Следва

Трейлърът на "Емили в Париж" 3: още повече бестяща мода, иначе същото

Миланската La Scala откри сезона с "Борис Годунов": Руската култура не може да бъде отменена

Вчера, 7 декември, най-прочутият оперен театър в света - Ла Скала в Милано откри новия си сезон. За премиерната представление бе избран шедьовърът на Модест Мусоргски "Борис Годунов". Впечатляващ бе мащабът на вечерта: сред гостите се появиха много влиятелни хора и политици, включително новият италиански премиер Джорджия Мелони, президентът Серджо Матарела с дъщеря си Лаура, министърът на културата Дженаро Санджиулиано и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Events преди 1 година



Постановката не бе отменена дори след протестите на украински активисти, които протестираха срещу избора на Ла Скала - да постави произведение на руски автор за голямото откриване на сезона. Протести имаше пред театъра на Пиаца Скала, а по-рано през деня вчера стените на театъра бяха покрити с боя. По-рано украинският генерален консул в Милано Андрий Картиш написа писмо до директора на La Scala Доминик Мейер, както и до кмета на града Джузепе Сале, с молба да "ревизира" репертоара на театъра и да се откаже от руската опера в началото на сезона. В отговор на това водещият диригент на театъра Рикардо Шайи каза, че „да се премахне от репертоара шедьовър, който завършва с лудостта и смъртта на краля, означава да се накаже културата“.

Въпреки че в продукцията участват артисти от различни страни, повечето роли се изпълняват от руснаци. Борис се изпълнява от Илдар Абдразаков, участват също Анна Денисова и Алексей Марков от Мариинския театър, певци от Болшой и др. След края на представлението публиката аплодира 13 минути, отделни възторжени овации получи басът Илдар Абдразаков.

Както отбеляза Матарела, „руската култура не може да бъде „отменена“; тя е неразделна част от европейската култура“. Президентът на Италия добави, че отговорност за войната трябва да се търси от правителството на страната, а не на руския народ или неговата култура. Премиерът Мелони добави, че не трябва да се "ядосваме на руския народ и руската история", защото само политиците могат да бъдат обвинявани за войната. Санджулиано на свой ред каза, че "културата трябва да се разграничава от политиката".

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че обича руската опера. "Мусоргски е феноменален, Чайковски също е феноменален. Трябва да уважаваме руската култура". 

Въпреки че първият италиански театър реши да прекрати сътрудничеството си с руски изпълнители в началото на войната, включително с оперната дива Анна Нетребко, по-късно решението бе преразгледано в знак на противопоставяне на "анулирането" на руската култура. Главният диригент Рикардо Шайи, който работи върху постановката на „Борис Годунов“, също каза в интервю, че отхвърлянето на руската култура „е равносилно на премахването на Данте или Шекспир“. В бъдеще ръководството на La Scala обещава да включи в програмата и Пьотър Чайковски. 

More from View Sofia

Четиво в четвъртък: Импулс от Конрад Айкен

Books преди 2 години

Откровен и човешки разказ за най-откровено човешките качества на природата ни. Истинен във всяко време, на всяко място - особено днес, особено тук, нашето четиво четиво в четвъртък, в единствен превод на български език от колегата ни Мартин Иванов, много тихият, но стъписващ шедьовър на Конрад Айкън, носител на Пулицър, Национална награда за книга и е лауреат на поета на САЩ от 1950 до 1952 г., четем с притаен дъх... 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?