Следва

Koe e OK и кое - не в нощната бюти рутина на Били Айлиш - коментираме видеото във Vogue

Beauty Trend Report: няколко думи за изрусените вежди и стъпка по стъпка как си ги правим сами

Не казваме, че Кендал Дженър и Джулия Фокс бяха първи, но Кендал Дженър и Джулия Фокс бяха първи 

Face преди 1 година

История на тренда

Първи имаме предвид в близкото минало (рамките на годината), иначе преди светът на красотата да бъде залят от тенденциите на микроблейдинга, сресаните нагоре пухкави вежди или ултратънките арки, "несъществуващите" вежди са доста популярни. OG супермодели от 90-те години като Линда Еванджелиста изрусяват веждите си за авангардни фотосесии, респективно всички мацки по клубовете и улиците на Ню Йорк сe изсветляват също... През 1997 г. известният гримьор Кевин Аукойн дори посвещава отделна глава на изрусените вежди в своята книга "Making Faces“... Четете още: Формата на веждите: от перфектната арка на Нефертити до актуалното в Instagram

Блийчнатите вежди са сравнително нова концепция в света на красотата, набираща популярност в началото на 90-те години, но тенденцията за едва забележими вежди съществува от векове. Хората започват да скубят веждите си в Европа още през Средновековието и до Елизабетинската епоха да видиш нечии вежди, буквално, е шанс едно на милион. Всички са скубят и избелват от векове. Много високо, широко и голо чело е стандарт за красота в много култури, така че хората се отървават от веждите си, за да постигнат този висок, умен израз на лцието. В онези времена дори се стига до това да се "манипулира" началното израстване на веждите - жените мажат орехово масло върху челата на децата, за да не поникне и косъмче. 

В съвременния свят, с настъпването на 90-те години, избелените вежди започват да са предпочитани от модели и артисти, тъй като невидимостта им придава доста изразителен и необичаен вид на лицето. Преди около 30 години експериментаторите и ентусиастите или бръснат веждите си, или използват избелващи кремове и бои.

Една от основните причини блийчнатите вежди да станат модерни днес е DIY културата, особено засилена Post-Covid. От началото на пандемията хората редовно бръснат главите си, експериментират с грим и като цяло променят външния си вид по всякакъв начин - вкъщи. След периоди на психологическо-социална криза по-голямата част от населението има желание да придобие по-креативен, алтернативен и изразителен вид. Забележими промени във външния вид и модата се случват по същата линия и след двете световни войни - помислете за естетиката на бурните 1920s или The New Look на Christian Dior. Изглежда, изпитваме истинска нужда от забавни и необичайни неща, за да отбележим началото на нова ера, да отговорим на промените в обществото и да демонстрираме вътрешна промяна. 

Към края на 2021 г. избелените вежди вече са определящата тенденция за годината, защото everybody and their mother - от инфлуенсъри, през модели до суперзвезди, например Лизо, Ким Кардашян, Мадона, Кейти Пери и Лила Мос - изрусиха вежди. Дори Кание Уест напълно обръсна веждите си - да отваряме ли тема за популярността на тенденцията в Instagram и TikTok. Този Beauty Trend бързо се появи и на модните подиуми: още в началото на 2022 г. дизайнерите избелиха веждите на моделите за представянето на собствените си колекции от сезон есен-зима 2022/2023 г. Не е тайна, че веждите могат напълно да променят лицето - плътни или тънки, извити или прави, естествено пухкави или внимателно боядисани - в зависимост от формата, изразът на лицето ще се промени коренно... Вярно, че прекарахме последните няколко години в отглеждане и укротяване на гъсти, пухкави вежди, а сега светът реши да направи обрат на 180 градуса и да ги "изтрие от лицето на Земята", затова, ако се решим, ще го направим точно според следните (наистина елементарни) стъпки: 

DIY, стъпка по стъпка

Класическият обезцветяващ продукт за коса е ефективен продукт за изсветляване на тъмни вежди - вече в дрогерии, аптеки и фризьорски салони обаче има специфичен продукт за избелване на вежди - съветваме непременно да търсите такъв. 

1. Обезопасяваме косата си. Дръжим косата далеч от лицето, докато избелваме веждите, за да предотвратим фалове и да закачим някой кичур... Качествен ластик за коса + лента за глава са най-сигурният начин..

