Следва

WIN IT: 3+2 билета за Stereo Festival - идеалният July Morning

HR Business Lady: Ася Павлова от BILLA България

Един шик разговор за бизнес, за човешките отношения, за достойното женско присъствие и триковете на хубавия професионален живот, Ася Павлова започва в BILLA като стажант, днес енергията на компанията не би била същата без нея...

All About Life преди 1 година

View Sofia: Здравейте, Ася! Очертайте накратко житейския си път за нас.
Ася Павлова:
Здравейте, казвам се Ася Павлова, родена съм в град София и имам късмета да имам прекрасно семейство. Завърших езикова гимназия с профил "Немски език“, след което в продължение на една година бях студент в Германия със специалност "Немска филология“. Завърших магистърска програма в СУ "Св. Климент Охридски“ - "Организационно поведение и консултиране на организацията“. В продължение на над десет години работя в BILLA България и имах щастието да премина през многобройни предизвикателства във всички йерархични нива. Към момента отговарям за голям екип от професионалисти на разнообразни позиции, отговорни за ресорите "Човешки ресурси“, "ЗБУТ и пожарна безопасност“, "Администриране на персонала“, "Обучителни центрове“ и "Автопарк“.

VS: Разбрахме, че сте едно от първите trainee-та на Стажантската програма на BILLA България. Накратко, колко и какви неща се случват в компания с етиката и историята на BILLA в рамките на 11 години от гледната точка на човек, преминал през 5 професионални позиции в компанията?
A. П.:
За тези години в BILLA се реализираха редица проекти, ориентирани към подобряването на преживяването на клиентите - от пазаруването в нашите магазини, до ориентирани към служителите ни инициативи, модернизации, проекти, свързани с грижа за обществото и околната среда. Зад непрекъснатото развитие на компанията стои екип от изключителни хора и професионалисти, които се стремят да усъвършенстват себе си, стратегическите линии, процесите, продуктите и всички, свързани с бизнеса ключови показатели.

VS: Липсва ли ви някой елемент от стажантското преживяване? Предполагахте и целяхте ли да станете ръководител на HR екипа?
A. П.:
 Проектът, за който бях отговорна, беше едновременно интересен и предизвикателен. Може би ми липсват част от колегите, които вече не са част от компанията. Когато постъпих като стажант, изобщо не съм мислила толкова напред - да стана ръководител. Амбициозен човек съм, но следвам принципа да стъпя здраво в настоящата ситуация и да дам най-доброто, на което съм способна, независимо дали ще е в професионален или личен план. Всичко, което съм постигнала е благодарение на това, че съм отдадена и правя всичко с желание, но не и на всяка цена.

VS: Разтълкувайте, през своя личен и професионален опит в BILLA България, визията "Оформяме живота отвъд всички очаквания“?
A. П.: 
Стремежът да работим винаги в посока най-доброто за нашите колеги, клиенти и партньори олицетворява нашата мисия. Следваме няколко основни принципа, които са свързани с фокус към хората и стремеж към непрекъснато развитие. Отворени сме и приветстваме новите идеи. Имаме смелостта да променяме, ориентирани сме винаги към постигането на резултати, като се грижим и инвестираме в бъдещите поколения и превръщаме идеите в реалност.

VS: Разкажете ни своя любима случка от офиса, с колеги или от командировка, през която перфектно можем да усетим енергията на BILLA - ние и потенциалните бъдещи стажанти в компанията.
A. П.:
 В момента не ми идва на ум конкретна ситуация, която да разкажа. Причината е, че всеки ден има такива случки - забавляваме се и работим едновременно.

VS: С какво се отличава BILLA от всички останали?
A. П.:
 Вярвам, че това, с което сме различни, е уникалният екипен дух, който е налице в цялата организация.

VS: Какво е предизвикателно и трудно за вас днес, в този момент, въпреки големите опит, знания, умения и амбиции?
A. П.:
 Предизвикателствата най-често са свързани с външни фактори, произтичащи от ситуацията в страната. В момента, такива са евентуални трудности в набирането на кадри, в резултат от конкурентния пазар на труда, но и промяната на нагласите по отношение на работните задължения. В този ред на мисли, в емоционален план винаги ми е трудно при напускането на колега в компанията, с когото сме работили дълго и успешно.

