Следва

Ако не носим VTMNTS, FALL 2023 READY-TO-WEAR, няма да сме гаджета

Веднъж Топмодел, завинаги Топмодел - най-големите в историята - от Довима до сестрите Хадид

Да останеш в историята

All fashion преди 1 година

В миналото те са просто манекени – високи хора с дълги крайници, върху които дрехите да изглеждат перфектно. Но днес картинката изглежда по съвсем различен начин. Те са много повече от фигура, която да покаже дрехите ти - те са актриси, инфлуенсъри, бизнесдами и какво ли още не... Малките момиченца искат да станат модели като тях, порасналите жени искат да се обличат като тях и затова се следи всяка тяхна крачка – дори и когато отидат да си купят кафе, облечени с широк анцуг, кроп топ и UGG-та.



През десетилетията образът на модела еволюира. Да, те все още ходят по подиуми и снимат фотосесии, но влиянието, което имат върху масовата култура и върху подхода към личния ни стил е огромно. Както казват от Vogue, ако до 50-те години на миналия век моделите заемат втори план, а дрехите - първи, днес е точно обратното. По онова време дефилетата са само за отбрана публика и зад затворени врати. Но през 1963 г. в модните ателиета нещо започва да се променя и това се случва с ревютата на една дама, която със сигурност познавате: моделите започват да слизат по дълго стълбище, обградено от огледала, като по този начин модния подиум започва да приема една по-различна форма. „Жената Шанел“, както и моделите на Шанел напълно въплъщават духа на марката и на нейната основателка – дори в поведението си. 60-те години експлодират с вихрушка от светлини, цветове, странни персонажи и екстравагантност. Модата също иска да е част от това: стилът Мод и дръзката атмосфера, която внасят мини полите, се олицетворяват от незабравимата Туиги – детинско създание, което завинаги променя стандартите за красота.

През 90-те години модната индустрия придобива огромна сила и официално влизаме в ерата на супермоделите: Кейт Мос, Наоми Кемпбъл, Линда Еванджелиста, Карла Бруни, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и още много символни имена, които все още биват наемани от най-популярните модни къщи за дефилета и кампании, защото дори и на по 50 и отгоре успяват да превърнат в злато всичко, до което се докоснат. Супермоделите не остават само на модния подиум, а завладяват целия свят: от кориците на таблоиди, държейки за ръка актьори като Джони Деп и Леонардо ДиКаприо и участия във филми, до различен тип реклами, снимане на клипове и какво ли още не… Превръщайки се в топ звезди, те вече са блян, мечта, стремеж.

Нищо не представя културата на 2000-те, както ангелите на Виктория Сикрет: Жизел Бюндхен, Алесандра Амброзио, Адриана Лима оставят неизличима следа. Дълги крака, буйни гъсти букли, кукленски очи и устни, блестящи усмивки – те представят перфектния образ, който всъщност е и недостижим за доста жени по света.

В края на 2000-те, навлизаме в инди времената: рок фестивали, ъндърграунд клубове, Алекса Чънг във връзка с Алекс Търнър въплъщава мечтата на всяко Tumblr момиче, Сиена Милър и Агнес Дейн с нейната пикси прическа и андрогинния й вид, напомняща малко на Туиги. През тези години някои модели слизат от трона на It-Girl и все повече започва да се обръща внимание на стила им в ежедневието. Започват да се преместват от модния подиум на първия ред. Няколко години по-късно, в средата на 2010-те, се появява Кара Делевин, която въплъщава хипстър момичето: нейните шантави изяви показват, че не се взима твърде насериозно, готините й кампании я издигат до ролята на парти животно, а иконичните й буйни вежди вдъхновяват хиляди момичета да ги повторят - помните нашествието на комплекти за вежди през тези години, сигурни сме. 

От 90-те години нататък може да се каже, че характерът и персоналността придобиват все по-значителна роля при дефиниране на това какво е „успешният модел“. Днес сме в по-статична фаза: фигурата на “It Girl” умира, тъй като магията на този епитет е, че трябва да се даде от околните. За тези, гледали сериала "Клюкарката" – помните как в един момент Блеър толкова много искаше да бъде това популярно момиче и папараците да я следят, но за това беше нарочена Серина и никой не усряваше да й отеме „титлата“. В днешно време, с появата на толкова много инфлуенсъри е трудно този термин да съществува, тъй като всеки може да се самообяви за „момичето на деня“ и ще има своите фенове и последователи, които ще го подкрепят.

