Следва

"Аватар", "Елвис", "Топ Гън", "Триъгълник на тъгата"... главните номинации за Оскар 2023

Дизайн за вдъхновение: тази планинска къща-шедьовър, плод на обичта майка и дъщеря

Зимата е време човек да се замечтае (и вдъхнови) за нов дом

All About Life преди 1 година

Преглъщаме в жажда за уют, гледайки това, което дизайнерът Кортни Даниелс разработва заедно с майка си, колекционер-градинар, а именно просторно скривалище, което се усеща елегантно и уютно до безкрай. Когато на Кортни Даниелс за първи път е показана невзрачна къща, подобна на плевня, за продажба на брега на река Биг Ууд в Сън Вали, Айдахо, тя веднага се влюбва и прави оферта. Не след дълго Даниелс - Майка на семейство от 21 души и председател на Garden Conservancy - призовава своята дъщеря дизайнер, също на име Кортни Даниелс, за да види сама. "Фантастично е - едва ли ще трябва да правим кой знае какво!“, по-младата Даниелс си спомня как майка й й е разказала за имота. "Излетях и положението беше всъщност ужасно.“

Къщата с три спални е тъмна, сгушена сред обрасъл пейзаж и няма мащаба да побере цялото потомство. Стените й са съставени от смес от мазилка и сено, а интериорът е датиран. Но не отнема много време на по-младата Даниелс - чиято едноименна фирма е базирана в Сан Франциско и Манхатън, където тя живее със съпруга си (архитектът Гил Шафер) - да започне да споделя вълнението на майка си към жилището. В края на краищата, то има тип обстановка, разположена сред белите върхове на Пионерските планини и окъпана в алпийска светлина.

"Ще ви кажа какво харесах“, споделя Даниелс старша. "Заобичах гледката към планината, спокойствието и тишината. Сякаш това е място, на което винаги съм искала да бъда - и мога да живея тук до края на живота си."

След като прекарват известно време на място, между храненията в малка закусвалня в града, непреодолимият проект се струва на двете жени не само изпълним, но и важен. За тяхна допълнителна изненада и наслада скритите чарове на оригиналната къща започнват да се разкриват до точката, в която семейството се постарава да ги запази и включи в по-големия проект.

"Когато седнахме с архитекта и започнахме да планираме къщата, разбрахме, че искаме да запазим част от рустикалното качество“, казва по-младата Даниелс за сътрудничеството си с Майкъл Булс, директор на местната фирма Ruscitto Latham Blanton. "Наистина има усещане за плевня - рециклирано дърво отвън с ламаринен покрив“, добавя тя. Те имитират патината на съществуващата структура, включвайки спасени грубо изсечени греди, метални покриви, подове от широки дъски и каменни огради от камини от Уайоминг.

В същото време, като се има предвид обширната колекция от европейско изкуство и антики на г-жа Даниелс, интериорът трябва да функционира като приглушен фон за богата украса. "Останалата част от архитектурата е доста проста и почти модерна, което е страхотно съчетание с мебелите от 18-ти век в къщата“, казва дизайнерът. Повечето от решенията за интериорен дизайн са взети в рамките на една сесия от два часа и половина и се завъртат предимно около френски гоблен с размери 8 на 10 фута, който сега виси в хола. Оттам е отправен призивът да се боядисат всички вътрешни стени в същия топъл неутрален цвят, Joa’s White от Farrow & Ball, който служи като тихо платно за колекцията на Daniels от портрети, картини с игли, филцове и живописно спортно изкуство.

Многогодишният проект трябва да постигне още един възвишен мандат: Създаване на пространство, достатъчно голямо, за да може цялото семейство да съжителства удобно под един покрив, но предимно да се обитава само от бабите и дядовците за продължителни периоди от време. "Това е къща, в която родителите ми прекарват цялото лято, така че също трябва да има пространства, в които те не чувстват сякаш всичко е ужасно голямо, твърде огромно за тях“, обяснява дизайнерът. Вдъхновеното решение разполага основната спалня на клиентите на приземния етаж в близост до основни стаи, като кухнята и всекидневната, докато голямата стая и крилото за гости могат да са повече или по-малко затворени, когато не се използват.

