Следва

We Love: Флорънс Пю за Vogue

Кога депресията е депресия и кога става дума за хормони извън строя

Жените са много по-склонни да изпитват психично обословени симптоми като лошо настроение, тревожност, раздразнителност и депресия поради хормонални промени, свързани със специфични за жените биологични промени и житейски събития, отколкото мъжете 

Health преди 1 година

Може да има много причини зад депресията, но ако не можете да ги дефинирате еднозначно, то определено можете да търсите проблема в хормоните във вашето тяло. Когато жените преминаваме през внезапни хормонални промени като цикъл, пубертет, бременност, раждане и перименопауза, сме изложени на по-висок риск от депресия.

"Жените са по-склонни да изпитват симптоми като лошо настроение, тревожност, раздразнителност и депресия поради хормонални промени, свързани със специфични за жената биологични промени и житейски събития", разказва д-р Рейчъл Джоунс, психиатър-консултант и експерт по биоидентична хормонално-заместителна терапия, практикуващ в Базираната в Обединеното кралство The Hormone Clinic пред Vogue.  

Като цяло жените са два пъти по-склонни от мъжете да развият това състояние 

Vogue разговаря с двама водещи медицински експерти за хормоналната депресия: от издайническите признаци през възможните причини до овладяването й чрез коригиране на вашите хранителни нужди и начин на живот. 


Честите и малко известни признаци на хормонален дисбаланс и какво предприемаме


Възможни причини за хормонална депресия 

Въпреки че няма една единствена причина за депресия сред жените, отключващите фактори могат да варират, включително генетични причини, травматични преживявания в детството, лошо здраве и избор на диета и начин на живот. 

Експертите казват, че добра индикация е хормоналният дисбаланс. Симптомите на депресия са особено разпространени, когато жената преминава през месечния си цикъл, когато може да се прояви предменструалният синдром (ПМС) или предменструалното дисфорично разстройство (ПМДР). Допълнителни причини включват употреба на хормонални контрацептиви, съществуващи проблеми с щитовидната жлеза, големи промени в живота като пубертет, бременност, след раждане и по време на менопаузални години: перименопауза, менопауза и постменопауза. 

Какви са признаците на хормонална депресия? 

Спадът на хормоните може да доведе до понижено ниво на серотонин и оттук - повишени нива на тъга, тревожност, раздразнителност и депресия. 

Според медицински експерти някои признаци, че може да имате хормонална депресия, включват: 

  • Отчаяние 
  • Тъга
  • Паническа атака
  • Промени в настроението
  • Умора
  • Мозъчна мъгла
  • Нарушения на съня
  • Ниско либидо
  • Липса на мотивация
  • Проблеми с концентрацията
  • Безпокойство
  • Мания
  • Биполярно разстройство
  • Хроничен стрес
  • Раздразнителност или промени в настроението
  • Безсъние или други проблеми със съня
  • Нервност

За щастие можете да обърнете ефектите от хормоналния дисбаланс. Според медицински експерти от Американската психиатрична асоциация (APA), лечението на основното състояние може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. 

 

Д-р Джоунс казва, че депресията е „силно лечима". И заявява, че около 80 до 90 процента от хората реагират добре на лечението с течение на времето. 

5 често срещани хормонални дисбаланса, които могат да причинят симптоми на депресия 

В тялото ни има над 50 хормона и когато един от тях излезе от релси, тялото реагира мигновено. Има пет хормона, за които е известно, че водят до симптоми на депресивни разстройства, когато са в дисбаланс: 

Естрогенът насърчава активността на невротрансмитерите серотонин, допамин и GABA в мозъка, което насърчава емоциите на щастие и мотивация. Когато е извън норма, може да се стигне до чувство на депресия.

Тестостеронът, при оптимални нива, насърчава активността на допамина и помага за благополучието и увереността. Подобрява когнитивната функция и предпазва от депресия. Съобщава се, че ниските нива на тестостерон показват симптоми на депресия и тревожност.

Прогестеронът, известен още като „хормон на релаксацията", има успокояващ ефект, когато се произвежда в оптимални нива. Когато е извън баланс, това може да доведе до депресия, раздразнителност, безпокойство, безсънни нощи и мозъчна мъгла.

Щитовидната жлеза играе решаваща роля в производството на допамин, серотонин и GABA, всички от които регулират общото ни настроение. Когато е дисбалансирана, може да доведе до депресия. Всъщност дисфункцията на щитовидната жлеза е пряко свързана с една трета от всички депресии.

Кортизолът, известен още като „хормон на стреса", има много роли: от помощ за контролиране на настроението, мотивацията и страха до подсилване на имунната система и метаболизма. Аномалиите на кортизола изглежда са в положителна корелация с тежестта на депресията. 

„Ако се подозира хормонален дисбаланс, кръвните изследвания, измерващи нивата на естроген, прогестерон и тестостерон, ще помогнат да се идентифицира това. Ако се установи дисбаланс, индивидуализиран подход за балансиране на хормоните с биоидентични хормони може значително да подобри депресията. Ако психичното здраве не е напълно оптимизирано, може да се наложи помощ от специалист по психично здраве, където може да се обмислят антидепресанти и терапия като когнитивно-поведенческа терапия", казва д-р Джоунс.

Можем ли да победим хормоналната депресия чрез диета? 

„Що се отнася до психичното здраве, до 95 процента от серотонина (хормона на щастието) се произвежда в червата. Този хормон е от съществено значение за поддържането на баланса на настроението, както и за регулирането на важни аспекти от живота като съня и апетита", обяснява Ели Бречер, диетолог и основател на Eli Brecher Nutrition. 


Води ли вегетарианството до депресия?


Изследванията разкриват, че ниските нива на серотонин са свързани с депресия и тревожност, което показва значението на храненето и здравето на червата за нашето психично здраве. Експертите твърдят, че някои храни могат да помогнат за намаляване на стреса и да подобрят настроението. 

„Авокадото е чудесно средство за понижаване на кръвното налягане и реакцията на стрес, черният шоколад може да помогне за понижаване на хормоните на стреса и може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и симптомите на ПМС", казва Брехер и добавя: „Мазната риба - сьомга, скумрия, аншоа, сардини и херинга, съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на депресивните разстройства, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това⁠. Ако не ядете риба, можете да получите омега-3 и от орехи, лен, чиа и конопени семена. 

Доказано е, че диета с високо съдържание на триптофан повишава нивата на серотонин. Бречер препоръчва да добавите повече триптофан към диетата си, за да победите хормоналната депресия. Богатите на триптофан храни включват пуешко, сьомга, спанак, ядки, яйца и соеви продукти. 

„Витамин D може да повиши нивата на серотонин, а дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от депресия. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина (той се абсорбира през кожата), но може да се намери и в рибни консерви, яйчни жълтъци и обогатени продукти като мляко и млечни алтернативи на растителна основа", допълва Бречер. 

Докато яденето на определени храни може да помогне в борбата със свързаните с хормоните дисбаланси в настроението и може да играе роля в поддържането на проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност, експертът предупреждава: „Храненето е само едно парче от пъзела, заедно с упражнения, сън, техники за управление на стреса и потенциално терапия и/или предписани лекарства." 

Д-р Джоунс добавя: „Практикуването на спокойствие, намаляването на стреса, подобряването на хигиената на съня и намаляването на приема на алкохол биха помогнали много също." 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.