Настоящите супермодели са наричани „непо бебета“, което в случай, че сте пропуснали горещата тема в последно време, означава „нищо повече от дете на татко и мама“. Въпреки това, някои от тях, признаваме, заслужават нужното уважение. Бела Хадид например без съмнение ще бъде запомнена като лицето на последните години с винаги актуалния си стил и мноооого много прекрасни изпълнения на модния подиум.

И сега, в опит за систематизиране: ето кои са, според нас, най-знаковите 22 лица и тела на модели, които ще останат в историята на модата завинаги. Да включим всички е невъзможно, но ще опитаме да направим обобщение на моделите, белязали цяла една епоха.

1. Довима

Дороти Вирджиния Маргарет Джуба с артистичен псевдоним Довима, според Ричард Аведон е „една от последните големи, елегантни и аристократични красавици. Най-забележителната и нестандартна красота на своето време“. През 50-те години, колаборацията й с фотографa Аведон създава няколко от най-живописните и емблематични кадъра за онова време. В известния кадър „Довима със слоновете“ (1955 г.), тя е облечена в дълга до земята вечерна рокля на Диор, направена по дизайн на Ив Сен Лорен, който по онова време е асистен в къщата. Роклята се превръща в иконична и се продава за 1 151 976$ през 2010г. А Довима става най-високо палтеният модел за времето си.

2. Джийн Пачет

„Млада американска богиня в парижката мода“, така Ървинг Пен дефинира Джийн Пачет – един от най-известните модели на 40-те, 50-те и 60-те години. Във време, в което разказът е изцяло написан от фотографа, моделът се превръща в хамелеон, готов да се потопи в най-различни роли, за да пресъздаде сцени, които понякога са дори сюрреалистични. За Ървинг Пен  Джийн Пачет е многолика красавица, което доказват и няколко десетките й супер известни корици на Vogue. 

3. Туиги

С настъпването на 60-те години, светът, познаван дотогава, се променя драстично. Нищо вече не е същото - правила, естетика, стандарти. Туиги с нейната пикси прическа, огромни детински очи, подчертани още повече от графичния й грим, стройна фигура и кукленски пози е глътка въздух в революционните 60-те. Туиги тръгва от улица Карнаби в Лондон и поразява целия свят.

4. Верушка

Ако Туиги олицетворява душата на модата от 60-те, Верушка е нейната психеделична версия. Притежателка на мистериозен чар и майстор на многолики изяви, вкл. хитовото за времето рисуване по тялото, й печелят псевдонима „психеделичен хамелеон“. Тя не остава само в модата, грее и в киното, изкуството, рисуването, фотографията: многостранен и безкрайно  очарователен персонаж.


ВЕРУШКА, или историята на един супермодел


5. Еди Седжуик

Един от най-готините хора, стъпвали на тази планета със сигурност е Еди Седжуик – едно от лицата на Студио 54. Една от първите It-Girls - от уменията на модел до нейната харизма, магнетична личност и връзки с правилната ниша от творци и клубове: Еди Седжуик е икона на младото поколение, определяна от пресата като светска личност и бунтарска душа, която съчетава шик и ъндърграунд нотки, даващи живот на уникален стил, който й печели титлата “музата на Анди Уорхол.”

6. Наоми Кембъл

90-те, - ерата на супермоделите, събрани и прославени от Джани Версаче – и след това от Карл Лагерфелд, Джорджо Армани, Джон Галиано, Марк Джейкъбс – в поредица от модни ревюта, предназначени да останат в историята. Тук припомняме ревюто пролет/лято 2018 г. на Донатела Версаче, на което сестрата на Джани събра Карла Бруни, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и Хелена Кристенсен отново заедно на модния подиум в знак на почит към брат си: блестящо изпълнение, което ще остане в модната история. Наоми Кемпбъл завинаги ще бъде запомнена с изящната си походка, която никой друг не може да повтори до ден днешен. Затова я знаем и като "Черната пантера".

7. Линда Еванджелиста

Линда Еванджелиста е един от най-ухажваните от модните къщи модели. Оттук идва популярния й цитат „Не ставам от леглото сутрин за по-малко от 10 000 долара“. Тя прави изключение само за Джон Галиано. В средата на 80-те тя, заедно с други популярни модели, участва в едно от първите ревюта на дизайнера, поставяйки го директно под светлините на прожекторите. 


