Следва

Sanremo 2023: всички стилови подробности от четвъртата фестивална вечер и победната песен

Мозъчна мъгла - какво е и как се справяме

Влизате в една стая и забравяте какво, за бога, сте търсили там. Разговорите с приятели съдържат твърде много паузи, докато преравяте мозъка си за точната дума. А опитът да се концентрирате върху книгата, която току-що сте купили, е равносилно на газене през меласа. Ето това са многото лица на мозъчната мъгла, страдание, което е невероятно често срещано и доста изтощително.

 

Health преди 1 година

Какво е мозъчна мъгла? 

„Мозъчната мъгла е по-скоро описание, отколкото медицинска диагноза", казва д-р Фиона Маккарти, лекар-онколог в клиниката Бронте. „Пациентите често описват липса на яснота на мисълта, мозъкът им се чувства размит, заедно със забравяне, лоша концентрация и мислене по-бавно от обикновено. Също така им е трудно да намират думи." Всеки проблем с познанието и паметта ви може да е мозъчна мъгла, но тя има много форми.

Какво причинява мозъчна мъгла?

Тъй като терминът „мозъчна мъгла" не се отнася до едно единствено състояние, съответно няма една единствена причина. Няколко са основните механизми, които го причиняват, като стресът е сред основните причини, наред с повишените нива на кръвната захар и диабета. Възпаленията също играят голяма роля.

Всъщност, скорошно проучване, което анализира данни от над 350 000 респонденти, установява, че най-големите рискови фактори за деменция (включително Алцхаймер) са липсата на физическа активност, тютюнопушене, депресия, диабет, затлъстяване и хипертония на средна възраст. Въпреки че наличието на мозъчна мъгла не означава непременно, че ще продължите да развивате деменция, това изследване показва огромното въздействие, което нашият начин на живот оказва върху мозъците ни – и как възпалението, което се натрупва от нездравословен начин на живот, може да повлияе на нашето благосъстояние. 

Други причини, свързани с мозъчната мъгла, включват лош сън, хормонални промени, дълъг Covid, тревожност и депресия, определени лекарства и редица състояния, от анемия и синдром на хроничната умора до мигрена и лупус. „Мозъчната мъгла е един от най-често срещаните симптоми, които жените изпитват в перименопауза и менопауза", добавя д-р Маккарти. „Това може да бъде една от най-тревожните й прояви - жените често казват, че се чувстват сякаш полудяват или са притеснени, че това може да е началото на деменция."

Какво да направите, ако смятате, че страдате от мозъчна мъгла? 

„Това, което препоръчвам на първо място, е да погледнете начина си на живот и да прецените дали има нещо, което може да бъде поправено", казва д-р Маккарти. „Лошият сън и стресът са значителни фактори, допринасящи за мозъчната мъгла, така че опитайте да анализирате нивата и на двете? Това може да доведе до значително подобрение." Ако симптомите продължават и не се подобряват, струва си да потърсите помощ от общопрактикуващ лекар, който може да изключи основните медицински причини и да ви даде диетични съвети и препоръки за двигателен режим, сън и добавки.

Балансирайте кръвната си захар 

Възпалението е един от основните процеси, който причинява почти всички хронични заболявания и допринася за мозъчната мъгла. Намаляването му може да помогне при всякакви заболявания. „Повишените нива на кръвната захар причиняват възпаление и мозъчна мъгла, така че посетете вашия личен лекар или ендокринолог, за да ви предпише пълни кръвни изследвания. Ако открият, че сте диабетик или в преддиабетно състояние, ще ви предпишат подходящите лекарства."

Дори и да не сте в нито едно от тези две неприятни състояния, балансираната кръвна захар идва в резултат на здравословна диета. Избягвайте преработени храни и предпочитайте всичко, което има нисък гликемичен товар. Средиземноморската диета е отлична – доказано е многократно, че намалява риска многопосочно – от диабет до загуба на паметта и депресия. „Препоръчва се добре балансирана диета, богата на витамини и минерали, плодове и зеленчуци", казва д-р Маккарти.(Вижте още: "Средиземноморската диета и всичко за нея, защото е истинско чудо")

„Някои хора се справят по-добре когнитивно, когато премахнат или намалят глутена и млечните продукти. Не казвам, че това важи за всички, но ако изпитвате някои когнитивни проблеми, направете двуседмичен експеримент, за да видите дали намаляването им има значение." 

Пийте едно кафе по-малко...

Ако разчитате на редовни дози кофеин през целия ден, опитайте да го замените с нещо друго. „Кофеинът може да влоши симптомите на мозъчна мъгла, защото, като го използвате прекомерно, за да противодействате на чувството на умора и липсата на яснота, той може да повлияе на съня ви, което от своя страна влошава симптомите още повече", обяснява д-р Маккарти. „Това е истински порочен кръг."

Отпуснете се

Тъй като стресът е една от най-честите причини за мозъчна мъгла, всеки начин, по който можете да помогнете на ума и тялото да се отпуснат, е добра идея. Науката е показала, че техниките за бавно дишане (т.е. петсекундни вдишвания, осемсекундни издишвания) могат да ни помогнат да запазим спокойствие и да управляваме ежедневните стресови фактори, като  практиките за концентрация също са супер ефективни (двете могат да се комбинират). Определете какво ви помага да се освободите от стреса – това може да е баня, тренировка или време, прекарано с приятели – и го направете. Струва си да дадете приоритет и на съня.

Размърдайте  се

„Физическите упражнения са наистина много важни. Помагат за оптимално телесно тегло, което намалява кръвната захар, както и преддиабет и диабет. Излишното тегло - и следователно мастната тъкан - също предизвиква възпаления, което води до най-различни проблеми." Няма значение какво конкретно упражнение правите, единственото правило е да правите нещо често. Как да разберем, че правим нещата ефективно - сърцето ви трябва да бие по-ускорено.

Предизвикайте мозъка 

Това е също толкова важно, колкото движението на тялото ви. Предизвиквайте ума си - „кръстословици, пъзели, судоку. Те са много добри за вас. Четенето също е страхотно упражнение." Така че следващия път, когато се захласнете по хубава книга, знайте, че е за добро. 

More from View Sofia

Face to face с Георги Георгиев, председателят на СОС: "Много ми харесва, че съм полезен"

All About Life преди 1 година

36-годишен, супер смислен и симпатичен мъж, Георги Георгиев е "вторият човек в общината", поне така си го превеждаме ние, имайки предвид изключителната важност и тежест на Столичния общински съвет, чийто предстедател е. Влизаме в приятно светъл кабинет на третия етаж на "Московска" по повод Празника на София и получаваме това, за което сме дошли - симпатичен, откровен, готин разговор със симпатичен, откровен, готин мъж. Динамиката, усмивката, хубавото кафе и зелените очи на събеседника ни са допълнителен бонус, думите и енергията са това, което ни хареса най-много. Предаваме >>>     

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.