Следва

От Македония с любов: Матичевски пак облече Ева Лонгория за тържествен повод

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Николай Сердаров, Art Director

View Sofia пристъпва в царство d:istinkt, PR агенция на годината според BAPRA Bright Awards 2022. d:istinkt обслужва брандове като Lidl, Yettel, Европейски парламент, Европейска комисия, Samsung, Каменица, Клет и др. С тях се работи леко, с удоволствие и споделен нюх, задружно, креативно и много модерно. Зад розово-лилавата компания стои палитра от уникални личности, с които се запознаваме отблизо и с които трудно се разделяме. Те са the d:istinkt creators - всеки от тях създава част от комуникационните продукти, носители на редица световни награди. Следва професионално-лична среща Четвърта...

All About Life преди 1 година

 

Николай е самата скромност като човек и самият талант като дизайнер. Работи като Art Director в d:istinkt - един от малкото не-Телци в агенцията - помага на всички, търпи критика, обучава млади дизайнери и много си пада по екзотиката на Далечния изток. Разговаряме с него много приятно >>>

 

View Sofia: Представи ни се накратко - кой е Николай Сердаров?
Николай Сердаров:
Никак не обичам да говоря за себе си *смее се*. Смятам, че работата, която върша, говори за мен най-силно и няма нужда да се самовъзхвалявам, но накратко - аз съм от Пазарджик, дойдох в София да уча Информатика, но се някак си се насочих към дизайна, отчасти и защото от малък рисувам.

VS: Съгласни сме, че професията говори най-добре за човек. Какъв искаше да станеш като пораснеш - графичен дизайнер, математик, програмист, и трите или друго?
Н.С.:
Ако трябва да бъда честен, като малък никога не съм си мислел, че ще стана едно от трите. Като дете имах много богато въображение и мечтите ми за бъдещето бяха много по-различни, леко абстрактни и се меняха всяка година. Една година исках да съм астронавт, друга певец (за съжаление не мога да пея), трета археолог. Много ме влечеше историята. Но от друга страна от малък рисувам и това може би в по-късните години ми повлия да стана и графичен дизайнер. Информатиката ме привлече на по-късен етап и затова я записах в университета. Но бързо осъзнах, че страстта ми е другаде. Не винаги това, което си мислиш, че искаш, е онова, което наистина ти носи удовлетворение. И така, станах графичен дизайнер и не съжалявам за това моя решение.

 

VS: Честта да работиш в d:istinkt в няколко изречения?
Н.С.:
Не обичам да ръся суперлативи и може никога да не ме чуете да казвам, че нещо е най-страхотното и няма друго такова. Но… да работиш в d:istinkt е огромен късмет. Късмет всеки ден да работя с толкова нахъсани хора, които знаят какво правят и искат да вървят напред. Късмет е да си в една атмосфера, в която не само можем да развиваме себе си като специалисти, но и да развиваме другите.

VS: Първите мисли и емоции, когато разбра, че d:istinkt е Агенция на годината?
Н.С.:
Първоначално не го повярвах. На предишното издание на наградите ни бяха объркали правописа на името и сега обявиха, победителя така: "Агенция на годината е тази, чието име преди бяхме сбъркали..." Много се зарадвахме. И всички трябваше да излезем да приемем наградата, а имам огромна сценична треска; представете си... дизайнер да говори публично. Картинка. Но беше голямо вълнение.

VS: Без какво не започва работният ден?
Н.С.:
Работният ми ден не започва без разходка и музика. Това зависи и от времето, но като цяло съм в такава позиция, че мога да ходя до офиса пеш и това много ме зарежда психически. Слагам слушалките в ушите, пускам си музика и тръгвам бодро напред. През това време обмислям какво ще правя през деня, седмицата и се настройвам на работна честота.

VS: Дай ни пример за твоите "задачки" в Агенцията?
Н.С.:
Всеки от колегите ми иска по нещо от мен, така че нещата, които правя, са разностранни от "Оразмери ми снимка" до "Дай да измислим цялостната визуална концепция на тази кампания" - презентации, визуална идентичност, лога, слогани (с които се включва Весо, с когото предстои да си говорите). Поддържам визуално и Instagram акаунта на d:istinkt.

VS: В офиса винаги си помагате, нали?
Н.С.:
Да, разбира се. Никой не може да свърши всичко сам, а повечето тук сме еднорози (ха-ха) и успяваме заедно да огреем навсякъде.

VS: В артистично начинание като твоето как се управляват, овладяват огнените емоции?
Н.С.:
Независимо какво работиш, според мен емоциите се овладяват с много търпение и воля. Казвам го така, защото това си е умение като всяко друго. Не всички го умеем, но то се учи. През годините и аз преминах през това и гледайки назад, осъзнавам, че първата стъпка е да се спреш и да замълчиш. Не винаги е лесно, но решението на проблема трудно се вижда, когато емоциите те замъгляват. Поемаш си въздух и се отдалечаваш от него, защото за да намериш решение, малко или много трябва да го погледнеш отстрани. Това отдалечаване може да е физическо под формата на 5 минутна разходка извън офиса. И така мислите си се събират, започваш да разсъждаваш трезво, а не толкова емоционално. И в повечето пъти решението идва само.