Ренесансът на Линда Еванджелиста и всички болки - цялото интервю за Vogue


8. Клаудия Шифър

Друг емблематичен супермодел от 90-те - Клаудия Шифър - е сред най-желаните за всички времена. Подобно на останалите от десетилетието, тя въплъщава онази незабравима, готина харизма, която дефинира епохата и все още се преследва в модата днес. „90-те бяха изключително десетилетие, което преживя възхода на възпитанието в култура на стил, раждането на супермодели и безстрашната креативност“, казва тя в интервю за Vogue.

9. Карла Бруни

Друго фантастично лице от 90-те, Карла Бруни е, освен модел, певица и автор на песни. Едно от нещата, с които светът ще я отличава винаги, е бракът й с френския президент Никола Саркози. Заедно с останалите модели, споменати по-горе, тя е част от редиците на супермоделите, често снимани заедно дори извън работа - на червения килим, на партита, в ежедневието. Така те въплущават образа на тренди момичешка “банда“, който Кендъл Дженър, сестрите Хадид и Хейли Бийбър съживяват в момента. Карла Бруни е вдъхновение за Бела Хадид, тъй като двете си приличат изключително много, а Бела в не едно интервю признава, че Карла е един от идолите й.


8 от най-иконичните визии на Карла Бруни


10. Кристи Търлингтън

Красавица, впечатляваща със своята елегантнност и вечна красота, още през 80-те години на миналия век очарова Стивън Мейзел, с когото се заражда дългогодишна творческа връзка. Отново емблематичен супермодел от 90-те години, Търлингтън е известна и като лице на Maybelline и Calvin Klein.

11. Кейт Мос

Кейт, страхотна, луда, непокорна, несъвършена, магнетична… Крал Мидас на модата - и днес Кейт е богатство за всеки фотограф, дизайнер, луксозна марка, с които сътрудничи. Всичко в нея винаги ни е очаровало, от неправилните черти на лицето до проницателния поглед, от леко лудия начин на живот, който ни напомня за рок звездите от миналото до многобройните визии, на и извън модния подиум, записани в историята. Личният й стил определя голяма част от основния стил на 90-те. С безброй фенове и днес, Кейт завинаги ще остане в историята на супермоделите.


Какво знаем дотук за автобиографичния филм на Кейт Мос: Moss & Freud


12. Синди Крауфорд

Между 80-те и 90-те години Синди Крауфорд е недостижимият идеал за красота за подрастващите момичета по целия свят: разпуснатата й коса, бенката близо до устните, безупречните черти и присъщата вродена чувственост. А вие помните ли рекламата на Pepsi - Синди, в секси дънки и бяла тениска пред дозатор Pepsi – тя е секссимвол и днес, като изглежда повече от перфектно. По стъпките й върви дъщеря й Кая Гербер, един от най-следваните и желани модели в света в момента.

13. Тайра Бенкс

Тайра Бенкс също е сред най-великите модели на 90-те и началото на 2000-те години. Тя официално се оттегли от света на модата през 2005 г., а от 2003 до 2018 бе главно действащо лице в успешното риалити „Следващият топ модел на Америка“. Тайра Бенкс е мотиватор за много жени по целия свят, като дава пример, че всяка жена е красива и трябва да се харесва, независимо от възрастта, размера дрехи, който носи, или други физически белези.

14. Алесандра Амброзио

Алесандра Амброзио е част от Виктория Сикрет и е определяна като секс символ на 2000-те години. Тогава манията по "ангелите" се разпространява. Вниманието е насочено към изваяните тела на моделите телата, които са съвършени от глава до пети. Мащабните ревюта, които правят Виктория сикрет остават в историята и до днес, а о онова време започваме да разбираме и силата на интернет, тъй като те започват да се излъчват там. През тези години манията за перфектното тяло движи индустрията и света.


Хайди Клум, Тайра Бенкс, Кандис Суейнпол и Алесандра Амброзио в рекламата на Skims


15. Жизел Бюндхен

Жизел Бюндхен е забелязана на каса на Макдоналдс в Сао Пауло,  за да се превърне в най-скъпоплатения модел в света. Тя също е част от ангелите на Виктория Сикрет и много популярна в пресата и заради петгодишната й връзка в Лео ди Каприо. Лице на 2000-те, Жизел Бюндхен е една от причините години наред да усъвършенстваме хиляди методи за правене на плажни вълни у дома с преси, мечтаейки да се събудим един ден на топъл тропически плаж и да изглеждаме безупречно на дъската за сърф.