2. Измиваме лице. Почистваме старателно лицето и веждите си с почистващия продукт за лице, който ползваме сутрин/вечер, или мицеларна вода. Важно е да премахнем перфектно грим, мръсотия и маслото от челото и очите си, така че блийчът да полепне добре върху веждите.

3. Подготвяме избелващия продукт според инструкциите. Много продукти за избелване на вежди изискват смесване на активатор и избелващото вещество. Следваме внимателно инструкциите и получаваме средно гъста паста, която можем да нанесем с памучен тампон.

4. Правим тест за чувствителност. Преди да намажем веждите нанасяме малко от избелващата смес върху челюстта си и я оставяме за няколко секунди. Ако продуктът дразни кожа, притичваме до магазина за друг блийч, специално формулиран за чувствителна кожа.

5. Нанесяме. Внимателно нанесяме пастата върху веждите. Имаме избор дали "да се избелим" частично или тотално, разбира се. Продуктът обикновено се предлага с апликатор, подобен на четка за спирала. Работим внимателно, за да покрием напълно желаната повъргност и внимаваме супер дисциплинирано да не доближаваме избелващия агент твърде близо до очите.

6. Задължително настройваме таймер. Повечето видове "белина" за вежди изискват да ги оставим върху за две минути. Следим часовника, за да избегнем прекомерно избелване.

7. Отстраняваме. Използваме мокра, топла кърпа, за да премахнем блийча когато времето изтече.

8. Измиваме. След като премахнем пастата, измиваме отново лицето с нежен почистващ препарат, за да премахнем всички останали следи от белина.

DIY, но au naturale

Ако идеята да се мажете с блийч ви притеснява (ние не виждаме проблем в това, но всеки сам преценява) и/или имате много чувствителна кожа, ето няколко природни алтернативи, които май работят, но не гарантират със сигурност същия ефект:

1. Кислородна вода: Три процента разтвор водороден прекис може да бъде полезна алтернатива на блийча. Купуваме от дрогерия или аптека, нанасяме с памучен тампон, оставяме върху веждите за няколко минути, изплакваме.

2. Чай от лайка: Еднакви количества чай от лайка и лимонов сок са друго естествено решение за изсветляване на вежди. Оставяме чая да се накисне хубазо за един час, след което добавяме лимоновия сок. Внимателно нанасяме с памучен тампон или четка за вежди.

3. Сода за хляб: Приготвянето на паста от сода за хляб и вода е друг лесен начин да изсветлим космите на веждите. Този метод дава малко по-светъл нюанс, а не класически "изчезнали" вежди.

4. Молив за вежди: Можем да използваме молив за вежди с по-светъл нюанс от текущия ни цвят за лек ефект. Почистваме с мицеларна вода, нанасяме равномерно молива с малки леки движения.

5. Гел за вежди: Друг грим продукт за вежди, който може да ги изсветли моментно, е гелът за вежди. Геловете за вежди се предлагат в различни нюанси от светло кафяво, през средно кафяво до тъмно кафяво и дори русо или червено. Само нанасяме равномерно.

6. Коректор: Можем, докато се гримираме да използваме коректор, за да изсветлим веждите, но с апликатор spoolie, за да проникне продуктът между всички малки косъмчета.


Marc Jacobs Fall 2022, READY-TO-WEAR


Къде да не бъркаме

1. В нюанса. Някои стилисти съветват да изсветлим с нюанс по-светъл от цвета на косата, но можем да експериментираме с различни цветове и да видим кой ни харесва най-много.

2. В темпото. Ако използваме търговски избелващ продукт, за нищо на света не го оставяме по-дълго от указаното в инструкциите. Вместо да направи все по-светъл нюанс, блийчът в крайна сметка ще даде оранжев или червеникав оттенък...

3. В начина на нанасяне. Независимо дали имаме черна, кестенява или руса коса, най-добре е да започнем с един слой продукт (пак казваме, един нюанс, по-светъл от косата), когато изрусяваме вежди за пръв път. Ако не нещата изглеждат достатъчно блийчнати светъл, винаги можем да направим още един рунд след ден, два.

4. В оформянето. Такова въобще не трябва да има. За да предотвратим дразнене, изчакваме двадесет и четири часа след изсветляване, преди да доближим пинсета до лицето си. 

More Face