Следва

Уличният стил на звездите: Риана в elevated бургаска класика

Измачкано усещане за обич: Saint Laurent SPRING 2023 MENSWEAR

Come for the spectacle, stay for the clothes 

Runway преди 1 година

Това е най-добрият начин да мислим за шоуто на Антъни Вакарело Пролет-Лято 2023, мъжко облекло. Той мъдро знае кога да вдигне нещата до високо драматично ниво - и кога да ги намали, така че това, което показва, да се почувства интимно, истинско и силно. Разбира се, средата помага. Вакарело временно се заселва в пустинята Агафай на около час път от Маракеш. Това е град с истинско значение за Ив Сен Лоран (той има два дома тук, най-известната е Вила Оазис, сгушена до градината Мажорел) и марката (Маракеш е местоположението на музея Ив Сен Лоран). А мизансценът на шоуто: епична и натрапчива инсталация с кръгло светлинно шоу, проектирана от художника и сценограф Ес Девлин, която се издига от езерце мираж и напомня лунен терен.

И все пак, кинематографичната обстановка не означава много, ако дрехите не могат да се справят с нея. И ето го майсторският ход на Вакарело: "за първи път истински лична колекция от мен. Може би положението е по-малко, да кажем "костюмирано", отколкото би било в миналото", но Вакарело поглежда 20 години назад, когато е студент в Брюксел в училището по изкуства La Cambre - време, когато стегнатите линии на белгийския ноар са вездесъщи в модата. Разбира се, той придава дефиниран пригоден силует, но с мекота и измачкано усещане за обич. Вакарело взима собствените си шивашки импулси от по-ранните си години - "Така се обличах през 2000-те. Това беше външен вид, който обичах, и исках да пресъздам този дух; Това ми липсваше”.

Тренчкотите са с остри рамене, но с примамлива плавност на силуета от черна вълна или гъвкава кожа като ръкавица. Дългите панталони започват високо в талията, след това падат в по-лесна, по-широка крачка, някои със сатенена ивица, спускаща се надолу по крака, или стилизирани като дънки, но изрязани от най-пищно кадифе - и в двата случая в партньорство с деликатни прозрачни горнища, които прилепват към торса.

Смокинг естетиката е постоянен и завладяващ рефрен тук. Дизайнерът обновява класическия смокинг, използвайки цялата присъща плавност на любимата материя grain de poudre на YSL, докато други са изрязани от хлъзгав сатен. Той оформя якетата с разумно преценено изпъкване по раменете, след което ги закопчава около тялото чрез двуредни копчета, привличайки вниманието към тънката талия в процеса. Понякога обаче новото идва от нещо от миналото. Блясъкът на мъжкото деколте - моделите на Вакарело носят саката си без ризи - е един от хайлайтите на ревюто.

Отново и отново, поглед след поглед, става ясно, че има нещо в удоволствието да се отдадеш на всичко това, да намериш място на комфорт, мир и спокойствие; Вакарело дори заменя настоятелния прав марш, обичаен за неговите шоута, с меко движение на моделите, вървящи в кръгова формация. Ето защо избира Маракеш. Не защото иска да направи (дай Боже) колекция, подтикната от почит към YSL и Мароко, а защото разбира, че градът е бил място за утеха и убежище за мосю Сен Лоран, почти по същия начин, по който Лос Анджелис се е превърнал в място за почивка и презареждане за самия него.

Това не е единственият начин Вакарело да намери общ език с основателя на своя лейбъл. Сен Лоран също е човек, който поставя под съмнение конвенциите на пола, а в последните колекции Вакарело наистина се захваща с това. По-рано тази година той насити своята ултра шик дамска колекция с някои от онези копнежи по белгийското му минало... Това е колекция, която той обича толкова много, че лукаво преразглежда част от нея в това мъжко шоу: черно палто с широки рамене върху чифт панталони в цвят слонова кост от мъжкото, да речем, имитира началния вид на дамската презентация. Въпросът не е мъжете да се обличат като жени или жените да се обличат като мъже, а да се намери ново място, на което страхотните дрехи са просто страхотни дрехи. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.