Миналото: „ужасно травматичният момент“, в който 18-годишната Жизел Бюндхен трябва да покаже гърдите си на подиума


16. Адриана Лима

Неземната красота на Адриана Лима – също бразилка като Жизел – е ярък пример за манията по перфектните супермодели, която преобърна света през 2000 г. Тя присъства не само на всички най-важни подиуми, но и на голям и малък екран: появява се в Ocean's 8, Ugly Betty, How I Met Your Mother и още много други... В Италия дори попада в известна поредица от реклами, в които добрият Диего (испанския модел Дейвид Гийо) преследва Адриана практически навсякъде в опит да я накара да каже съдбовното „да“.

17. Агнес Дейн

Агнес Дейн не само създава заедно с Тим Уокър фантастични сюрреалистични кадри, но и перфектно въплъщава феномена на “инди мързелуването” от края на 2000-те и началото на 10-те, който сега изглежда отново на мода. Агнес е толкова готина, че всичко, което направи, автоматично става популярно: тя се превръща в It-Girl, което подтиква много млади хора да й подражават, да искат да играят с модата, за да създадат свой собствен стил. По това време тя излиза с Албърт Хамънд младши от Strokes, една от емблематичните групи на времето, което със сигурност й носи допълнителни плюсове.

18. Кара Делевин

Кара Делевин излиза под прожекторите точно навреме, за да улови най-накрая хипстърската тенденция. Нейният непринуден вид, смело гледащи очи и контрастът между тъмните вежди и бледия тен, са запазена марка. През 2010-те и след това тя е най-търсеният модел. Дълго време е лицето на Burberry, една от музите на Карл Лагерфелд и дори се опитва да пробие в киното, което й се получава донякъде. Тя се мъзприема частично като “момиче на Tumblr”, „мъжкарана“, симпатична размирница, която не изглежда да приема себе си или модата прекалено насериозно – много интригуващи образи в една личност. 


Най-лошо облечените на Met Gala 2022, защото да се греши е човешко, но не и когато всички те гледат


19. Бианка Балти

Казвате Бианка Балти и веднага излиза кампанията Light Blue на Dolce & Gabbana в Капри. Очите й - сини като морето, по което плава в лодка с модела Дейвид Ганди. Двамата все още са двойката - символ на марката и въплъщават идеала Dolce Vita – един израз, към който всеки от нас се стреми.

20. Мариакарла Босконо

Заедно с Бианка Балти, Мариакарла Босконо е сред най-представителните супермодели на 2000-те и днес. Ходейки по модния подиум, тя приковава погледите в себе си. Красотата й е различна, завладяваща и необичайна, интригуваща със своята строгост. Благодарение на театралното й минало, модните й изпълнения винаги са изпълнени с необичайна елегантност и тържественост

21. Кендъл Дженър

И тук стигаме до днешните супермодели - като основният израз, говорейки за тях е nepo-baby. Кендъл Дженър идва от телевизионно риалити предаване, което показва живота на нейното заможно семейство. В началото на кариерата си на модел тя опитва какво ли не. Опитва да се откъсне от клана Кардашиян, опитва се да застане зад обектива, но за съжаление или не, името й винаги я е следвало навсякъде. Тя дори забранява на членовете от семейството да присъстват на нейни големи ревюта, за да не пада вниманието върху тях. Някои хора намират Кендъл Дженър за посредствена, а други и се възхищават, но истината е, че каквото и да мислите, тя си остава най-високо заплатеният модел в света през 2020г.

22. Джиджи и Бела Хадид

И за финал - сестрите Хадид. Много хора ги харесват, но и доста са скептични. Майка им – Йоланда Хадид е била модел, но е и познато лице от риалити телевизията, а именно от формата “The Real Housewives of Beverly Hills”. Нека не забравям и факта, че баща им Мохамед Хадид е магнат на недвижими имоти, което привлича още повече негативни коментари. Но не можем да отречем, че Джиджи и Бела са едни от най-успелите модели в днешно време, снимайки се за безброй известни модни къщи и покорили много подиуми. Бела дори официално е обявена за най-желания и печеливш модел на годината според доклада на Lyst. Проучване на Карла Ото разкрива способността на “Mоделът на 2022г.” да повишава медийната стойност на даден бранд само с присъствието си – това е наречено „Ефектът на Бела“.

More All fashion