Следва

И Gucci с обвинение в насърчаване на педофилията, в ядрото - Хари Стайлс

Ferragamo, Pre-Fall 2023

Дискретният чар на буржоазията, нов прочит  

Runway преди 1 година

„В Холивуд ще има разширяване, подобрения и неограничен обхват“, такова е убеждението на Салваторе Ферагамо, когато решава да отвори магазина си на булевард Холивуд 6685 през пролетта на 1923 г. Времето доказа, че чувството на тогава 24-годишното чудо на обущарството, емигрирало от Кампания девет години по-рано със 75 лири в джоба си, е било абсолютно вярно. През следващите четири години магазинът се превръща в магнит както за филмови звезди, търсещи обувки за себе си, така и за куп продуценти и стилисти, търсещи подходящите обувки за своите продукции. Бизнесът, изключително доходоносен, всъщност води началото си от първия подобен специализиран магазин-ателие за обувки, който Салваторе отваря в Санта Барбара. Майсторът напуска Холивуд през 1927 г. и заминава за Флоренция, Италия, защото след търсене в САЩ и други италиански градове това се очертава като единственото място, където Ферагамо вижда шанс да реализира амбицията си да произвежда масово обувки с високото качество на ръчната изработка. По това време той сам по себе си е второстепенна холивудска звезда и приятел на актьори, включително Джийн Харлоу, Клара Боу и Рудолф Валентино: Ферагамо дълги години продължава бизнеса си с холивудската клиентела от звезди. 

Един век по-късно Ferragamo изхвърли Salvatore от името си, но въпреки това гледа на Холивуд точно както неговият основател някога - с надеждата за разширяване, подобрение и обхват. След дебюта си в Милано през септември, новият творчески директор на бранда Максимилиан Дейвис представи първата си предесенна колекция за марката в нейната централа там. Според думите на Дейвис за тази великолепна колекция: „Има снимки на Лос Анджелис и Холивуд, на които, отдалечен ог самия град, виждаш планините наоколо, както и контрастът им с палмите. Така че, налице е тази идея за смесване на горещо и студено, на високо и ниско, на на практика несъответстващи светове". В микса на Дейвис за Ferragamo виждаме и директни препратки към работата на Салваторе по проектиране и правене на обувки за немия филм от 1923 г. The Covered Wagon.

Дизайнерската визия в колекцията Pre-Fall на Ferragamo се материализира в съвършени ботуши, разбира се, както и в някои красиви дънкови парчета, някои с флокирано, кадифено покритие, оставящи усещането за боядисано рипсено трико. Дейвис деликатно украсява своя изчистен, минималистичен маниер с рошави ленти по ръкавите, с карета, изникнали нахално, но премислено върху вискозата на рокли, с яки-шалове, с плисирани мини поли. Специфичното виждане за завъшеност на маестро Дейвис се улавя идеално в полираните метални и кожени катарами, наслагването на кожа върху кожа, както и в страхотните златни каишки на чантите. В почерка на дизайнера виждаме стабилност - някои интересни неща от дебюта му през пролетта се наслагват и за идната година, включително найлоновите ежедневни версии на връхни дрехи и други, акцентирани в огненочервено, цветът, който Дейвис специално се труди да върне обратно в модната къща. Кожата от змиорки е използвана за изработката на елегантни, много чувствени дрехи с отчетлив намек за гъвкавост, които тихо скърцат при движение. Сигурни сме, че ще видим части от паказаното в тази колекция още преди да настъпи времето, за което е предназначена тя, а именно за след около 9 месеца. Широк спектър от звездни гардероби ще пожелаят да я имат веднага. 

Дейвис твърди, че отглеждането на VIP клиентела, каквото е убеждението някога и на самия Салваторе, е ключова част от стратегията му във Ferragamo. Запитан дали това ще доведе до ново физическо проявление на къщата в Холивуд, той чаровно избягва отговора. Днес марката има магазин на Rodeo Drive, разбира се, докато оригиналното местоположение на първия холивудски магазин на сръчния майстор в момента е дом на марка за пилета от Нашвил, наречен Hot Motha Clucker. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.