Следва

Beauty Starter: Дженифър Гарнър и бюти обсесиите като ретинол, захарни бонбони, зрялата възраст

Любов: принцеса Марта Луиза избра годеника пред кралските задължения

Единствената дъщеря на норвежките крал Харалд V и кралица Соня обяви намерението си да „разграничи себе си като частно лице от една страна и като член на кралското семейство от друга“

Celebrities преди 1 година

Принцеса Марта Луиза (или Луиз, както е по-правилното), единствената дъщеря на крал Харалд V и кралица Соня от Норвегия и четвърта по ред за наследяване на трона, обяви решението си да се оттегли от официалните кралски задължения, за да се съсредоточи върху алтернативната медицина със своя самоопределящ се като „шаман“ годеник Дурек Верет (Принцесата и шаманът: Марта Луиз обяви годежа (и се похвали с необичаен пръстен)).

Съобщение на официалния уебсайт на Кралския дом на Норвегия излага плановете на принцесата да „се откаже от официалните си задължения“, като обяснява: „Принцеса Марта Луиз желае да прави по-ясна разлика между собствените си дейности и връзката си с Кралския дом на Норвегия. Поради това принцесата реши, че в момента няма да изпълнява официални задължения за Кралския дом" (вижте още: Големите любовни истории: крал Харалд и Соня).

„Кралят и кралицата искат да благодарят на принцеса Марта Луиз за важната работа, която е извършила в официалното си качество в продължение на няколко десетилетия. Тя изпълнява задълженията си с топлина, грижа и дълбока отдаденост.“

Марта Луиз ще се откаже от патронажа си на „различни организации“ (които ще бъдат поети от други членове на семейството), за да „създаде по-ясна разделителна линия между нейните бизнес дейности и ролята й на член на кралското семейство“, са казва още в съобщението. „Принцесата и нейният годеник Дурек Верет се стремят да направят по-ясно разграничение между своите дейности и Кралския дом на Норвегия. Това означава, наред с други неща, че те няма да използват титлата принцеса или да се позовават на членове на кралския дом в своите социални медийни канали, в медийни продукции или във връзка с други търговски дейности (с изключение на @PrincessMarthaLouise в Instagram)". 

Марта Луиз обаче ще запази титлата си на принцеса по решение на краля. Добавя се, че Верет, който се сгоди за принцесата през лятото, "ще стане част от кралското семейство" след брака на двойката и двамата ще "посещават семейни събирания, като празненства за рожден ден, както и някои големи спортни събития“, но „той няма да има титла или да представлява Кралския дом на Норвегия“.

Кралският дом добавя: „Много сме доволни от годежа на принцесата с Дерек Верет и искаме г-н Верет да се чувства добре дошъл в нашето семейство. Ситуацията, в която ние като семейство се озовахме напоследък обаче, повдигна проблеми, които са сложни и включват много различни гледни точки, които се опитваме да приспособим. За нас е от решаващо значение да поддържаме отношенията си на доверие с норвежкия народ, като в същото време опазваме благосъстоянието на нашето семейство по най-добрия начин. Ограниченията върху това, което можем да кажем или направим, докато представляваме Кралския дом, са поставени под въпрос и предизвикани. Ето защо видяхме необходимост от допълнително изясняване на ролите и използването на титлата принцеса от Марта Луиза".

„Ние сме отдадени на идеала всички хора да живеят заедно в хармония, въпреки различията си. Ние осъждаме расистките нагласи, с които Durek Verrett трябваше да се бори, особено в социалните медии. Считаме за сила факта, че Кралският дом отразява етническото многообразие на Норвегия… Искаме да постигнем щедро, гостоприемно общество, където има място и уважение за всички – не само за тези, които са наши приятели и семейство, но и за по-широкото общество, което строим заедно".

Верет, 47-годишен американски бизнесмен и холивудски алтернативен терапевт, е автор на Spirit Hacking: Шамански ключове, за да възвърнете личната си сила, да трансформирате себе си и да осветите света. Работата му предизвика някои противоречия, като "Гардиън" цитира предположения в книгата му, че ракът е личен избор, както и медальона Spirit Optimiser, който продава на уебсайта му и за който Верет твърди, че му е помогнал да преодолее Covid-19.

Кралският дом на Норвегия включи раздел на своя уебсайт, в който се подчертава, че неговите членове „имат голямо доверие в норвежките здравни служби и норвежките здравни власти“, добавяйки, че „принцеса Марта Луиз и Дурек Верет са подчертавали няколко пъти, че имат доверие и се възползват от конвенционални медицински заведения и норвежката здравна служба.“

51-годишната принцеса Марта Луиз предлага „свои собствени възгледи за алтернативната медицина и научно-обоснованата конвенционална медицина, като посочва: - Благодарна съм, че ние в Норвегия имаме висококачествена система за здравеопазване. Впечатлен съм от всички знаещи хора, които работят в болници, лекарски кабинети и образователни институции в цяла Норвегия… Също така вярвам обаче, че има компоненти на добрия живот и доброто физическо и психическо здраве, които може да не са толкова лесни за сумиране в доклад за изследване... Мисля, че за много хора алтернативните методи могат да бъдат важна добавка към помощта от конвенционалното медицинско заведение. Вярвам, че една топла ръка, игла за акупунктура, кристал, природни лекарства, йога, медитация или терапевтичен разговор могат да помогнат за подобряване на живота на много хора. Не вместо, а в допълнение към лечението, предоставяно от здравната система.“

И завършва: „Наясно съм, че много хора следят много внимателно какво правя и казвам. Титлата ми носи известна отговорност. Ето защо за мен е важно, включително в моята бизнес дейност, да правя разлика между себе си като частно лице, от една страна, и като член на кралското семейство, от друга. Понякога се спъвам и съм благодарна, че получавам подкрепящи съвети по пътя. Смятам за важно да бъда честна със себе си и с хората около мен по тези въпроси. Знам къде се намирам и се надявам, че личните ми възгледи ще бъдат третирани само като мои, без други да отговарят за тях. По същата логика се надявам моите възгледи да не бъдат използвани или тълкувани като подкрепа за мненията на другите.“

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.