не се намесвате. Първо, в смутни времена пропагандата работи чудовищно и от двете страни. Тролове, ботове - сигурно вече сте ги срещали. Техните коментари често са много радикални и емоционални. За щастие социалните мрежи не са чат, където очакват незабавен отговор от вас онлайн. Запомнете това. Винаги имате избор: как и кога да отговорите на коментар и дали изобщо да отговорите. Ако смятате, че сте твърде въвлечени в диалога - направете почивка, отдръпнете се физически, издишайте, превключете вниманието си с нещо друго - къщна работа, варене на кафе, разходка. Най-вероятно, когато се върнете към диалога след известно време, вашите реакции и изказвания ще бъдат по-балансирани, ще ви бъде по-лесно да видите манипулациите. Важно е да запомните, че зад агресията в социалните мрежи се крие огромна болка и безпомощност.

via GIPHY

Създайте кръг на доверие

Сега е важно да създадете грижовна среда. Особено ако сте силно засегнати от случващото се, депресирани и се чувствате уязвими. Грижете се за себе си и поддържайте връзка с любимите хора. Чувствайте се свободни да блокирате неадекватни хора, които ви причиняват негативни емоции. Това ще спести морална сила, от която все още се нуждаете – и време, вместо да обяснявате на всички, че грешат.

Не обиждайте - това вече е твърде далеч. Как можеш да изразиш емоциите си, без да се поддадеш на агресия?

Ако чувствате, че искате да отговорите на агресията по същия начин, значи вече сте прекалено ангажирани. И много по-слаби. Излезте от ситуацията (от диалога), ако усещате, че ви е трудно да се контролирате. Или, ако имате сили, преформулирайте посланието си чрез правилото „Аз съм убеден“.

Когато описваш своите преживявания, чувства, мисли от първо лице, това позволява да определиш ясно своята позиция и граници, без да стъпваш върху границите на друг човек. Особено важно е това правило да се спазва при конфликти.

Пример:
„Чувствам (болка, тъга, копнеж, гняв)...”
„Мисля...”
„Аз съм засегнат от...”

Уважавайте личните граници на другите

Почти всички въпроси като "кой е прав" в изразяването на агресия могат да бъдат разрешени въз основа на разбиране на границите. Къде са моите физически и психологически граници, откъде започват границите на другия човек. В рамките на собствените си граници, ако не докосвам границите на друг, мога да действам както намеря за добре. Блогърите, влиятелните лица и всички притежатели на акаунти на техните страници имат право да пишат или не пишат каквото намерят за добре. Те не са длъжни да задоволяват интересите на публиката, ако това не съвпада с тяхната позиция. Нарушаването на техните граници ще бъде просто непоискан съвет отвън и инструкции, които човек „трябва“ да следва. Не забравяйте, че призивите за вина и срам са признаци на манипулация.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.