Следва

Puppets and Puppets, Fall 2023 READY-TO-WEAR

"Най-голямата ми грешка": пълното интервю на Демна след скандалите с Balenciaga

Първото интервю на Демна след острата полемика, предизвикана от скандалните кампании на Balenciaga

All fashion преди 1 година

„Разбирам, че често работата ми бива определяна като провокативна, но случилото се няма нищо общо с натурата ми на провокатор“ казва Демна в ексклузивно интервю за Vogue Italia по повод скандала, предизвикан от последната кампания на Balenciaga.

За тези от вас, които не знаят (въпреки че се съмняваме, че има такива) - миналата година през ноември Balenciaga прави две рекламни кампании: една за промотиране на коледните си предложения, наречена „Gift Shop”, и още една, излязла пет дни по-късно, в подкрепа на колекция Пролет 2023, представена на Нюйоркската седмица на модата няколко месеца по-рано.

Кампаниите на раздора

Няколко дни след старта на кампанията, реакцията на социалните мрежи за „Gift Shop” се превръща в скандал. Модната къща е кртикувана остро, че показва деца, държащи в ръка чанти във формата на плюшени мечета, които изглежда носят BDSM колани с шипове, и са сред различни артикули за възрастни (като чаши за вино с марка Balenciaga). Много хора коментират, че чантите напомнят много на BDSM и че наличието им на подобна фотосесия е сексуализация на деца. Въпросните чанти са представени през октомври 2022г., но тогава са носени от възрастни. В своя защита Balenciaga обявява, че препратката не е към BDSM, а към пънк естетиката.

След няколко дни стартира и кампанията за пролетната колекция и негативните коментари в Интернет са насочени главно към 3 предмета от фотосесията, които подсилват негативния шум: разпечатка на решението на Върховния съд по делото „Съединените щати срещу Уилямс“, което потвърждава, че правата, установени от Първата поправка, не включват насърчаването на детска порнография; книга на белгийския художник Michaël Borremans, чиито творби предизвикват противоречия в миналото заради зловещите изображения на деца, играещи по начини, които изглеждат обезпокоителни, обезумели или насилствени (книгата, показана в кампанията, обаче не съдържа такива произведения) и фалшива диплома от университет, поставена в рамка на стената. А на нея е изписано име, което,  когато потърсим в Google, разкрива самоличността на много хора – включително на осъден насилник на деца.(Вижте още: "Bella Hadid трие постове, Никола Гескиер се оплаква от Kering: как се развива скандалът с "пропагандата на педофилия" на Balenciaga")

Извиненията на Balenciaga…

Модната къща оттегля и двете кампании, отрича обвиненията, че промотира насилие над деца чрез тези изображения, а относно пролетната кампания, завежда дело за 25 милиона долара срещу отговорните за дизайна на сета и продукцията на фотосесията. На 28-ми ноември Balenciaga се извинява за кампаниите, които дефинира като „поредица от сериозни грешки, за които поемаме отговорност. Остро осъждаме насилието над деца. Никога не сме искали да ги включим в нашия разказ по този начин (…). Поемаме пълна отговорност за липсата на надзор и контрол, признавайки, че можехме да направим нещата различно.“

... и извинението на Демна

Няколко дни по-късно, на 2-ри декември, креативният директор Демна, който от 2021г. избира да използва само първото си име без фамилията, публикува изявление: „Искам лично да се извиня за грешния артистичен избор на концепцията за кампанията с децата и поемам своята отговорност. Беше неуместно чрез деца да се рекламират предмети, които нямат нищо общо с тях. Колкото и да ми харесва да провокирам чрез работата си, никога не бих могъл да си представя да го направя по такъв ужасен начин като използвам темата за насилието над деца, което осъждам“ (вижте още: Ким, най-важният посланик на Balenciaga, с първи коментар за "педофилската" кампания).

Действията, предприети от Balenciaga

В изявление за Vogue, президентът и CEO на Balenciaga Седрик Шарби (Cédric Charbit) уточнява: „Креативният директор контролира творческия процес. Аз вземам всички търговски решения и отговорността е моя. В процеса има различни стъпки по отношение на контрол и получаване на одобрения и много различни екипи са включени в тях. Всичко това беше допуснато неволно, но се провалихме колективно. Направих грешка и нося отговорност за нея. Всички ние се поучихме от тази ситуация, предприехме действия и променихме начина, по който работим, за да предотвратим да се случи отново нещо подобно.“

Шарби описва конкретни действия, които са предприели и обявява, че модната къща продължава вътрешна реорганизация, разработвайки нови форми на редакционен контрол и обучителни програми и и че ще планира срещи с групи за подкрепа, които защитават правата на децата. Той потвърждава,че завведеното дело е прекратено: „Нашите разследвания разкриха, че това не е умишлено или злонамерено действие. Затова ние незабавно прекратихме правния иск.“

Balenciaga и Kering Foundation обявиха, че ще си сътрудничат през следващите три години с Националния детски алианс (NCA) от името на неговия наскоро открит Институт за психично здраве. Целта е да се помогне на децата да се възстановят от травма и да се повиши осведомеността относно защитата им. В тази връзка Vogue води поредица от дълги разговори с Демна, проведени в Париж по-рано тази година, четем >>> 

Vogue: Двете кампании, стартирали в края на миналата година - тази, наречена “Gift Shop” и тази за пролетната колекция, се оказаха кризиски за вас и Balenciaga. Какъв е техният генезис? 

