Следва

За Джасинда Ардърн и силата да не позволиш на амбицията да съсипе живота ти

5 ключови признака, че имате дефицит на витамин D

Въпреки че живеем в климатичен пояс с приблизително 7 слънчеви и топли месеца, много от нас се борят с дефицит на витамин D. Изследванията, особено разпространени в европейските и азиатските общности, показват, че един милиард души по света имат дефицит на витамин D, което носи сериозни последици за здравето

Health преди 1 година

Добре известно е, че излагането на слънце е най-лесният начин за стимулиране на производството на витамин D в тялото, поради което живеещите в по-студени климатични условия са особено уязвими през тъмните, зимни месеци. „По тази причина се препоръчва добавки с витамин D3 от есента и през зимните месеци", обяснява Риан Стивънсън, диетолог, натуропат и основател на Artah, популярна компания за производство на хранителни добавки във Великобритания. 

За тези от нас, които не понасят слънцето, важно е да се отбележи, че и без пряка слънчева светлина има начини да си гарантираме, че получаваме своя витамин D. „Повечето храни са лоши източници на витамин D, но тези, които го предлагат, включват сьомга, риба меч, риба тон, пълномаслени млечни продукти, обогатени с витамин D, сардини, говежди черен дроб, масло от черен дроб на треска и яйчни жълтъци", казва Стивънсън и подчертава, че яденето на такива храни няма да осигури адекватни нива, но ще помогне. Тези, които са на веганска диета, предупреждава тя, са особено изложени на риск от дефицит на витамин D (вижте още: Няма нищо по-важно от Витамин D-то през ЗИМАТА).

Що се отнася до добавките, които са ключови за предотвратяване на дефицита, Стивънсън казва, че препоръките варират в зависимост от страната. „В САЩ и Канада препоръчителната дневна доза е 600 IU на ден за възрастни и 800 IU на ден за лица над 70 години, докато на места като Обединеното кралство препоръчителната дневна доза е 400 IU", казва тя. „Минимумът е 400 IU – според моя опит това е дори твърде ниско, за да се коригира недостатига, ако е установен такъв." 

Също така си струва да се отбележи, че добавките се предлагат под формата на D2 и D3, но винаги трябва да избирате D3. „Освен това търсете добавки, които са съчетани с витамин K2, защото те работят заедно за оптимизиране на метаболизма на калция. Без K2 калцият може да се натрупва и отлага в артериите, вместо да се транспортира до костите ни," добавя тя. 

Защо витамин D е полезен за тялото? 

Оптималните нива на витамин D са от съществено значение за системното здраве. „Той регулира клетъчния растеж и генната експресия (от съществено значение за превенцията на рака), подобрява клетъчната диференциация и участва в имунитета, плодовитостта, мускулната сила, хормоналния баланс, сексуалното здраве, енергията, настроението и много повече", казва Стивънсън. Казано просто, това е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. 

Какво се случва, ако имате дефицит на витамин D? 

Дефицитът на витамин D засяга както физическото, така и психическото здраве. Всички знаем за остеопорозата, но ниските нива са свързани и със слаб имунитет, депресия и болки в гърба, ако настоявате да назовем поне три проблема. „Това е свързано с лоши резултати във всички области – от автоимунни състояния, COVID-19 и рак до общ имунитет, хормонално здраве и разстройства на духа", казва Стивънсън. Хипертония, диабет, фибромиалгия и неврологични разстройства, като множествена склероза, също са свързани с дефицит на витамин D. 

Какви са симптомите на дефицит на витамин D? 

Единственият начин наистина да разберете дали имате дефицит на витамин D е да си направите кръвен тест чрез вашия личен лекар. Има обаче и признаци и симптоми, на които можете да обърнете внимание. 

Умора 

Един от най-честите симптоми, когато имате тежък дефицит на витамин D, е чувството на хронична, дълбока или непоправима умора. Като допълнение към това, лошият сън е друг симптом. 

Болки в костите и мускулите 

Някои проучвания показват връзка между честите мускулни болки и слабост и дефицита на витамин D. Междувременно болката в костите и ставите е често срещана, тъй като витамин D е от съществено значение за тялото да абсорбира калция – без него може да се появят повишена чупливост и болка. 

Често сте болни 

Дефицитът на витамин D е свързан със слаба имунна система. Ако боледувате често и не знаете защо, помислете за кръвен тест. 

Депресия, тревожност и разстройства на настроението 

Научните изследвания показват, че витамин D може да играе ключова роля за балансиране на настроението ни и минимизиране на риска от депресия. Ниските нива могат да допринесат за сезонно афективно разстройство и често са свързани с чувство на претоварване, тъга, безпокойство, забравяне и меланхолия.

Вижте и: Кога депресията е депресия и кога става дума за хормони извън строя.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.