VS: Вашата сфера са човешките ресурси. Като специалист, споделете ни онова, което всеки човек трябва да знае по темата, независимо от професионалното му амплоа?
A. П.:
 Бих дала съвет да подхождаме винаги с разбиране към колегите си, да ги изслушваме и да бъдем хора на първо място. Защото ролите, които са ни определени в дадена компания, не следва да определят междуличностните отношения - чисто човешките качества трябва да помагат за изпълнението на задачите.


Грижа, добрина, човечност: BILLA и българските НПО-та като пример


VS: 50% от колегите ви в HR отдела на BILLA България са или вече са преминали през позицията на стажанти, точно като вас. Това прави ли ви „различен“, неконвенционален, по-модерен HR отдел и екип?
А. П.: Със сигурност думата "нестандартен“ е подходящо определение. Незаменимият опит в хода на стажантската програма помага на всички, бивши и настоящи стажанти, да израснат успоредно с развитието на компанията. Останалите колеги пък имат вече натрупан опит в други организации. Тази симбиоза е с висока добавена стойност. Щастлива съм, че заедно формираме много свеж екип и поддържаме работна атмосфера, която ни зарежда положително за предизвикателствата на деня. Подкрепяме се винаги и имаме високо ниво на доверие и разбирателство.

VS: Какво ви мотивира и какво ви демотивира в изпълнението на ежедневните задължения?
A. П.:
 Мотивират ме предизвикателствата, екипът, естеството на работа. Не бих казала, че има нещо, което ме демотивира крайно, но като цяло ми е трудно да приема демонстриране на неангажирано отношение към работата и липса на емпатия.

VS: В модерния свят, в който живеем, работната среда е изключително важна, с оглед психическото ни здраве - какво препоръчвате, освен да бъдем в здравословни отношения с колегите, партньорите и работодателите си - за да сме здрави, спокойни, нестресирани, продуктивни?
A. П.:
 Препоръчвам да бъдем на първо място себе си, да не изневеряваме на ценностите си и да вярваме, че утрешният ден ще е по-добър.

VS: Споделете ни коя е най-забавната случка в деня на един ръководител HR?
A. П.:
 Със сигурност - да се занимава с климатичните войни в офиса.

VS: Карл Лагерфелд казва, че жената може да изглежда добре без грим, но не и без хубав маникюр. Опишете ни каква е вашата връзка си със стила, модата, външния вид. Как подхождате, спазвате ли неизменно някакви правила, чии съвети следвате, какво никога не подценявате?
A. П.:
 Обръщам внимание на външния си вид и вярвам, че всяка уважаваща себе си жена трябва да го прави. Лично аз полагам цялостни грижи за визията си - коса, маникюр и т.н. Винаги избирам облеклото сутрин спрямо настроението, в което съм, и вземайки предвид срещите, които ми предстоят през работния ден. Следвам модните тенденции, но ги съчетавам със собствен почерк.

VS: Вярвате ли на сънищата си? На знаци и съдбовни символи?
A. П.:
 Стремя се да не залитам в такава посока. Понякога в сънищата има доза реализъм, но се уповавам предимно на съзнателни преживявания.

VS: Според вас, топ 5 качества на съвременната бизнес дама са...
A. П.: 
Автентичност, силна мотивация, позитивна нагласа, постоянство и желание за непрекъснато развитие.

VS: Какво задължително присъства в количката ви, когато пазарувате в BILLA?
A. П.:
 Пазарувам най-често плодове и зеленчуци, които са част от програмата BILLA Градини. И месо също.


BILLA на бул."България": райско място за пазар


VS: Как си почивате, къде обичате да пътувате, какво четете и гледате, как се глезите?
A. П.:
 Харесва ми да си почивам, докато готвя. Зареждам се положително и от срещи с приятели. Обичам да пътувам както в България, така и в чужбина. В зимните месеци карам ски. Предимно чета или слушам книги на психологическа тематика. Обичам български филми, комедии и фентъзи продукции, както и сериали като "Викинги“ и "Игра на тронове“. Глезя се с хубаво вино и вкусна храна..

VS: Последното ценно нещо, което научихте?
A. П.:
 Последният урок, който научих е да ценя времето си и да го споделям със стойностни за мен хора.

VS: Щастието и успехът са...
A. П.:
изцяло лична отговорност.

VS: Много благодарим! Пожелайте ни нещо за финал!
A. П.:
 Пожелавам на екипа ви много успехи и да запазите този тренди стил, който ви отличава.
 

More All About Life