Следва

Дечко Узунов / Васил Абаджиев - Автопортрети

Sofia Art Week от УТРЕ!

От 18 до 25 октомври, в София и Варна, цялата програма е ТУК 

Events преди 1 година

За пета поредна година Æther Sofia ви кани да участвате в открит диалог, визуален и дискурсивен разказ, изпълнен с наративи, позиции, ъгли и перспективи. Като операционна система, изплетена от паяжини, от една страна насочена към баналността на злото и от друга
анализирайки значението на политиката на грижа. Тазгодищното издание на SAW vol. 5 озаглавено “RE-SPIRIT / TRANS-SPIRIT” може да се разгледа като колективен опит за извеждането на неотложни въпроси и теми като едно плодородно парче почва, а не като фрагментирани замърсени пустини. То приканва връзки към поток и подводни
течения, създавайки неочаквани движения и усилвайки мотивите, които правят един организъм жизнен и силен.


24 SELF MADE: Voin de Voin


Чрез артистичен дискурс целим да задействаме важността на колективното ни мислене, да събудим несъзнателното, като същевременно стимулираме нови умения и език, за да изчистим остатъците от политически, социални, икономически и човешки несправедливости, когато е най-необходимо - днес! Виждаме настоящата политическа нестабилност като възможност да предложим в София и Варна обща платформа, която предоставя възможност.

За споделяне и открито обсъждане на теми, както на местно, така и на световно ниво. Ние твърдим, че имаме спешна нужда от политика, която поставя грижата на първо място. Под грижа имаме предвид не само "практическа“ грижа или работа, която хората вършат, когато се грижат за физическите и емоционални нужди на другите. Под термина "грижа“ обаче се разбира социалният капацитет и дейност, която включва грижата за всичко необходимо. За благополучието и процъфтяването на живота, така и възниква въпросът как да поставим грижата на централно място, което означава да признаем и прегърнем своите взаимозависимости.

В този колективен манифест ние използваме термина „грижа“, за да обхванем грижата за семейството и общността, да активираме колаборативни алтернативи и да създадем солидарни икономики. "Грижа“ се превръща в колективения ни и индивидуален капацитет да осигурим политически, социални, материални и емоционални условия, които целят причисляването на мнозинството от хора, живи същества и организми на тази планета да процъфтяват, заедно със самата нея. Чрез този подход искаме да разберем грижата като активна и необходима част във всяка сфера на живота.

Като начало SAW ще се опита да диагностицира взаимосвързания характер на сегашното царуване на “безгрижието”. То целенасочено пътува от глобалните измерения, които поставят печалбата над хората чрез безгрижната държавност. Това до някаква степен се е превърнало в баналност на ежедневието и в крайна сметка засяга нашите междуличностни отношения.

SOFIA ART WEEK изследва взаимодействието на движенията, преминавайки от личното към
планетарното, за да очертае грижовни алтернативи на съвременно ни състояние. Различни художествени и социални практики ще се пресичат, за да открият капацитета и потенциала на грижите, споделени и осигурени на егалитарна основа. Няма да предлагаме решения, а скици на грижовни въображения, които се основават на примери от миналото, както и настоящи
прояви и бъдещи възможности за форми на взаимосвързана грижовност. преосмислянето на тези зависимости от грижи е от основно значение за днешната политика, ако се надяваме да насърчим политиката на утрешния ден.

Не грижа, а безгрижие е лозунгът, воден от капиталистическата машина - доминиращата и изтощаваща система, която силно се уповава на истории на обезценяване, прекрояване и задълбочаване на неравенството. Докато губим човешката си принадлежност и достойнство, в резултат на ефективната практика на разрушаване и изтриване на речника и значението на
грижата. Нищо чудно, че дясната политиката и популизмът отново се оказаха съблазнителни процеси които лесно се подклаждат, предвид дълбоките трудности и непоносимите колективни страхове от живота в един безразличен свят, когато изборът е в полза на личния интерес. При обстоятелства като тези, когато чувството ни за сигурност и комфорт е нарушено и преоритет е грижата към себе си, остава да попитаме: имаш ли капацитета за грижа към другия?

Не успяваме да оспорим ограниченията, поставени върху способности ни за грижа и практики, но сега обаче се питаме, какво би се случило, ако вместо това поставим грижата в центъра на живота?
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?