Следва

Годишен ХОРОСКОП 2023: Дева

NYM за Nepo babies: децата на звездите и кариерите им, и проблем ли е това

New York Magazine излезе с корица в края на годината, посветена на непо-бебетата - децата на звездите, които градят кариера и постигат успех благодарение на сериозното име и връзки на родителите си, и публикува обемен материал по темата 

 

Celebrities преди 1 година

Дискусията за привилегированите деца на звезди започна с публикация в Twitter на канадката Мариам Дераджи за актрисата от Euphoria Мод Апатоу, дъщеря на режисьора Джъд Апатоу и актрисата Лесли Ман. Мариам бе изненадана, защото не знае нищичко за родителите на Апатоу и нарече случая "непотизъм" във филмовата индустрия. Публикацията стана вирусна - някои потребители подкрепиха Дераджи, докато други се смееха на "наивните zoomers", които научават за известния режисьор Джъд Апатоу (сред филмите му са "40-годишният девственик" и "Позабременяла") чрез дъщеря му. След този момент мрежата започна активно да обсъжда успеха на децата на звездите и колегите от New York Magazine решиха да посветят новия си брой на темата (четете още: Nepo babies: обичани и мразени едновременно, децата на звездите владеят света). 

Редакторите на изданието сравняват йерархията на децата на звездите с пирамида, на върха на която са децата на топ знаменитости - например дъщерята на Ума Търман и Итън Хоук Мая Хоук, дъщерята на Мелани Грифит Дакота Джонсън или дъщерята на Лени Кравиц и Лиза Бонет Зоуи Кравиц, също щерката на Моника Белучи и Венсан Касел - Дева и др. На самия връх са деца като Парис Хилтън, чиято основна отличителна черта е огромното богатство.


Дева Касел

По-надолу са така наречените "деца на индустрията", чиито родители не са звезди, но имат връзки, които могат да помогнат на децата им да направят кариера. Например, певицата Били Айлиш е дъщеря на озвучаваща актриса, майката на Кристен Стюарт е сценарист и продуцент, а Лена Дънам е от семейство на известни артисти. Има и неочаквани случаи, когато родителите са представители на съвсем обикновени професии, които обаче пак са свързани със звезди - например бащата на актьорите Джона Хил и Бийн Фелдщайн работи като счетоводител и придружава музикалната група Guns N' Roses на турнетата им.

Пътят на бебето-непо, според New York Magazine, често започва още преди раждането му: неговите звездни родители обявяват бременността и медиите мигновено започват да разсъждават за това какъв пол ще бъде детето и как ще се казва. След раждането на звездното дете всяка негова стъпка или поява на публично място се превръща в събитие. Например през последните пет години само People публикува поне 17 материала за това колко много дъщерята на Рийз Уидърспуун, Ава Филип, прилича на майка си. По този начин децата на звездите сами стават звезди – още преди да направят или постигнат каквото и да е сами.

Връзките на такива деца с техните родители често стават новини: например дъщерята на Гуинет Полтроу Епъл често привлича вниманието, като оставя коментари под публикациите на звездната си майка, а Ава Филип регулярно публикува селфита с майка си.

Кредото на известното дете е „опитайте и ако не успеете отначало, не забравяйте, че все пак сте известно дете, така че опитайте отново“. Като пример редакторите на New York Magazine цитират Бруклин Бекъм, който до 23-годишна възраст е опитал много неща: например да последва стъпките на баща си и да стане футболист, а след това и модел, след което се пробва в професионална фотография (Бруклин издаде книга със снимки на слонове). В крайна сметка той реши да стане готвач, въпреки че според много потребители в мрежата младият Бекъм няма особен кулинарен талант. Въпреки факта, че той все още не е постигнал успех в нито един бизнес, тези опити му помогнаха да спечели 14,6 милиона последователи в Instagram.


Бруклин Бекъм

Основният аргумент срещу "звездния непотизъм" е, че талантът все пак побеждава. Едно звездно дете, което иска да пробие, все пак трябва да докаже таланта си, и понякога успява. И така, статията цитира думите на кастинг директор за определена млада актриса, която има известни родители, но идва на прослушване под друго име. Тя преминава кастинга и в бъдеще нейната игра получава широко признание, превръщайки я в звезда. От гледна точка на кастинг директора, тя получава ролята си честно и по всички правила, валидни и за останалите. 

Звездните деца често се възползват от визуалната прилика с родителите си. Например, причината за успеха на модела Кая Гербер, според редакторите, е до голяма степен приликата с майка й, супермоделът Синди Крауфорд. Въпреки това, често в децата на звездите има от самата харизма, направила някога родителите им популярни. Например режисьорът Лука Гуаданино, който работи с Дакота Джонсън, заяви, че вижда в нея актрисата Типи Хедрен, която е нейна баба. Мнозина са съгласни, че това наистина може да бъде наследствено: например актрисите Зоуи Кравиц и Кейт Хъдсън също се възприемат като „бляскави и изключителни“, което отличава и родителите им (четете още: Топмоделите на 90-те и порасналите им дъщери - прилики и разлики).

Най-смелите, според изданието, от децата на звездите предпочитат да работят в друга област - синът на Уилям Дефо работи като чиновник, а дъщерята на Гордън Рамзи записва подкаст за психичното здраве.

Децата на звездите започнаха да привличат вниманието на света и благодарение на пандемията от коронавирус, когато всички звезди от A-списъка влязоха под карантина. През този период семейните връзки на известни личности станаха особено очевидни.

Темата за непо-бебето се изостри силно след интервю, дадено от Лили-Роуз Деп, дъщерята на актьора Джони Деп и певицата Ванеса Паради. В интервю момичето каза, че не е съгласна с общоприетото схващане, че дължи успеха си на родителите си и добави, че "произходът ще помогне да ви се отвори вратата, но не и да влезете вътре", а след това винаги идва "предстои много работа." За това тя беше критикувана от мнозина, които сами са се издигнали до върховете в професията си, като например от модела Витория Черети, която започва кариерата си на 14-годишна възраст.

Терминът nepo baby разстройва силно част от младите наследници на големи звезди: Мод Апатоу каза пред списание Porter, че това я „натъжава“, а Зоуи Кравиц призна, че се чувства „дълбоко несигурна“ поради случващото се. 

Певицата Лили Алън, дъщеря на актьора Кийт Алън и филмовия продуцент Алисън Оуен, се обяви в защита на привилегированите звездни деца. Тя написа в Туитър, че децата на знаменитостите всъщност могат да „страдат от липса на любов“, а развлекателната индустрия е „недружелюбна към родителите“. Звездите често са разделени от децата си поради турнета или снимки. Освен това, според нея, децата могат да страдат от факта, че техните звездни родители са „нарцистични натури“. „За децата на звездите понякога е трудно да оценят привилегиите си, ако са преминали през детска травма.“

Звездата добавя, че „привилегированите деца, за които наистина трябва да се тревожим, са децата на тези, които работят в адвокатски кантори, банки и тези, които се занимават с политика“. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 12 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.