Следва

Ким, най-важният посланик на Balenciaga, с първи коментар за "педофилската" кампания

Bella Hadid трие постове, Никола Гескиер се оплаква от Kering: как се развива скандалът с "пропагандата на педофилия" на Balenciaga

Скандалът около детската кампания на Balenciaga, която според модната общност съдържа пропаганда на педофилия, набира скорост

All fashion преди 1 година

Въпреки че марката и творческият й директор Демна Гвасалия се извиниха и казаха, че осъждат насилието над деца под всякаква форма, малцина са готови да им простят толкова лесно. Бела Хадид, която участва в една от последните кампании на марката (някои от кадрите от тази сесия също бяха в центъра на скандала), вече изтри тези снимки от своя Instagram.

Колаборационната кампания на Balenciaga x adidas обаче остана в нейния блог. Под тези публикации абонатите призовават Бела да изтрие и тях. Хаштагът #cancelbalenciaga циркулира в социалните медии, призовавайки марката да бъде заличена. Това се вижда не само в коментарите на Хадид, но и в Instagram профила на Ким Кардашян, която също е посланик на Balenciaga, но все още не е коментирала ситуацията. Възмугени фенове силно я призовават да прекрати всичките си отношения с модната къща. Мнозина са на мнение, че марката, която е част от конгломерата Kering, като цяло не е достатъчно критикувана за този твърде сериозен гаф. 

"Ако това беше ситуация около BLM или LGBTQ, тогава тази публикация в подкрепа на този бранд щеше да бъде изтрита. Но очевидно е нормално да се подкрепя сексуализирането на деца", пише потребителят @celeg_9919.


Снимка от кампанията на Balenciaga в центъра на скандала

В същото време самият Демна Гвасалия затвори за коментари своя Instagram. Всички публикации от акаунта на Balenciaga пък са премахнати.

Бившият творчески директор на Balenciaga Никола Гескиер, който заемаше този пост от 1997 до 2012 г., също се включи в дискусията. В свое стори дизайнерът публикува съобщение, в което отбелязва, че ценностите на конгломерата Kering са го накарали да се чувства отчужден и негодуващ, когато е напуснал през 2012 г.

Едновременно с това в модния социум се обсъжда подробно темата, че специализираните медии и социални канали се опитват да заглушат темата и да пишат малко или нищо за случилото се.

"Ок е да пишеш за чанта като пакет чипс, да публикуваш интервю с Демна или новия тотален външен вид на Ким, и в това да си първи, но можеш и да млъкнеш, когато се налага да отразиш една наистина тъпа ситуация. Всички мълчат едновременно. Какъв е проблемът? Страхуваш се да не загубиш потенциалното си приятелство с марката, към което явно силно се се стремиш?", пишат коментатори, които следят отблизо модния бранш. 

Публикации от този тип предизвика полемики - „От една страна, не можем да търпим, когато ни посочват как и за какво да пишем. От друга страна, все още не сме вкарани в затвора за отразяване на историята с Balenciaga, т.е. наистина имаме прецедент", отбелязат в „Antiglyance“.

По-рано възмущението на модната общественост беше предизвикано и от факта, че популярният моден акаунт в Instagram @DietPrada, който следи всички скандали в индустрията, проговори много късно и едва след като абонатите го бомбардираха с коментари, изискващи да отрази темата .

Balenciaga е една от най-популярните и силно рекламирани марки. Финансовите й резултати също растат (за 2021 г. приходите на сегмента, който включва Balenciaga заедно с Alexander McQueen, са нараснали с 43,8%, до 3,26 млрд. евро). Марката има много звездни приятели и фенове. Освен Бела Хадид и Ким Кардашян, в кампаниите участват още Никол Кидман, Изабел Юпер, Джъстин Бийбър, Кание Уест и още.  

Между дрегото, малко преди да попадне в собствения си скандал, Баленсиага сложи край на връзката си с Кание Уест, който бе "отменен" заради антисемитски изявления и косвени критики към движението BLM.

Припомняме, че педофилският скандал на Balenciaga бе предизвикан от нова детска кампания, посветена на празничния сезон. Децата бяха снимани с чанти на марката плюшени мечета, стилизирани с особени аксесоари, лесно свързвани със садо-мазо практики. Освен това на снимките се виждаха и неподходящи за деца неща като чаши за шампанско. Сред реквизита на един от кадрите внимателни зрители забелязаха и листове, които насочват към  "виртуална детска порнография", а в друга снимка от новата кампания - книги на художник, който често рисува голи деца. В социалните мрежи се споделя, че подобни детайли в няколко снимки наведнъж в различни кампании на марката не могат да бъдат случайност и дори свързват случилото се с така наречената "pizzagate" - теория на конспирацията, според която има огромна и действаща активно тайна организация на педофили.

Междувременно се оказа, че Алесандро Микеле, творчески директор на модна къща Gucci напуска поста си, Gucci e част от същия холдинг - Kering - част от който е и Balenciaga.

More All fashion