Следва

Saint Laurent, FALL 2023, MENSWEAR

Ако не носим VTMNTS, FALL 2023 READY-TO-WEAR, няма да сме гаджета

За двама 

Runway преди 1 година

Гурам Гвасалия (Guram Gvasalia) стартира разклонението на Vetements VTMNTS преди две години, като колекция за всички полове със силна основа в шивашките кройки и повече от полъх на провокативното отношение на Vetements. Получихме първия си и единствен IRL поглед върху етикета в Париж миналия март; след това настроението се наклони свирепо с поне един модел, но само във формата на сесия-за-колекция. Атмосферата има голямо значение и дизайнерът създаде незабравима такава на споменатото шоу VTMNTS, но в интервю по това време Гвасалия предпочете да говори за кройката и за големите усилия, които екипът полага в разработването на собствени материали.

Сега Гурам говори също толкова интензивно за дрехите, може би дори повече, като се има предвид момента. "Няма трикове, няма послания, няма прекалено много мислене“, казва той. "Това е облекло без никакви претенции.“ Разходите за подиум, присъствие на знаменитости на първия ред, музика, пространство, грим, модели се включват в цената на дрехите, посочва той. С все още високата инфлация и наближаването на годишнина от войната в Украйна, както той го вижда, просто няма настроение за супер скъпи, излишни дрехи: "В момента ние се грижим за себе си и трябва да мислим за какво харчим пари“.

Вместо това идеята е да се създадат основни неща, "дрехи с наистина добро качество на възможно най-добрите цени“. Това е гама от "високи" ежедневни облекла - костюми с двойно закопчаване, риза, тренчове, якета и деним, почти изцяло лишен от графики или щампи. Разбира се, едно и също облекло изглежда различно на тела от различен пол. Момчетата носят панталоните си с ниски талии и слипове, които надничат над колана (единственото място, където има лога в цялата колекция), а момичетата ги носят високи, със стегнат колан. Линиите на раменете са преувеличени в обратната посока: традиционна кройка при мъжете и големи при жените.

Съкратен пуф се носи от женския модел, а този в пълен размер от мъжа, но също толкова лесно можеше да бъде и обратното. През миналия сезон във VTMNTS коремът беше ерогенна зона и за него, и за нея. Като цяло обаче посланието е за (относителна) сдържаност, а не за нещо гръмко. Икономическа криза, глобален конфликт - дори не стигаме до разговори зa AI, няма нужда, има достатъчно шум в света. "Дрехите не трябва да крещят", казва той, "за да бъдат нещо, което обичате." Цялата колекция е надолу:

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.