Следва

Поляризираща мненията рокля Valentino и Дженифър Лопес в нея на премиерата на "Моята пиратска сватба"

Край на цензурираните зърна - Instagram дава да си ги качваме

Надзорният съвет на компанията Meta отмени решенията на социалните мрежи да премахват снимки с голи зърна

Celebrities преди 1 година

Съответни промени ще бъдат направени и в правилата за модериране на снимки, съобщи The Guardian.

В момента, знаем, или поне до днес, снимките на нас, дамите, биват премахвани, ако, нарочно или неволно на тях се виждат зърна, но снимките с голи гърди не се премахват, ако "дразнещият" детайл е замазан: в тази връзка много звезди и модни марки ретушират снимки преди публикуване.

„Ограниченията и изключенията от правилата относно женските зърна са обширни и объркващи, особено когато се прилагат за транссексуални и небинарни хора“, се казва в изявлението на наблюдаващия съвет. 

Да могат жените да публикуват снимки със зърна наравно с мъжете активистите се борят от повече от 10 години. Ситуацията ескалира, след като алгоритмите на Facebook блокираха публикациите на трансджендър двойка от Съединените щати, тъй като сметнаха кадрите за нарушение на правилата за сексуално съдържание. Освен това, тъй като модерирането в социалната мрежа отчасти се основава на алгоритми с изкуствен интелект, това често води до грешки: системата намира „зърна“, където няма такива, и блокира такова съдържание като сексуализирано.

Новината се обсъжда широко в социалните мрежи.

„Както си спомняте, на мъжете им беше позволено, на жените - не, но възможно ли е да се разделим така на два пола и сега, през 2023 г.? Факт е, че двама транссексуални и едно небинарно лице получиха забрана да показват зърната си. Сигурни сме в победата на #freenipple, която ще бъде ознаменувана с повдигащ духа флашмоб в социалните мрежи“, коментират в телеграм. 

„Още, още „голи“ рокли! Скоро няма да има емотикони и рестрикции. Инфлуенсърите могат да си отдъхнат". Макар че се смята, че активистите са повлияли на ръководството на мрежата,  ние сме склонни да мислим и за другия аспект - Meta със сигурност осъзнава, че губи огромна аудитория, като буквално я подарява на алтернативните платформи, където всичко е позволено. 

Звездите също критикуваха социалната мрежа за цензура: Мадона например се ядоса много на Instagram, след като нейни провокативни снимки бяха изтрити от модераторите, защото се виждаха зърната на гърдите й.

Движението Free The Nipple се появи през 2013 г. Основано от американската режисьорка Лина Еско, която направи и едноименен филм, който защитава правото на жените да бъдат топлес в определени ежедневни ситуации наравно с мъжете. Филмът обаче беше цензуриран. През 2014 г. хаштагът #FreeTheNipple стана много популярен в социалните медии, а през 2016 г. отново се заговори за това движение, след като Instagram въведе строга цензура: в онзи момент започна поголовното триене на снимки на жени с видими зърна. 

More Celebrities

Зендая представи Challengers в Сидни, тоалетът - убийствено добър

Celebrities преди 17 часа

След впечатляващите предпремиерни изяви за втората част на "Дюн", Зендая започна промоционалното турне на нов филм - Challengers на Лука Гуаданино, в който играе главната роля. На червения килим в Сидни актрисата се появи с нов цвят на косата и в рокля Loewe, създадена специално за нея от дизайнера на марката Джонатан Андерсън.