Следва

Street Style вдъхновения: Копенхаген и модната му седмица

Marni, Fall 2023, READY-TO-WEAR

Last night in Tokyo... 

Runway преди 1 година

Драстичната промяна на прическата често означава, че страницата трябва да бъде обърната и че предстоят много нови неща. Франческо Рисо отряза изрусените си къдрици точно преди днешното шоу на Marni в Токио. "Мисля, че беше време да започнем нова глава“, каза той преди шоуто, носейки изисканата си нова прическа и с хубава поддържана брада. Изглежда спокоен и доста хладнокръвен, в аскетичен шик, изцяло бяло облекло, облечен в тънко палто от козя кожа върху пижама, изрязана от листове чиста, шумоляща опаковъчна хартия.

Дебела жълта и червена хартия покрива дивана и фотьойла, където седят и чакат гости и журналисти преди ревюто, а огромни количества бяла хартия са разстлани върху дървения под и подиума на закритата арена в Yoyogi National Gymnasium, където се проведе шоуто на Marni. Построена от архитекта Кензо Танге за Летните олимпийски игри през 1964 г., това е структура, както посочва Рисо, "едновременно строга и интимна - тя гледа към бъдещето, като същевременно запазва усещането за обгръщаща защита - сякаш човек е в утроба.“ Този начин за балансиране на дисциплината и човечността, авангарден дизайн и домашно обзавеждане се свързва с душевното търсене на Risso относно значението на правенето на дрехи.

Всичко в Токио сега просто се стори добре. "Тук, в Япония, открих дълбоко чувство за търпение, тишина, уважение, нещо, което на Запад, според мен, губим.“ Той продължи: "Заобиколени сме от безполезност. След три години на пандемия, в която всички говорихме гласно за промените, които искаме в системата и т.н., се върнахме на изходна позиция. Отново сме погълнати от бруталността на алгоритъма.

Връщането към любовта, която изпитва към работата си, го държи на земята. На шоуто, на всяка от покритите с хартия седалки, той оставя ръкописно писмо ("отне ми месец да ги напиша“), чийто начален ред пита: "Защо правя дрехи?“ За творческия директор на Marni дрехите са живи същества, те се докосват, дишат, движат се; това е любовен танц, сантиментална връзка: "Защото те са наши спътници и за тях има нещо повече от въздушни целувки. Не знам дали правя дрехи, от които хората се нуждаят, или правя дрехи, които се нуждаят от хора, или правя дрехи за хората, от които спешно се нуждая, за да се нуждая от дрехите, които се нуждаят от тях… Това, което знам е, че днес ни трябват все по-малко и по-малко дрехи."

Рисо е музикант - научава се да свири на виолончело по време на пандемията - което го учи, че трудно извоюваната дисциплина е творчески възнаграждаваща. Става дума за постигане на композиция, която балансира ритъма и строгостта, "паузата и нотата“. Правенето на дрехи означава да се даде живот на предмети, "които имат хармоничен, приятен звук“. Той познава силата на музиката като страхотен еквалайзер и неговото съвършено майсторство отново излезе на преден план тази вечер. Музикалният директор Дев Хайнс представи саундтрак, изпълнен от Токийския камерен оркестър, чиито музиканти са облечени същата хартия, която покрива пода и подиума.

Бялото, разбира се, е не-цвят, който говори за липса, но и за яснота. Това е картбланш, върху който да се напишат нови думи. Опаковането на арената в бяла хартия говори за желание за простота, за намаляване на шума и разсейването. Но Рисо не е минималистичен и дори да проповядва строгост и линейност, колекцията има присъствие, плътност и удар.

 

Той заменя обичайните си леко побъркани декорации за по-ярка, елементарна графика и намаля палитрата до няколко наситени основни цвята: жълто и червено, играещи срещу бяло и черно. Всяка визия е цялостно предложение и както за мъжете, така и за жените в предимно местния актьорски състав (плюс любимците на Marni като Палома Елсесер и Ангел Прост), силуетите се редуват между стройни и прилепнали, обемни и изпъкнали.

Шивашките изделия се предлагат в "извънгабаритни" версии, а трикотажът, Marni forte, има размити повърхности от мохер, както в джъмбо кръглите пиумино, които са сред отличителните черти на колекцията. Въртящите се магически мотиви на сирени и еднорози от предишни колекции ги няма никъде - те са заменени от кинетични решетки и оптични проверки и от леко подскачащи точки с различни размери в стил Кусама. Правоъгълни туники и рокли с ъглови престилки контрастират с прилепнали рокли с бюстиета във формата на сърце, които са спретнати, а не чувствени. Пашкули от подплатена кожа или вълна предават обгръщаща, успокояваща топлина.

Сред 1800-те гости са K-pop суперзвездите Mingyu и Joshua of Seventeen, актрисата Tessa Thompson и музикантите Ghali, Skepta, Iann Dior, King Princess и 24kGoldn, които аплодираха Risso от първия ред. "Това е колекция, стъпила с единия крак в традицията, а с другия в невероятно бъдеще“, каза той зад кулисите. "Това е нещо като ритмично редуване на горда нормалност и горда креативност.“ Ако само нормалността беше такава, каквато мечтае Рисо...

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.