Следва

Почина Дмитрий Врубел - авторът на целувката на Брежнев с Хонекер в Берлин

Принципът на Парето: как да работим по-малко и да печелим повече

Със сигурност познавате хора, може и вие да сте в тази графа, които работят много усилено, но в същото време не са финансово стабилни и живеят от заплата до заплата. Защо става така и как да променим кофти тенденцията? 

 

Health преди 1 година

Според закона на Парето 20% от нашите усилия осигуряват 80% от резултата. Авторът на тази концепция, в която, ако вникнем внимателно, скоро ще се кълнем, е Вилфредо Парето, италиански социолог. Въртейки се в кръговете на италианските аристократични и фамилно богати семейства, той разкрива един определен модел: една пета от много заможните хора, тоест същите тези около 20%, притежават 80% от общия капитал на страната. Развивайки наблюденията си до научна концепция, той доказа, че страхотни резултати се постигат с по-малко усилия.

Тук са важни два момента:

  • От многото значими или незначителни фактори само няколко са ефективни.
  • По-голямото количество усилия е неефективно, в резултат на което силите се губят напразно.

Принципът на Парето доказва, че повечето хора се провалят, защото правят 80% малки, стандартни и ненужни действия, за да получат 20% от (на този фон) незначителни резултати.

Социалните норми и "щастливите" хора

С помощта на концепцията на Парето можете да направите пълна преоценка на вашите действия и ефективност, както и да поставите под въпрос вярванията, наследени от родителите си от времето на "развития социализъм" в България и останалите страни от соц лагера. У нас е възприето да се работи усилено, доказателство за което са огромният брой поговорки: „Работата храни човека, мързелът го разваля“, „Който не работи, не трябва да яде“, "Залудо работи, залудо не стой" и т.н. Всички тези убеждения са много полезни във времената на социалистическия строй, когато от всички се очаква да бъдат стахановци, да работят неуморно, да поставят рекорди и да работят по 12 часа на ден, ако може даже и на смени.

Включваме тук и нагласата за задължителното висше образование. Родителите от ранно детство ни надъхваха, че обезателно трябва да получим висше образование и да прекараме 5 години в преследването на диплома, която с доза вероятност никога няма да ни бъде полезна. Знаем, че малцина са тези, които работят по специалността и са доволни от работата си. Така че, в разбирането на по-старото поколение, щастлив и успешен човек е този, който всяка сутрин стои в задръствания, за да стигне до нелюбима работа. Тоест той извършва същите тези 80% малки и неефективни действия, за да получи незначителен резултат.

Каква е тайната

Хората, които не инвестират в своето развитие и не се опитват да се пренастроят според сега действащия принцип, принципа на пазара, неговите нужди и нашите лични стремежи и умения, живеят според тези стари стандарти. Те са убедени, че е наложително всеки от нас да работи до скъсване и да отделя възможно най-много време за работа. Но ако този подход беше правилен, тогава всички богати хора щяха да бъдат нещастни и да прекарат по-голямата част от живота си на работа, без почивка, семейство, приятели.

Всъщност те отделят толкова или дори по-малко време за работа, отколкото хората със скромни доходи, но в същото време получават в пъти повече. И така, каква е тайната?

Изводът е, че повечето средностатистически хора живеят с краткосрочни цели. Тяхната цел е да оцелеят! Всичко, за което мислят, е да преживеят от една заплата до друга. За разлика от тях успешните хора живеят с големи цели. Те имат задачи за по-дълъг период - да спечелят определена сума или да излязат на определен пазар до определена дата. Тоест тяхното мислене е по-глобално. Например, целта на Стив Джобс бе да промени своето поколение и света като цяло. Именно той произнася много важната фраза, която напълно отразява принципа на Парето: „Трябва да работите не 12 часа, а с главата си“. 

И така, говорим за съществено и реално съотношение на разходите за труд и резултатите - за 2 часа ефективна работа с главата може да генерирате 80% от блестящите си идеи и да ги изпълните.

Мисъл - състояние - действие - резултат

Тук е много важна формулата: мисъл – състояние – действие – резултат. Убеждението, че не сме достатъчно добри води до съмнение в себе си. Такова състояние ни принуждава да предприемаме много малки, често незначителни действия, за да се предпазим от провал. В резултат на такива стандартни стъпки получаваме банален резултат, започваме да мислим за себе си като за съвсем обикновен човек, което също води до състояние на съмнение в себе си. И така в кръг (четете още: Синдром на самозванеца - какво е, имаме ли го, как се справяме).

Принципът на Парето в този случай работи по следния начин: насочете 80% от вниманието към мислите си и съзнателно изградете самочувствие. Този подход ни позволява да стигнем до състояние на вътрешна експанзия, а само по този начин можем да генерираме наистина ценни идеи, които мотивират и водят до мащабни резултати. И едва тогава този резултат дава още по-голяма увереност в самите нас. 

Мнозина смятат, че резултатът е по-важен. Схемата им изглежда така: резултат - мисли - състояние - действия. Тази схема обаче не работи, защото не винаги имаме задоволителни резултати. Това се случва дори и с най-успешните хора: ракетата на Илон Мъск бе изстреляна едва на четвъртия път, Стив Джобс беше уволнен от собствената си компания. Но въпреки плачевните резултати, тези хора контролират мисленето си, формирайки желаното състояние. И така се превръщат в легенди.

Всички познаваме хора, които работят усилено и предприемат много действия, но не са успешни или богати. Това още веднъж доказва, че голямото количество усилия не води до желания резултат. За да постигнете успех, най-важното е да контролирате мислите си. Това са 80% от усилията, останалите 20% са действия. Само когато действията се основават на съсредоточено, фокусирано и ориетирано към голямата цел мислене и съответната находчивост, водят до изключителни резултати.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.