Следва

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Николай Сердаров, Art Director

Парчетата от империята Red Bull - при кого и защо след кончината на основателя

Напитките на австрийската марка заемат трето място в света по популярност след тези на Coca-Cola и Pepsi - през 2021 г. са продадени 9,8 милииарда кена

Celebrities преди 1 година

Починалият неотдавна на 78 години Дитрих Матешиц, основател на световния концерн Ред Бул (Red Bull), остави империя с годишна печалба от над 1 милиард евро. Информация, насочена към сътрудниците на фирмите на Матешиц, която стана достояние и на австрийски медии, дава насоки как ще бъде разделена империята.


Дитрих Матешиц

Синът на Дитрих Матешиц, 29-годишният Марк Матешиц, наследява фирмените дялове на баща си и получава фирмата, чиято стойност в момента се изчислява на около 26 милиарда долара. Това наследство прави Марк Матешиц най-богатия австриец.

Самият Марк оповести намерението си да се оттегли от оперативна дейност. Доскоро той ръководеше фирмата за биологично чисти напитки "Органикс бай Ред Бул" (ORGANICS by Red Bull).


Марк Матешиц

В бъдеще, според волята на Дитрих Матешиц, империята ще бъде ръководена от "триумвират", структуриран като борд на директорите. Тримата мениджъри, определени от него са: Франц Вацлавик, който доскоро отговаряше за Германия и за глобалния пласмент на напитките, а вече ще направлява и тяхното производство; Александър Кирхмайер ще ръководи финансите, а Оливер Минцлаф, който до 15 ноември е начело на футболния клуб РБ Лайпциг, ще отговаря за разработката на проекти и за инвестициите, т.е. ще се грижи за всички спортни активности и за частната телевизия "Сервус ТВ".

Матешиц държеше 49 процента от Ред Бул, а мажоритарен собственик е тайландската фамилия Йоовидхия. Нейният холдинг Агротрейдинг (T.C. Agrotrading) притежава също 49 процента от концерна, а останалите 2 процента държи главата на фамилията Чалерм Йоовидхия.

Въпреки това съотношение Матешиц имаше право да управлява почти еднолично концерна.

Red Bull, със седалище в малкото градче Фушъл край Залцбург, е най-скъпата австрийска марка. След напитките на Coca-Cola и Pepsi третото място в света заема именно тя. През 2006 г. концернът продаде 3 милиарда кенчета от едноименната напитка, а миналата година световното потребление нарасна до близо 10 милиарда. През 2021 г. оборотът на концерна надхвърли 7,8 милиарда евро.


Централата на RedBull във Фушъл

Бюджетът за маркетинг на компанията също възлиза на огромни суми - около милиард и половина - два на година. Както писа "Пресе" наскоро компанията има добри финансови резерви и не се налага да взима банкови кредити. Матешиц беше един от най-богатите хора в света. Според класацията на Форбс за 2022 г. той заемаше 51 място със състояние от 27,4 милиарда долара. Част от тази сума е инвестирана в недвижимости. Вестник "Курир" съобщава за 30 замъка, хотели и ресторанти.

Red Bull продаде 9,8 милиарда кенчета по света през 2021 г., достатъчно, за да осигури кофеин на повече от 80% от планетата, отбелязва "Форбс". 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.