VS: Управляваш криейтив екипа на Агенцията на годината – разкажи ни за хората в него.
Н.С.:
Ние сме малък екип, няколко дизайнера и един копирайтър, но това ни прави и по-сплотени. Всички сме нахъсани да правим готини кампании. Всички сме от различни крайща на България и това ни помага да гледаме на нещата под по-различен ъгъл и да намираме най-работещото решение за клиентите.

 

 

VS: Ако ти възложим да изрисуваш аниме/манга за d:istinkt, Япония е любимата ти държава и култура, как щеше да се казва, да изглежда?
Н.С.:
Не знам дали Япония ми е любимата държава, но като цяло имам огромен афинитет към нейните история, език и култура. Може да се каже, че съм леко с промит мозък, защото уча езика, чета японски автори, гледам японски филми, слушам японска музика… Няма как да излъжа ако кажа, че всичко започна от манга комиксите, които отвориха тази врата за мен към Страната на изгряващото слънце. Трудно ми е обаче да отговоря каква манга би бил d:istinkt, тъй като при нас всичко се случва доста динамично, понякога от днес за утре. За това може би щяхме да сме в някоя история, изпълнена с много приключения, неочаквани обрати, съюзи и прочее. Пък и цветовете на агенцията си подхождат на такива истории.

VS: Бил ли си в Япония?
Н.С.:
Не, но ми е голяма мечта... Надявам се другата година...

VS: Любимо метеорологично време?
Н.С.:
Нито много горещо, нито много студено - облачно. Харесвам и дъжда, но влагата е друга история, защото обичам да вървя от и до офиса пеша.

 

VS: Разбираме, че не обичаш да се хвалиш и говориш за себе си, но издай трите си лични качества, които те правят незаменим в компанията.
Н.С.
: За моите качества трябва другите да кажат. Като цяло аз имам едно правило, че ако един човек идва с желание в офиса, означава, че всичко е наред. Все още го имам този ентусиазъм да гледам на проблемите не като такива, а като предизвикателства. Тръгвам към тях с положителна нагласа. Всичко друго се нарежда от само себе си.

VS: А трите качества, които цениш най-много в колегите?
Н.С.:
Най-много ценя страстта в тях - да горят в работата си, да искат да променят света и да си тежат на мястото, да са точни, независимо дали са стажанти или мениджъри.

VS: Как убеждаваш хората - клиенти и партньори - когато се съмняват в твоя продукт?
Н.С.:
На първо време не мога да убедя никого в продукт, дизайн или каквато и да е идея, ако аз самият не вярвам в това. Разковничето е да покажеш на клиентите и партньорите защо точно този дизайн е правилният и ще работи. Все пак дизайнът не е като изкуството. Като илюстратори все ни се иска да си направим една хубава картинка и да се похвалим какво сме сътворили, но истината е, че дизайните, които правим не трябва да са отворени на интерпретация от страна на всеки потребител, който има досег до тях. Те трябва да носят едно и също послание за всеки един човек. И нашите партньори трябва да усетят това. А те няма да се съгласят с теб, ако не вярват нито на теб, нито на идеята.

VS: Това ли е най-предизвикателното в деня на един Art Director?
Н.С.:
Не бих казал, че може да степенувам предизвикателствата в моята работа. Като Арт директор аз се сблъсквам с много предизвикателства, не само на оперативно ниво - измислянето на дизайните, креативни посоки, визуална идентичност, стратегии, но и в качеството си на лидер на екип, който трябва да водя. И тук идват в употреба не само професионалните качества на дизайнер, така наречените hard skills, но и онези soft skills, с които можеш да управляваш хора, да виждаш техните проблеми и да предлагаш решения. Трябва да умееш да развиваш не само себе си като специалист, но и хората около теб, за да може целият екип да върви напред. Комуникацията с клиентите и партньорите са вече друго ниво на работа. Но ако трябва да бъда честен, всичко това, което изброих, не бих го нарекъл предизвикателства, а възможности да направим по-качествен проект, да реализираме по-готина идея, която да работи, да създадем екип от професионалисти, които да решат проблемите на клиентите. Всичко това е в основата на нашата работа, не само на Арт директора, но и на всеки в агенцията.

 

VS: Рисуваш много, по думите на шефа ти „уникално“, покажи ни няколко свои рисунки, независими от работата.
Н.С.:
Благодаря за думите. От малък рисувам. Това го наследих от майка ми и с годините се разви от малки и различни дудъли по тетрадките в цели дигитални илюстрации.

 

VS:Някакви guilty pleasures?
Н.С.:
Понякога гледам прекалено много филми. Обичам и да си похапвам - особено баници (което не е добре, защото мога да си ги сготвя сам...)

VS: Страхотно, пожелай ни нещо за финал!
Н.С.: 
Хубавите моменти се крият зад ъгъла, така че keep walking.

 

Четете още:

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Слав Соколов


Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Рая Тодорова


Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Катя Благоева

More from View Sofia

Толкова добре да й се получава на тази жена! Амал Клуни се показа в Ню Йорк, вижте трите тоалета

Celebrities преди 1 година

Амал Клуни изпълнява професионалните си задължения в Ню Йорк със стил. 44-годишната адвокат и активист направи няколко срещи в Голямата ябълка и изнесе реч в ООН, посветена на жертвите в Украйна. Цялото това - в невероятно изискани тоалети, със самочувствие и много овации впоследствие.   

More All About Life