Всеки носи по нещо на дизайнерската маса. От своя страна "патриархът" на семейството, Тери Даниелс, иска места за забавление извън трапезарията - от кухнята до решетената веранда - за събиране на партита с различни размери, плюс чифт барове: един извън кухнята и друг, прибран до страхотна стая - удобен актив "независимо дали сме само ние, или моите родители имат хора за напитки и вечеря“, казва дъщерята на Даниелс.

Като се има предвид впечатляващото градинарско родословие на майка й (нейната ферма във Вирджиния се състои от 29 акра засадени градини и малък дендрариум), Даниелс отбелязва, че почти толкова грижи са вложени в планирането на външните пространства. Те наемат ландшафтен архитект Бен Йънг от местната фирма BYLA, за да им помогне да разработят схема, използваща местни растения и каменна зидария от Монтана, която ще насърчи социализирането, релаксирането и скитането в еднаква степен. Следвайки работата на холандския градински дизайнер Piet Oudolf, екипът засажда "големи участъци от трайни насаждения, но не е толкова капризно или тромаво, както са старите бордюри“, казва собственика на вилата за своите градини в Sun Valley.

В крайна сметка, въпреки че имотът първоначално няма универсална привлекателност, се оказва, че мама знае най-добре, поне в този случай. Оригиналната структура не само захранва архитектурните разширения, но също така предлага, в духа, шаблон за тази изключително лична идилия - семейна реликва сама по себе си.

Майкъл Булс, архитектът, измисля концепцията за главната зала, чиито стълби са покрити с юта от Stark. "Той искаше модерна версия на силоз“, споделя дъщеря Даниелс. "Изплува някак на следващото ниво и има прозорци навсякъде, така че се виждат Пионерските планини и реката.“ Чифт лампи на Кристофър Шпицмилър обграждат ламаринен фенер от античните предмети на А. Тайнър в Атланта на примитивната конзолна маса от Шато Доминг. Английски столове със седалка от Robert Kime седят от двете страни.

За да привлекат невероятната обстановка и алпийската светлина вътре, масивни плъзгащи се стъклени врати с напречни греди стоят от двете страни на голямата стая, щрих, вдъхновен от разкъсан лист от преустройство на хамбар, което майката и дъщерятс случайно намират в стар брой на House & Garden. В пространството с височина 26 фута има две "огромни“ камини в двата края, популярно място за събиране на апре ски през зимата (лифтове са на пет минути път с кола.) "Това е чудесно уютно, романтично и забавно място за всички нас“, коментира по-младaта Даниелс. Портретът, висящ над далечната мантия, е закупен от Робърт Киме в Лондон. Фенерите, от Джон Дериан в Ню Йорк, висят над метаморфен стол от 18-ти век от Epoc в Сан Франциско, чифт столове от Lee Industries, покрити с Songbird на Bennison Fabrics, сгъваема маса от 19-ти век от Frederick P. Victoria & Son в Ню Йорк и италиански трапезни столове от 18-ти век от Julia Boston Antiques в Лондон.

В хола, чиято дървена коминна част е оригинална за къщата, чифт рисувани столове от 18-ти век от Galerie Spadafora в Париж стоят до странична маса от орех от Robuck в Атланта. Висящият френски гоблен от 18-ти век, намерен в Brocante French Antiques в Лейк Чарлз, Луизиана, информира много от дизайнерските решения за целия проект. Съществуващите стени са оголени и след това боядисани в Joa’s White на Farrow & Ball.

