Следва

Art Act: геният на черното Пиер Сулаж

Крал Чарлз си носи плюшка на път и още прелюбопитни неща от кралския биограф

Крал Чарлз III ще бъде владетел като никой друг. Кристофър Андерсен, авторът на книгата "Кралят", обяснява защо Чарлз ще бъде "един от най-ексцентричните владетели, които Великобритания някога е имала"

Celebrities преди 1 година

"Той все още пътува навсякъде с плюшеното си мече от детството, твърди Андерсен. - Той има играчката от времето, когато е бил почти бебе. Единственият човек, на когото е било позволено да поправя плюшеното мече на крал Чарлз, е бавачката му от детството Мейбъл Андерсън, към която той е невероятно привързан."

Андерсен също така твърди, че Чарлз "пътува с тоалетна чиния, изработена по поръчка", а "според очевидци в двореца, когато отива на вечери в чужди домове, често води собствения си готвач, за да могат да му приготвят храна, която той ще яде отделно от останалото, сервирано на масата".

"Мисля, че една от най-забавните странности на Чарлз - редица кралски особи имат това, кралицата също го е имала - е че не понася квадратни кубчета лед, твърди Андерсен. - Те носят със себе си поставки за кубчета лед, където и да отидат, защото не харесват звънливия звук, който издават квадратните кубчета." Освен всички странности на Чарлз, Андерсен твърди, че новоизлюпеният монарх е "много капризен".

"Всъщност той има избухлив характер, твърди Андерсен. - Способен е да изпадне в ярост бързо."

Според Андерсен днешното поведение на Чарлз до голяма степен се дължи на възпитанието, което е получил от родителите си - покойната кралица Елизабет II и принц Филип.

"Когато му е направена операция на сливиците, когато е имал много тежък случай на грип, когато е паднал по стълбите и си е счупил глезена, когато му е направена спешна операция на апендикса на 13-годишна възраст, нито майка му, нито баща му са го посетили в болницата.", продължава Андерсен.

По-късно Чарлз е изпратен в шотландски пансион - преживяване, което той описва като "чист ад".

"Това, през което е преминал, наистина е доста тревожно. Като момче, като млад мъж, той редовно е бил бит от по-големи ученици, пръскан е със студена вода. Бил е блъскан и събарян на земята, твърди Андерсен. - Той пише умолителни писма до родителите си да го вземат от училището... По днешните стандарти това би приличало на тормоз или откровено малтретиране на деца, но тогава родителите му са виждали нещата по този начин. Мисля, че това е предизвикало шок у младежа и огромна неприязън към околните."

В крайна сметка през 1981 г. Чарлз се жени за принцеса Даяна. Преди да се разведат през 1996 г., двойката има две деца - принц Уилям и принц Хари. Даяна умира през август следващата година.

"Повечето хора биха се изненадали колко емоционално прие той вестта за смъртта на Даяна. Те бяха започнали да поправят отношенията си до известна степен. Най-накрая, след години на ужасни войни по телевизиите и във вестниците... бяха постигнали нещо като примирие, казва Андерсен. - Когато той получи обаждането с новината, че Даяна е починала, той нададе страшен вой, писан от един от слугите му като крясък на огромна мъка. Тя е майката на децата му, той съумява да оцени мащаба на загубата в онзи момент, главно за момчетата им...". 

Когато настъпва моментът на погребението на Даяна, Чарлз е човекът, който кара много младите принцове Уилям, тогава на 15, и Хари, на 13, да вървят зад ковчега на майка си - нещо, за което според Андерсен Чарлз изпитва "огромна вина" и до днес.

"И Уилям, и Хари сравнително наскоро говориха за степента, в която все още страдат. Това е класически случай на посттравматично стресово разстройство. Те все още страдат, пише Андерсен. - Чарлз и Филип всъщност убедиха момчетата да вървят зад ковчега - нещо, което и Уилям, и Хари заявиха, че от никое дете не бива да се иска да прави. Хари казва, че полетът до Лондон всеки път е отключващо събитие за него. Във всеки случай, когато се връща в Англия, той си мисли за кошмарния ден, в който е вървял зад ковчега на майка си."


Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс


Едва през 2005 г. Чарлз получава разрешение да се ожени за Камила Паркър Боулс, сега кралица-консорт, за която се знае, че е "любовта на живота му". Все пак Чарлз е бил наясно, че "той и Камила биха могли да бъдат представени като злодеи" след смъртта на Даяна.

"Мисля, че най-голямата задача пред Чарлз в момента е да представи Камила на британския народ, казва Андерсен. - Сега дори се говори за това, че той ще се отърве от аспекта на консорт, така че тя ще бъде кралица Камила... Да убедиш британците в това е едно, но съвсем друго е да гледаш как короната ще бъде поставена на главата ѝ до Чарлз, когато ще се състои коронацията през май. Това ще отблъсне много хора."

Заради всичко, което е преживял, Андерсен казва, че Чарлз "се е възприел като това, което британците наричат winger, т.е. жертва".

"Той винаги се е представял за жертва, а ролята на Камила винаги е била да потиска това", казва Андерсен.

Сега, в новата си роля, Андерсен очаква Чарлз да направи "някои смели стъпки".

"Той е чакал 70 години, за да поеме тази работа. Това е повече от всеки друг предишен монарх. Той вече предприе някои стъпки, за да промени малко монархията... продаде 15 от скъпите състезателни коне на майка си... Ще има и други съкращения, след като обиколят и разгледат някои от дворците и музеите".


Да живее Кралят: първа появя на крал Чарлз III и кралица Камила, тя - сияеща


"Мисля, че един от най-интересните ходове, който Чарлз всъщност предложи преди години, е да лиши някои от по-известните кралски особи от кралската заплата. В един момент той предложи принцеса Беатрис и принцеса Юджийн, децата на Андрю и Фърги, да станат дами, да бъдат помолени да се откажат от титлите си на принцеси."

Когато се стигне дотам, Андерсен казва: "Ако монархията оцелее и процъфти, това ще е благодарение на Чарлз. Ако не успее, това ще се дължи на Чарлз. Всичко зависи от това какъв ще бъде крал Чарлз III". 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.