Следва

Нов трофей за Марко Менгони на Санремо 2023? Твърде възможно, припомняме кой е той

За Джасинда Ардърн и силата да не позволиш на амбицията да съсипе живота ти

Всеки, който някога е избрал да напусне работа, която – поне за външния свят – предлага власт и статус, ще се припознае в Джасинда Ардърн. Премиерът на Нова Зеландия обяви, че се оттегля, пет години след като става най-младата жена ръководител на правителство в света на 37 години

 

Celebrities преди 1 година

Вчера Джасинда Ардърн се сбогува емоционално със сънародниците си като премиер на Нова Зеландия. В прощално изказване тя благодари за добрината и съпричастността, които новозеландците са проявили към нея. 

Да, докато упорито се удивляваме на това „тихо напускане" предвид колко много хора ежедневно и яростно изпращат (почти като спам) до множество компании своето CV с надеждата за по-висока заплата, Ардърн прелиства страницата и просто се оттегля. На 7 февруари ще започне новият й живот.

„Напускам, защото с такава привилегирована роля идва и отговорността – отговорността да знаеш кога си правилният човек, който да ръководи и кога не си", казва тя. „Знам какво изисква тази работа. И знам, че вече нямам достатъчно гориво в резервоара. Толкова е просто." 

Всички ние сме имали този момент, когато „не ни е останало нищо за даване", но политическите лидери може би не трябва да действат в съответствие с него.  Самосъхранението за един политик означава да се вкопчи във властта, докато кокалчетата му побелеят и ръцете им трябва да бъдат откъснати насила. За разлика от това, определението на Ардърн за самосъхранение изглежда означава: На път съм да изгоря, направих каквото можах и сега бих искала живота си обратно, благодаря много. 

И ние, разбира се, сме в пълната готовност да критикуваме това, което не разбираме напълно. Така тя беше обвинена както от нейните поддръжници, така и от опонентите си, че бяга, защото популярността й е спаднала преди тазгодишните избори, че е слаба, страхлива и много по-лоши неща, които не желаем да повтаряме тук. 

„Виждате ли, жените не могат да имат всичко", звучи като ритник в глезена, отекнал в социалните медии и вестникарските заглавия. Всъщност това зависи от това каква е дефиницията на "да имаш всичко". Да, Джасинда трябваше да отложи брака си с Кларк Гейфорд, неин партньор от почти 10 години, а дъщеря й Нийв е на път да тръгне на училище – и знаем, че да бъдеш световен лидер не е съвсем съвместимо с пълноценния семеен живот. Особено много е не, когато петте ти години на поста са ознаменувани от терористично клане, пандемия, изригване на вулкан, жилищна криза и вероятно най-неудобната прегръдка в света от австралийския министър-председател Скот Морисън. 


Джасинда и Скот Морисън

Но ние не го виждаме като „не мога да имам всичко", а като „не искам всичко". Работата не е всичко, дори когато си министър-председател. Животът не спира, както и амбицията – същият свиреп стремеж, който е необходим, за да бъдете избрани и да управлявате държава (или компания), не се изпарява просто защото сте изкачили тази конкретна планина. Еволюира, променя формата си и намира нов изход. Може би Ардърн, както много от нас, иска да разбере как може да изглежда това. Може би тя също е много уморена и има 300 000 непрочетени имейла. 

В решението си да се оттегли, Ардърн показва лидерския си инстинкт докрай – доверява се на женската си интуиция и когато дойде моментът, прави най-доброто за себе си. Няма нищо лошо да признаеш, че вече нямаш "дупе" да даваш всичко от себе си на определена работа. Няма нищо лошо в това да познаваш собствения си ум или да можеш да поставяш граници. Познавате ли се достатъчно добре, за да се спасите? Това изисква сила. Това е грижа за себе си... добре, това е хилядолетната борба на нежния пол за самосъхранение. 


Джасинда с дъщеря си Нийв

„Една от критиките, с които съм се сблъсквала през годините е, че не съм достатъчно агресивна или достатъчно настоятелна, или може би по някакъв начин, тъй като съм емпатична, това означава, че съм слаба. С цялото си същество се бунтувам срещу това. Отказвам да повярвам, че не можеш да бъдеш едновременно състрадателен и силен", казва тя пред New York Times през 2018 г. 

Това състрадание трябва да се разпростре върху вас самите - в противен случай какъв е смисълът? Защитаването на добротата и съпричастността, както тя прави по време на премиерстването си, изглежда напразно, ако не можете да ги приложите в собствения си живот. Тя днес ни дава великолепен пример да не измъчваш себе си докрай заради някой друг. Огромните усилия, които са необходими, за да станете избран световен лидер, изискват сериозна доза вяра в себе си, но е необходимо самопознание, за да признаете, че запасите ви от енергия са изчерпани и е време да се откажете. За да не позволите на предишната си амбиция да попречи на новата ви. 

И отказването дава сила, повярвайте. Поуката е, че може да изпитваме срам или да мислим, че сме се провалили, но решителното затваряне на една глава от живота ви и вървенето напред към нова ера може да накара сърцето ви да работи по-бързо и мозъкът ви да се преизпълни с енергия. Трябва да се потупате по рамото, че сте проявили въображение да видите как бихте съществували някъде другаде, правейки нещо друго. 

Гледайки го през тази призма, как смеем да укоряваме Ардърн, че е избрала да направи нещо толкова положително за себе си? За разбирането, че точно този резервоар е изчерпан? 

Разбира се, не можем всички да хвърлим кърпата, когато в резервоара не е останало гориво. Но винаги можем да се откажем на някакво ниво: токсично приятелство, твърде много време в социалните медии, или да сме прекалено сурови към себе си. И можем да мислим напред за извършване на по-големи промени - това е, което отличава Ардърн от поколението политици, яхнали популистката вълна. Вместо това тя изгражда план и действа според него. Можете ли да си представите облекчението? 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 11 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.