Следва

We Love: Парис Хилтън като Мерилин за арабския Vogue

Хрема ли? Не ти трябват капки

Аароматерапията работи безотказно тук 

Health преди 1 година

Подсмърчане. Запушен или течащ нос. Синузит. Синуит. Болка в гърлото и задна хрема. Това са част от „екстрите“ на грипния сезон и зимното време (и не само). Обичайният сценарий е да идем на лекар и той веднага да ни изпише капки на базата на кортикостероиди или с ксилометазолин, които не е сигурно, че ще ни помогнат, но изсушават носната лигавица и ни правят по-податливи на вируси и бактерии.

Но, всеки проблем си има решение, а в случая с хремата, природните средства, каквито са етеричните масла, са чудесна алтернатива, при това напълно безвредна. Тук вероятно възникват куп въпроси - „Може ли да използвам етерични масла при хрема и запушен нос, и ако да, кое етерично масло е най-доброто? Има ли етерични масла, които помагат за облекчаване на синусите?“

Абсолютно да! Това са природни продукти и помагат при куп проблеми, но избирайте чисти и натурални продукти, от сигурен производител.

Етеричните масла могат да успокоят симптомите на хрема, която е следствие от настинка, грип, инфекции на синусите, алергична реакция, бременност, промяна на времето или влажността, химически изпарения, изкривена преграда между двете ноздри.

Уникалното при етеричните масла е, че различните видове могат да помогнат при широк диапазон проблеми. Антибактериалните етерични масла се борят с бактериите в носа. Други могат да отпуснат мускулите в гърдите или гърлото ви, да намалят възпалението и т.н. Ключът е да разберете КАК да прилагате правилно тези природни средства.

Заповядайте в света на ароматерапията и да видим кои са най-добрите етерични масла при хрема и запушен нос.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптовото масло се извлича от евкалипт, както подсказва името, и е едно от най-добрите при бактериални проблеми. Освен при хрема може да се използва и при ухапвания от насекоми, болки в гърлото и бактериални инфекции. За да се възползвате от ефекта му, накапете във вана с топла вода, вдишвайте от чаша с гореща вода, в която има 2-3 капки масло или да намажете гърдите и синусите, разредено с базово масло (лосион, крем, кокосово масло).

Етерично масло от чаено дърво

Подобно на етеричното масло от евкалипт, маслото от чаено дърво има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което помага за облекчаване на симптомите на различни инфекции или възпаления. Това го прави едно от най-добрите при запушен нос и хрема. То е чудесно и при синузит, защото успокоява лигавицата. 

Няколко капки в дифузер са всичко, от което се нуждаете, за да се насладите на предимствата. Можете също така да го разредите в носещо масло като рициново, за да успокоите възпалението на кожата.

Етерично масло от мента

Маслото от мента е едно от най-разпространените етерични масла, използвани при настинки. Само след едно нанасяне ще усетите охлаждащото му действие в носа и гърлото - супер облекчаващо, ако цял ден сте били с гъгнещ глас и трудно сте преглъщали.

Благодарение на естествения си охлаждащ ефект, маслото от мента е идеално за инхалация с гореща вода или за вдишване с назален инхалер.

Етерично масло от риган

Може би смятате, че риганът е просто подправка, но той е много повече! Етеричното масло, което се получава от листата му, е идеално за борба с бактериите и при запушени синуси, освен това помага за прочистването на носа.

Един от основните компоненти в етеричното масло от риган е карвакролът, който може да спре растежа и разпространението на бактериите. Пуснете в дифузер, за да помогнете на тялото да се пребори с инфекцията.

Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула може да се похвали с антибактериални и антивирусни свойства, спомага за намаляване на болката и подуването, което го поставя в списъка на най-добрите етерични масла при проблеми със синусите. Благодарение на своя релаксиращ ефект, лавандуловото масло може да ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре след напрегнат ден, което е важно за възстановяването. Сложете няколко капки в дифузер с вода или добавете 1-2 капки към памучна топка, и пъхнете в калъфката на възглавницата си, за да вдишвате аромата по време на съня.

Етерично масло от розмарин

Удивителните противовъзпалителни ползи могат да помогнат за облекчаване на подути синуси. Маслото от розмарин е богато на антиоксиданти, важни за подобряване на здравето.

Как да използвате етеричните масла при хрема:

Директно вдишване: Добавете няколко капки етерично масло към кърпа и вдишайте, като внимавате етеричното масло да не попадне върху кожата, тъй като може да предизвика дразнене. Може да използвате и назален инхалер.

Вдишвайте пара: Добавете няколко капки етерично масло в купа с вряща вода и вдишвайте парата. Сложете кърпа върху главата, за да усилите ефекта.

В дифузер: Дифузерите разпръскват маслото във въздуха, освежават и пречистват. Това е много нежен и щадящ начин да се възползвате от ароматерапевтичния ефект на маслото.

Добавете към вана: Добавете няколко капки етерично масло във ваната и внимателно вдишвайте, докато се наслаждавате на водата.

Втриване в кожата: Разредете 3-4 к етерични масло с базово (кокос, бадем, макадамия) и разтрийте върху гърдите, тила и гърлото.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.