За да имитира формата на античната изпъкнала мивка - намерена в Chateau Domingue Antiques в Хюстън - в тоалетната, жените Daniels избрират да създадат заоблен шкаф. Кранът от Waterworks допълва аплиците Urban Electric Mel и италианското позлатено сребърно огледало от 18-ти век от Robuck. Цветът на боята Farrow & Ball е избран заради неговото богатство и топлина, "така че да се чувстваме като пашкул отвътре“, казва дизайнерът.

"Кухнята беше най-лошата част от къщата“, заявява по-младата Даниелс. Екипът бързо се заема с премахването на елементи като златисти джобове във формата на мъже и голяма червена печка. "Искахме да я направим много чиста и лека.“ Пространството сега включва парчета от колекцията на Daniels от филц, столове Sawkille Co., английски трапезни столове от 17-ти век от David Swanson Antiques в Англия и шведска маса за хранене от 18-ти век от Lief в Лос Анджелис. Кранът е от колекцията Easton на Waterworks.

Един от двата бара, инсталирани по искане на бащата на семейството, Тери Даниелс, се намира точно до кухнята. "Беше важно да имаме два“, казва дъщеря му. "Един за вечери в кухнята и един за по-голямо парти, извън страхотната стая." Завесите под тях добавят по-меко докосване, а лампата на Кристофър Шпицмилер и стъбичката от March в Сан Франциско са едновременно практични и привлекателни.

Кухнята на къщата е с умерени размери, така че съседната веранда предлага зона за добре дошли през топлите месеци - любимо място за събиране за закуска и игри на монополи. Диванът от 18-ти век е в спално бельо Rogers & Goffigon, а възглавниците са от Ian Mankin. Английските столове и френската селска маса от 19-ти век са с произход от 1stDibs. Фенерът е намерен на Marché aux Puces в Париж. "И майка ми, и аз сме съгласни, че няма нищо по-добро от мрежестата врата, която се затваря с трясък“, казва Даниелс.

Външната трапезария, разположена до голямата стая, е проектирана да побере удобно 16 души, но семейство Даниел често измисля как да вмъкне още няколко тела. Ландшафтният архитект Бен Йънг от местната фирма BYLA проектира масата. Той също така замисля каменна стена, която действа като звуков буфер към алеята от другата страна и балдахин от дървета над главата, "което създава тази удивителна пъстра светлина през лятото, когато предимно ядем навън“, казва дъщеря Даниелс. Столовете Terrain разполагат с възглавници, покрити с плат Perennials, а каменният бюст от 18-ти век е от Spencer Swaffer Antiques в Англия.

Водеща към основния апартамент, всекидневна разполага с бюро - където майката на дизайнера често провежда своите Zoom разговори за Garden Conservancy - диван Lee Industries, покрит с кадифе Rogers & Goffigon, и телевизор, "така че когато всички са там, тя може да се затвори и да имат спокойни моменти“, казва Даниелс. Колекцията от рисунки и акварели е от Walpole в Лондон, а фрагментът от килим е от Welbourne Robinson в Hopewell, Ню Джърси.

Основната спалня, разположена на приземния етаж, включва две персонализирани легла от английски дъб на Bennison Fabrics и отвътре с Glacis на Rose Tarlow. "Родителите ми са женени от 53 години, така че очевидно нещо работи“, казва дизайнерът за настройката със смях. Стол от тръстика от 18-ти век от 1stDibs седи пред италианско бюро от 18-ти век от Antique & Art Exchange в Сан Франциско.

В банята на майката, една от двете в основния апартамент, шведски полилей от Spencer Swaffer Antiques и аплици Norfolk от Vaughan осветяват пространството. Италианско позлатено огледало от 18-ти век от Robuck е направено на врата на шкаф за лекарства и козметика над мивката. Двойка невероятни свещници от 19-ти век от Гуиневир в Лондон седят върху двойка колони от изкуствен алабастър, намерени в Париж.

Друг изглед към банята показва ваната с кран Henry на Waterworks и детски стол от 18-ти век, покрит с плат Claremont.