Демна: Кампанията за колекция Пролет 2023 беше директно вдъхновена от шоуто, което направихме миналата година на Уолстрийт, Ню Йорк. Исках да го заснема в типична нюйоркска корпоративна среда, наблягайки на идеята за „power dressing“. На практика искахме да направим снимките в офис на топ мениджър. Прегледах предложенията за това как точно да изглежда този офис, одобрих мебелите, които ще се използват, и позите, които ще заемат моделите. Тъй като по принцип не присъствам на фотосесии, ми бяха представени снимки, подбрани от фотографа, за да избера тези, които най-много ми харесват.

Кампания ‘’Gift Shop” в никакъв случай не е свързана с тази за Пролет 2023: снимани са по различно време – едната през октомври, другата - през юли. Първата е създадена, за да промотира линия артикули, посветени на Коледните празници. Става дума за голямо разнообразие от продукти, които нямат общо помежду си, което изисква концепция, която да позволи много различни предмити да бъдат снимани заедно. Детското облекло беше част от селекцията за „Gift shop” (магазин за подаръци), както и чантите във форма на плюшени мечета, които според мен напомнят пънк културата и DIY, но тотално не и BDSM, и които бяха представени на подиума от възрастни през октомври 2022г. (вижте още: Ye и Демна пускат колекция с GAP или Balenciaga "за бедни").

На базата на всички тези факти, екипът, който отговаря за кампаниите, предложи фотограф. При положение, че бях видял работата му в началото на годината и бях оценил начина му на композиция на избораженията, името му беше добавено в списъка с потенциални таланти, с които да работя. Тъй като фотографът щеше да снима децата, които са в центъра на кръг от играчки, решихме да включим във всяка снимка арсотимента от празничните ни артикули, като имахме предвид, че очевидно нямаше как да направим 100 снимки, за да покажем всички различни продукти.

И ето тук допуснах грешка. Да, това е моята голяма грешка. Не осъзнах колко неподходящо би било да представим тези предмети заедно с децата в снимката. За съжаление, беше една много лоша идея и решение от моя страна. Не трябваше да поставяме деца в изображения, които включват неуместни предмети за възрастта им. Никой – включително и аз, не възрази. Имаше процеси на контрол и одобрения, в които участваха и вътрешни, и външни екипи – никой не видя проблем. Беше грешна преценка и дълбоко съжалявам. Научихме урока си и от сега нататък ще има по-задълбочени и внимателни проверки и фази на валидиране, преди да бъдат разпространени изображения. Във връзка със случилото се искам да кажа, че съжалявам и искрено се извинявам на всеки, който е засегнат.

Vogue: Кампания „Gift Shop” е публикувана онлайн и за около седмица всичко е спокойно, докато социалните мрежи не избухват с изключителна негативна, критична, гневна реакция заради снимките на деца, държащи чантите. Какво си помислихте тогава?

Демна: Дадох си сметка, че трябва да погледна всичко от възможно най-обективната страна. Представих си как, ако говоря през публика, включваща най-различни хора, трябва да поема отговорност за всяка дума. Това беше рекация, която никога, никога не съм искал да предизвикам. Осъзнавам, че моята работа често е считана за провокативна, но в ситуация като тази нямаше нищо общо с моята предполагаема провокативна натура. Това беше най-трудното за мен: как можах да не видя проблема? Защото днес ми е кристално ясно, че беше грешка.

Искам да кажа, че чух ужасни неща за себе си, но това не съм аз, нито Balenciaga. Много беше трудно. Да не говорим за ужаса да бъдеш свързван с нещо толкова кошмарно като насилие над деца. Това са грешки, които допуснахме и трябва да поемем отговорност. Никога не бих се пошегувал с толкова сериозна тема. Кой би го направил? Осъзнавам, че есенцията на работата ми е считана за провокативна от хората и смятам, че този факт е част от всичко, което се случи. Сигурно са си помислили, че е поредната провокация, но не беше така. Поспрях, за да обмисля какво се обърка в моята преценка.

Vogue: Кампаниятата в подкрепа на колекция Пролет 2023 старита малко след “Gift Shop’’. Три предмета от фотосесията предизвикват безброй коментари. Някои от тях твърдят, че предметите са поставени нарочно и че двете кампании са свързани. Какво ще кажете за това?

Демна: Останах шокиран, когато разбрах, че тези предмети са били на сета. Тук става дума за серия от нещастни съвпадения, дължащи се на небрежност и не са направени с умишлено намерение. Първоначално ни казаха, че документите са фалшиви. С кампания „Gift Shop” беше по-различно, тъй като неразумният избор да асоциираме деца с тези предмети беше очевидно наша грешка. Когато избухна скандала за документите и предметите на сета, моят екип и аз бяхме с шок. Нямах представа как са се озовали там. Не трябваше да са там. Бях напълно изумен.

