Следва

ПрическиТЕ на лято 2022: пиксито остава, придружават wolf cut-a, дългия бретон и още

КОЙ е най-привлекателният цвят на очите, и не, не е този, който си мислите

Вече е ясно, с куп доказателства, кои очи предизвикват повече от обичайния трепет в противоположния пол.

 

Face преди 1 година

Клише, но истина - очите са огледалото на душата. Именно очите помагат да формираме  първото си впечатление от човека отстреща и да отгатнем неговите настроение, характер и отношение към нас. Според скорошно проучване на британския онлайн търговец на контактни лещи Lenstore, цветът на очите играе основна роля за това колко привлекателни ви възприемат другите.

В проучването експертите са използвали снимките на един мъж и една жена. На модела на снимката цветът на очите е сменен със специален софтуер. Получените снимки са публикувани в три приложения за запознанства, след което са изследвани и систематизирани всички притегателни за потенциалните партньори лични особености. 

Момчетата със сини очи се оказват големите късметлии: цветът на очите им е най-привлекателен за потенциалните партньори. Кафявото е вторият най-популярен цвят с 21,97% от гласовете. Следват зелено, лешниково и черно. Но, например, неестественото лилаво получава най-ниската оценка за привлекателност за жените - само 8,09% от всички съвпадения, поради неестествеността на този цвят.

Любопитно е, че резултатите за най-очарователните оцветявания на ириса при жените според мъжете се различават. И така, за мъжете жените с кафяви очи се оказват най-привлекателните - резултатът: 20,19% от общия брой симпатии.

Друг забавен факт: от цвета на очите, които се оказват най-популярни сред дамите, мъжете са далеч по-малко впечатлени. За разлика от жените, мъжете дават второ място именно на този много странен лилав оттенък. Изненадващо, този неестествен цвят получава в изследването само едно съвпадение по-малко от кафявото (19,88% от общия брой харесвания). По-нататък, в низходящ порядък от дела на симпатиите, следват черните, сини, лешникови и зелени очи.

Привлекателността на кафявия цвят на очите е ясна: според Световния атлас, той се счита за най-разпространения цвят на очите, покриващ 70 до 79% от световното население. Синият цвят заема второ място и се среща при около 8-9% от хората на планетата. Орех и кехлибар се срещат само при 5% от хората, а най-рядко срещаният нюанс е зеленият - само 2% от населението на света имат такива.

Смята се, че човек подсъзнателно е подготвен да предпочита един нюанс на очите пред друг поради собствения си уникален житейски опит. Според експерта по връзките Нес Купър, тези, които предпочитат партньори със сини очи, е по-вероятно да са имали приятни преживявания с такъв човек в детството. Затова те с радост си спомнят щастливи емоции от миналото, когато търсят партньор.

Според друга теория, човек лесно може да хареса цвета на очите, който имат неговите настойници и ментори, а не родителите му. Това се случва поради привързаността, която възниква в резултат на отделянето на хормони в детството при дълъг контакт с бавачката, например, а не поради преките семейни връзки на човека.

Популярната култура оказва силно влияние върху нашите възприятия за красота и привлекателност. Очакванията, определени от възприетите в социума стандарти за красота, играят роля в нашата оценка на другите хора. Александър Лапа, д-р, психиатър в Ocean Recovery Center във Великобритания, вярва, че нашите лични предпочитания относно външния вид на бъдещи партньори се заменят с такива, одобрени от обществото. Бързото развитие на интернет и социалните мрежи изостри тази тенденция. „Много често русата коса и сините очи са приемани за привлекателни, дори защото по-често от останалите комбинации са показвани в медиите“, споделя експертът.

Както показват резултатите от горното британско проучване, представители на различните полове по различен начин оценяват привлекателността на един и същ цвят на очите при хората. Разбира се, критериите, които ни привличат към даден човек, са много индивидуални и далеч невинаги се определят от социалното влияние. И все пак, цветът на очите е критерий, който определя само първото впечатление за човек. Богатството на неговия вътрешен свят и личностни черти все още са най-важните фактори при избора на партньор в живота. 

More Face