Следва

Познавате ли сладката сестра на Линдзи Лоън? Ето я, за Falling for Christmas

Най-вкусната торта на света Гараш е родена в Русе, една разкошна родолюбива история

Една много приятна дама - д-р Веселина Антонова, историк, архивист и изследовател на русенската история, разказа по повод първия в историята Фестивал на Гараш тортата, състоял се на 17 септември в Русе, невероятно милия факт, че всъщност родината на Тортата на тортите е България

Food преди 1 година

Д-р Антонова обяснява, че през 2016 г., когато се отбелязват 65-години от създаването на държавните архиви в България, ДА-Русе трябва да популяризира дейността си на страниците на периодичното списание “IDM. InfoEuropa”. Изданието е на Института за Дунавския регион и Средна Европа (IDM), утвърдена извънуниверситетска организация, която обхваща цяла Средна и Югоизточна Европа, както и в част от Черноморския регион. И макар темата на исканата публикация да изненадва изследователите в Държавния ахрив – „Кулинарията като национална идентичност и национална култура“, те разгръщат с интерес документалните източници.

От архива излизат изключително интересни факти, от които научаваме кой е човекът, сътворил кулинарния шедьовър, къде го е направил и защо. И така, Гараш идва от Коста Гараш >>> 

Протоколите на русенската община от края на XIX век съхраняват неоспорими доказателства, че непосредствено след Руско-турската война (1877 – 1878) семейство Гараш са сред многобройните чуждестранни поданици, потърсили професионална реализация в младото Българско княжество. Част от тези хора бързо стават част от предприемаческия дух на най-големия български дунавски град.

В заседание, проведено на 18 май 1885 г., Русенското градско общинско управление взема решение относно отдаването под наем на най-представителния в града хотел „Ислях хане“, построен през 1866 г. Пътешественици го определят като най-изискания гранд-хотел до края на XIX век по българските земи. Наемателите Янаки Янакули и Аристидис Калудис просрочват плащанията, както правят и предишните - братя Вентура, по сключения с Общината договор. В контекста на проблема общинските съветници преценяват, че Коста и Тереза Гараш са честни и ще разработят хотела по-добре и с грижа“. Видно е, че братята Гараш, сръбски поданици от австро-унгарски произход, вече са спечелили доверието на русенци – Иван открива пекарна, а съпругата му Тереза, заедно със зет си Коста, през 1885 г. наемат „Ислях хане“. Млади и амбициозни, Гараш оправдават доверието и бързо възвръщат блясъка на хотела.

Сред хилядите пожълтели страници д-р Веселина Антонова открива и още една важна подробност: на 21 юни 1890 г. Общинският съвет възлага на наемателя на хотел „Ислях хане“ Коста Гараш да подготви банкет за около 80 души

Окръжният управител Никола Обретенов е уведомил кмета, че в града ще пристигне княжеският наместник и министър-председател Стефан Стамболов със специален параход и ще се настани в княжеския дворец. Гостът трябвало да се посрещне „най-бляскаво и да му се отдаде подобаваща чест, която напълно е заслужил“, решават съветниците и гласуват сумата от 1757,18 лв. Изследователката на местната история си задава въпроса – с какво конкретното височайшо посещение е по-различно? В протоколите на Общината и публикации в периодичния печат са отразени многократни гостувания в Русе на княза, министър-председателя и министри, сръбския крал Милан Обренович, шведския крал Оскар ІІ и др., но в конкретния случай подготовката за посрещането е по-различна. Отговорът: събитието е от голяма важност за стопанското развитие на страната. На 15 април се събира местният стопански и финансов елит и решават да се основе Първата българска търговска камара в България. Подобно на съществуващите камари в европейските страни и Америка, инициаторите си поставят за цел да се обединят интелектът и инициативата на стопански активните слоеве и Камарата да служи като съвещателен орган на правителството, по подобие на устройството на английските свободни камари. Решават това да стане в присъствието на министър-председателя през юли.

Подбраните гости, строители на следосвобожденска България, и министър-председателят се обединяват около идеята да се загърбят политическите пристрастия и да се работи на едно „съзидателното стопанско поприще“.

Основаването на търговската камара е достатъчен повод за усвоилия във Виена сладкарство Коста Гараш да измайстори своята торта шедьовър. Самият той очевидно притежава качества на добър предприемач, хотелиер и изкусен сладкар и неслучайно е избран за домакин на специалното събитие. Мнението на изследователката е, че специалните гости на банкета за първи път опитват сладкото кулинарно изушение, сервирано с девет бутилки шампанско, т.е. можем да приемем, че 19 юли 1890 г. е рождената дата на торта „Гараш“. Някои твърдения свързват тортата с идването на княз Батенберг в Русе, но това е исторически невярно, защото той абдикира през 1886 г.

Следва пълната оригинална рецепта на Нейно Величество Гараш от 1890 година, съвършеният, най-любим, даже любовен десерт, който обожаваме: 

Блат

  • белтъци - 10 бр.
  • орехи - 400 г смлени
  • захар - 200 г

Пълнеж

  • сметана - 400 г
  • захар - 100 г фин кристал
  • черен шоколад - 450 г за топене

Шоколадов ганаш

  • черен шоколад - 200 г за топене
  • олио - 2 с.л.
  • зелен кокос - или смлян шамфастък за поръска

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса; Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и диаметър около 24-26 см. Работи се само с миксер.

В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалката бавно.

След като се е разтопила напълно захарта, това се проверява с пръсти и ако има все още кристалчета между два пръста се завърта още на един до два оборота, се добавят смлените орехи. Разбърква се с сладкарска шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели се на равни 4 или 5 блата, по принцип трябва да са пет, и всеки се изсипва във формата, след което се заглажда. 

Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. Блатовете в този момент са все още леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрана да се охладят.

Пълнеж

Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.

Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. Тортата Гараш се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.

Шоколадов ганаш

Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.

Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос, винаги в зелено оцветен, което е запазената марка на шоколадовия Гараш или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.

Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.

Забележка: Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от сладкаря Коста Гараш. За първи път е представена в Русе, както разказваме по-горе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.

Днес разкошът е задължителен за всеки уважаващ себе си ресторант или сладкарница. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер. При приготвянето на блатовете не се ползва нито грам брашно. 

More Food