Миланската La Scala откри сезона с

Миланската La Scala откри сезона с "Борис Годунов": Руската култура не може да бъде отменена

Вчера, 7 декември, най-прочутият оперен театър в света - Ла Скала в Милано откри новия си сезон. За премиерната представление бе избран шедьовърът на Модест Мусоргски "Борис Годунов". Впечатляващ бе мащабът на вечерта: сред гостите се появиха много влиятелни хора и политици, включително новият италиански премиер Джорджия Мелони, президентът Серджо Матарела с дъщеря си Лаура, министърът на културата Дженаро Санджиулиано и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен



Постановката не бе отменена дори след протестите на украински активисти, които протестираха срещу избора на Ла Скала - да постави произведение на руски автор за голямото откриване на сезона. Протести имаше пред театъра на Пиаца Скала, а по-рано през деня вчера стените на театъра бяха покрити с боя. По-рано украинският генерален консул в Милано Андрий Картиш написа писмо до директора на La Scala Доминик Мейер, както и до кмета на града Джузепе Сале, с молба да "ревизира" репертоара на театъра и да се откаже от руската опера в началото на сезона. В отговор на това водещият диригент на театъра Рикардо Шайи каза, че „да се премахне от репертоара шедьовър, който завършва с лудостта и смъртта на краля, означава да се накаже културата“.

Въпреки че в продукцията участват артисти от различни страни, повечето роли се изпълняват от руснаци. Борис се изпълнява от Илдар Абдразаков, участват също Анна Денисова и Алексей Марков от Мариинския театър, певци от Болшой и др. След края на представлението публиката аплодира 13 минути, отделни възторжени овации получи басът Илдар Абдразаков.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.