В една от двете стаи за по-малки гости двуетажните легла са проектирани от жените Daniels в сътрудничество с Bulls, архитектът на местната фирма Ruscitto Latham Blanton. (Подобно на г-н Даниелс, Булс е възпитаник на Университета на Вирджиния и съчетаването е било естествено от самото начало, според дизайнера.) Осветителното тяло с камбана от Bardith Antiques виси над килим на Елизабет Ийкинс и бюро, допълнително осветена от лампа Кристофър Шпицмилър, осигуряваща подходящо място за училищна работа. Рисуваният стол от 19-ти век от Antique & Art Exchange носи плат Claremont.

Банята до една от двуетажните стаи се състои от аплици Norfolk от Vaughan, колекция от рисунки и щампи от Walpole и рисуван регентски стол от Robert Kime. "Майка ми искаше всичко да се чувства като нея“, казва дизайнерът, когато наблюдава иначе третичното пространство. "Тя не искаше дори детските бани да изглеждат като детски бани.“

Спалнята, която дизайнерката споделя със съпруга си, архитекта Гил Шафер, се оказва най-малката в дома, "което е иронично, тъй като аз бях тази, която декорираше къщата, и ние се смеем на това през цялото време, но това е тази много уютна спалня, “, споделя Даниелс. Пространството, което предлага специална гледка към алея от дървета, рамкиращи планините отвъд, разполага с антично италианско бюро от 1stDibs, огледало за тоалет, чифт месингови свещници от Max Rollitt Antiques в Англия и викториански стол - също открит на 1stDibs - покрити с плат Claremont.

В една от спалните за гости рисунките и акварелите на клиента висят над легло с табла, покрита с плат Puma на Penny Morrison. Пейката от 17-ти век е открита на търг, а лампите от 19-ти век са от антиките на Джулия Бостън. При планирането на разширението е взето предвид, че всяка стая има свой собствен специален изглед.

Малка врата води от спалнята за гости в спалнята на съседното дете, "за да могат да бъдат точно до родителите си“, отбелязва дизайнерът. "Това е кутия за бижута под формата на стая.“ Лампа от Кристофър Шпицмилер стои върху шведски сандък от 18-ти век от Alexandra Antiques в Чарлстън, Южна Каролина, до стол от 18-ти век от Antique & Art Exchange в Сан Франциско. Колекцията от колажни снимки е открита в Bardith, Ltd. в Ню Йорк, а килимът е от Елизабет Ийкинс.

Място за отдих, поставено до реката, остава любимо място на г-н Даниелс, който чете вестник там сутрин и често се наслаждава на пура и чаша вино там вечер. Той предлага на по-младите членове на семейство Даниелс база, от която да събират камъни или да ловят риба. Young проектира диваните, които са покрити с плат Delany & Long.

От едната страна на голямата стая има външна зона за отдих, точно под тераса. Седалките, покрити с плат Delany & Long, са предоставени от Дейвид Съдърланд, а чифтът дървени чадъри в бетонни стойки идват от March в Сан Франциско.

Изглед към задната част на къщата, подчертаващ някои от подобните на плевня елементи на оригиналната структура, показва подобрения, замислени от ландшафтния архитект. Йънг премахват малък поток и пешеходен мост в стил Чипъндейл и ги заменят с трева. "Пътека за никъде“, както я нарича дизайнерът, в непосредствена близост води до съседен парцел от три декара.

Дизайнерът на проекта - Кортни Даниелс (вдясно) редом с майка си - също на име Кортни Даниелс - и нейните две винаги присъстващи кучета, Гъливер и Тесле. "Искам да прекарвам с нея възможно най-много време“, казва по-младиата Даниелс, размишлявайки върху проекта. "Обикновено съм с клиент и се опитвам да спазвате граници, но това е майка ми, така че нямахме граници.“ Майка й се съгласява: "Беше толкова лесно“, казва тя, поглеждайки назад. "Все едно да имаш най-добър приятел със страхотен вкус, който ти помага да правиш къща. Ние сме късметлийки.“

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 17 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 17 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.