Следва

Календарът с австралийските мачовци-огнеборци навършва 30

Изложбите които си струват: ВЪТРЕШНО НЕБЕ от Габор Мате

Галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт
3.11.2022 – 14.01.2023
Откриване: 3.11.2022, 18:30 ч. в присъствието на автора
Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Events преди 1 година

Изложбата „Вътрешно небе“ на унгарския фотограф Габор Мате е представена в двете пространства на галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт. Тя проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.

„Тази изложба разглежда проблемите на брачната институция в три свързани с темата серии. В първата снимам семейни двойки, във втората – разведени родители, а в третата – техните деца. Целта ми е чрез фотографиите да разкрия има ли все още смисъл да се сключва брак в наши дни, възможно ли е да се поддържа брак така, че той да е източник на радост за живеещите в него, кога е необходим разводът, как да се преживее той и най-вече какво е влиянието на всичко това върху подрастващите поколения. [...] Тези внимателно подредени, но съдържащи и спонтанни елементи фотографии заснемам въз основа на интервюта с персонажите си. Те ме насочват към символичните сцени, предмети и теми, които включвам в композициите. За мен е важно участието във всяка фаза на фотографския процес, от заснемането с голямоформатна камера, през проявяването на 4x5 и 8x10 инчовите негативи, до експонирането на изложбените копия в лабораторията.’’- споделя авторът.
Изложбата представя за първи път заедно тези три серии, като поставя акцент върху всяко отделно семейство.

„Габор Мате доразвива до границите на абсурда формални и композиционни елементи. […] Използването на смесенa светлинa, наслагването на сини и тюркоазени нюанси разграничават фотографиите му от действителните събития и лица и ни позволяват да се абстрахираме от тях. Освен това авторът аранжира тези доста деликатни психологически състояния, без да обижда или наранява нито една от страните. […] Така фотографиите се превръщат в странна смесица от подреденост и лирична документалност, от конкретно и общо, от действителни сцени, реални ситуации и фотографска визия.”- пише кураторът Карой Кинчеш за работата на Габор Мате.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.