Следва

Fendi, Fall 2022, COUTURE

Vetements, Spring 2023, READY-TO-WEAR

Докато всички правят Couture, Vetements прави READY-TO-WEAR 

Runway преди 1 година

При нормални обстоятелства Гурам Гвасалия се представя като ловък и хитър бизнесмен с машинно мислене за числа и страхотни вътрешни познания за индустрията. Този сезон е разтърсващо да го чуем и видим като много, много по-уязвим мъж, говорещ за мъчителните и жалки лични спомени, вградени в облеклата на Vetements за пролетната колекция 2023. "Тази колекция е за живота ми, за детството ми и за първото ми запознанство с модата“, каза той, застанал в суровата, подобна на бункер бетонна обвивка Tati в Pigalle, който предстои да бъде сринат. "С нея аз ви разказвам всяка своя история.“

Тоест, за значението на обектите, към които той се привързва той като грузинско дете бежанец заради покрусителната война с Русия през 1992 г. Той използва въображението си като бягство и едновременното потискане на неговата социално табуирана хомосексуалност, като същевременно на него е приписана ролята на отговорно добро момче, бъдещ финансов спасител на семейство Гвасалия. Това, каза той, е неговата "coming-out“ колекция като единствен творчески директор на Vetements.


ЧРД, Демна: Как момчето от Грузия промени модата из основи?


"Единствената играчка, която имах, когато бях дете след войната, беше едно усукано плюшено мече, като якето от колекцията,“ казва той, сочейки жълтокафевия бомбер от фалшива кожа "Толкова закърпено беше и мечето.“ Червено карирано пончо, което пасваше около глезена, му напомня за "одеялата, които взехме в бежанските лагери, защото нямахме дрехи, когато бягахме; бяхме заседнали в планината повече от месец. И нямаше дрехи, нямаше храна. Нищо."

Твърде очевидно е защо тези спомени трябва да изплуват отново в съзнанието на Гурам Гвасалия сега. Чувства ли се повторно травматизиран, гледайки войната, която Владимир Путин причини  Украйна? "Супер-травмиран съм, не само (относно) Украйна“, отговаря дизайнерът. "Трармиран съм от света.“

Сред напрегнатия марш на костюмите с широки рамене и свръхшироките изтъркани дънки в колекцията има специални моменти, които ни напомнят първите наченки на интерес към модата на 5-годишния Гурам. Той има ярък спомен как се е "влюбил“ в Ким Бейсинджър през 1990 г. (преди войната в дома на семейството му, регион Абхазия). Освен това, каза той, "братовчед ми имаше Малибу Барби. Спестих всичките си пари за рождения ден и Коледа, за да я купя от нея. След това изчаквах всички в къщата да заспят, за да мога да си поиграя."

Малибу Барби на Vetements днес изглежда като оргомно розово палто и костюм с панталон с плавни крачоли и. Гвасалия кани дъщерята на Ким Бейсинджър, Ирландия Болдуин, да участва в шоуто му, също така. Пънкарските прически настръхват от още един невинен спомен: "Отивах на училище с автобуса и си представях как би изглеждал шофьорът или някоя дама до мен като пънкар! Нямаше такова нещо в Грузия."

Последно, Гурам се връща към настоящето с карирани дъждобрани, изработени от плат, който прилича на червено-бяло-синята шарката на чантата Tati. Самата Тати може да е остаряла - сградата, която Гвасалия избира, е някога популярна френска дестинация за шопинг и, както казахме, е на път да бъде разрушена. Ето нещо обаче за спомените от детството, травмите и споделените културни преживявания: "Те никога не могат да бъдат изтрити. Рано или късно ще дойде време, в което е възможно да ги трансформираме в някаква креативна форма, която хората ще искат да имат в себе си." 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 3 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.