Следва

Стил урок на седмицата: 7 начина да заметнем, завържем, запретнем шала

Christian Dior, Spring 2023, COUTURE

Couture, който е Ready to Wear 

Runway преди 1 година

Мария Грация Кюри попада на архивни снимки на Джоузефин Бейкър на Dior Сouture в Ню Йорк през 1951 г. Блестящата френска черна звезда от американски произход и активист за граждански права идва да изнесе представление в Париж през 1925 г., превръщайки се във водеща звезда на кабаре културата от епохата на джаза - и става френски гражданин. През Втората световна война тя се присъединява към Френската съпротива и през 2021 г. най-накрая е почетена като един от великите хора на френската нация, а името й е изписано на тържествена церемония в Пантеона в Париж.

Какво вдъхновение за творческия директор - особено след откритието, че Бейкър е била клиент на къщата. "Тя наистина беше невероятна, силна жена“, казва Кюри в предварително изявление в централата на Dior. Тя посвещава пролетната висша мода на нея и заобиколя шоуто с галерия от портрети от Микалин Томас, включваща нов пантеон от подобни новаторски чернокожи и двурасови холивудски актьори и модели от 20-ти век, с Джоузефин Бейкър в центъра.

Вместо буквално да се обляга на прочутите образи на Бейкър като танцьорка, Мария Грация възприема по-изтънчен, смекчен подход. Проучва и по-малко известни снимки на Бейкър в ресторанти, облечена в дневни костюми и в униформа по време на войната. "Линията в тази колекция е повече от 20-те“, казва тя. "Повече чистота, по-малко обем, повече мое отношение.“ Нейният проект, както тя го вижда по-общо в Christian Dior, е "да реновира“ и да направи класическия канон на къщата по-лек и по-лесен за носене - и особено сега, за да отговори на нарастващите искания от кутюр клиенти за дневно облекло.

Има блестящи дрехи с мъниста, подобни на деко, които със сигурност напомнят flapper рокли. Също сребристи панталони и структурирано бельо, но покрити с кадифени халати. Една трета от ревюто е изключителен златен миди костюм - сакото, напомнящо за емблематичното сако от 1947 г., но структурирано, без корсет, за да се плъзга по тялото, вместо да го притиска. Тя възприма същия умен подход за "обезкостяване" и развенчаване величието на балната рокля на Dior с отворени рамене, използвайки изкусно нагънати сатени в шистово сиво, течно сребро или бледо злато. Тези ефекти имат красива простота - като идеални наследствени рокли, преоткрити в семеен куфар.

Но истинските изненади са във времето, което Кюри отделя, за да покаже своята трезва и безупречна кройка: простотата на двуредните сиви костюми с пола Dior; минималистично перфектен смокинг палто; дълги, вталени силуети в черно. Единствената украса е по краката: кадифени, бродирани сандали на платформа с каишка на глезена. Със сигурност ще бъде повече от достатъчно, за да има модерни клиенти, които тичат към Christian Dior, за да запълнят тази зейнала празнина от шикозни неща, които да обличаме всеки ден. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.