"Вагинална депресия" aka Вулводиния: какво провокира диагнозата и как да я избегнем

Спомняте ли си как Шарлот Йорк в „Сексът и градът“ се оказа изправена пред нещо, наречено "вагинална депресия"? Диагнозата звучи странно, но се среща при 3-5% от жените от 20 до 60 години. Как се проявява този деликатен проблем и кой е особено застрашен? Повдигаме интимната завеса... 

Сексът не винаги носи на жените удоволствие и пълно удовлетворение - понякога се превръща в разочарование поради болка. Какво провокира подобен дискомфорт, ако изключим инфекциозните заболявания? Отговорът е кратък, но не твърде ясен: вулводиния. Какво представлява и как да се лекува? Разказваме >>>

Първо и най-важно: Не се самолекувайте! В тази статия са най-новите научни данни и мнението на експертите, но само и единствено лекар може да диагностицира и предпише лечение. 

Какво е вулводиния

Вулводинията е патологично състояние, придружено от постоянна болка и дискомфорт около вулвата. Това намалява не само либидото, но и качеството на живот. При силен и продължителен дискомфорт жената може да загуби работоспособността си и дори да изпадне в депресия.

Състоянието може да бъде предизвикано от раждане, гинекологични операции, възпалителни процеси в жлезите на влагалището. Често срещана причина е патологията на пудендалния нерв, в който случай е необходима съвместна консултация с невролог. Също така, появата на алергии може да играе водеща роля в развитието на вулводиния, така че е важно да се провери дали тя съществува. В допълнение, проблемите с червата също могат да причинят нарушения на вагиналната микрофлора и да изискват корекция.

Симптоми на вулводиния

  • постоянна болка в областта на малките и големите срамни устни и преддверието на влагалището;
  • сърбеж, парене по време на полов акт;
  • зачервяване, обриви;
  • подпухналост;
  • сухота.

Подобни симптоми могат да бъдат причинени и от инфекциозни заболявания, метаболитни и автоимунни нарушения и дори психологически причини, така че гинекологът трябва първо да изключи тези състояния.

Какви изследвания препоръча лекарят?

  • Намазки за флора;
  • PAP тест;
  • PCR анализ;
  • Сеитба на вагиналната флора или изследване на Femoflor за изключване на патогенни бактерии, гъбична микрофлора;

Коментари: 1

E
elitsakostova9 (2023/02/02 / 18:51)
По -тъпа тема нямахте ли под ръка?

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.