Преживявал съм много драматични ситуации в живота си, но това беше наистина трудно – грешка, от която трабва да се поуча. Беше много болезнено за мен да премина през всичко, най-вече, защото не успявах да си обясня как се случи, но и защото името на Balenciaga и наследството на Cristóbal Balenciaga са много близо до сърцето ми и изпитвам огромно уважение към тях. Balenciaga е модна къща, създадена преди повече от век и се основава на креативни, силни, прекрасни ценности. Аз дадох всичко от себе си, за да я доведа до статута й от 2015г. насам. Но изведнъж ни нападнаха и ни лепнаха етикет. Със сигурност допуснахме огромна и глупава грешка с кампания, посветена на подаръци, и със сигурност си взехме поука.

Усещах, че цялото семейство на Balenciaga е в беда. Знам, че много служители пострадаха заради ситуацията. Също така съм наясно, че тази грешка нарани много хора, които обичат бранда. Това преживяване ме накара да преразгледам ред аспекти от моя живот и от начина ни на работа: как създаваме изображения и комуникираме чрез тях, как взаимодействаме с публиката и в крайна сметка как да се учим от грешките си и да продължим напред.

Vogue: Казвате, че трите обекта на снимката са се озовали по случайност там. Можете ли да обясните по-подробно?

Демна: Това е единственото правдоподобно обяснение за мен. И е единственият начин, по който бих могъл да си обясня случилото се. Очевидно, ако тръгнем да търсим вината, може да се направят всякакви заключения, но нямам друго обяснение.

Vogue: Има хора, които ще са съгласни с вас, че това е било съвпадение и такива, които няма да повярват. Какво ще отговорите на онези, които смятат, че е било умишлено?

Демна: Умишлено от кого? От наша страна ли? Това, което мога да заявя със сигурност е, че не е имало никакво намерение нито от моя страна, нито от страна на Balenciaga. Ако е било направено умишлено от някого, аз не знам за това.

Vogue: Как реагира Balenciaga на това, което се случи? Какви действия предриехте, за да попречите на разпространението на снимките? Как смятате да продължите вашата колаборация?

Демна: Започнахме с преструктуриране на отдела, отговарящ за фотосесиите, и с дефинирането на нови правила за проверка и контрол, които минават през повече вътрешни и външни канали за одобрение на снимките. Вече има нова комисия, която отговаря за изображенията и дава оценка преди да станат публични.

Като креативен директор сега трябва да подлагам на дискусия всичко. Това със сигурност ще промени начина, по който работя. Преди беше по-инстинктивно: правех нещо, което може би щеше да се приеме като провокативно само защото си мислех: „О, това е забавно“. Това е част от нещата, които научих. Ще имам по-зрял и сериозен подход към всичко, което споделям, независимо дали става дума за идеи или снимки. Реших да се върна към корените си в модата и към тези на Balenciaga, които са свързани с производството на качествени дрехи, а не с правенето на снимки или предизвикването на фурор.

Да се научим от грешката си означава и да образоваме себе си по отношение на проблема за насилие над деца и да дадем нашия принос. Сега си сътрудничим с една неправителствена организация – National Children Allience (NCA) - дългогодишно партньорство, което намирам за наистина страхотно, защото ще помогне на хиляди деца да преодолеят травми и да подобри психическото им здраве. Това е единственото нещо, което ме прави щастлив в тази ужасна ситуация: да направя добро.


Fashion Starter: "Не мисля, че елегантността днес е релевантна", Демна Гвасалия


Vogue: От креативна гледна точка как смятате или искате да продължите да ръководите Balenciaga?

Демна: Винаги съм мислил, че моето съзряване и еволюция са били благоприятствани от трудносисте в живота, а това беше най-трудната ситуация. Това, което разбрах от нея е, че това да правя дрехи ме прави наистина щастлив. Кроях и шиех с моя екип през почти целия декември миналата година. Върнах се там откъдето започнах и разбрах кое е важно за мен. Модният дизайн е сериозна работа. Тук не става дума за това да създадеш имидж, да създадеш дискусия или други подобни неща. Върнах се към правенето на горни дрехи. От там е започнала тази къща и от там започнах аз като дизайнер.

Много от идеите, които развихме през декември, ще бъдат част от ревюто през март. Изпитвах наописуемо желание да създавам. Завърнах се към кроенето на горни дрехи и панталони, експериментирайки с нови модели и форми. Не мога да го обясня по друг начин освен с факта, че от сега нататък ще се концентрирам върху Balenciaga. Искам да работя от първо лице, със собствените си ръце вместо да се лимитирам в това да управлявам процеса. Осъзнах колко ми липсва този аспект от работата ми и колко ме прави щастлив.

Vogue: Използвахте думата „провокация“ и определена доза провокация определено е била част от вашия начин на интерпретация на Balenciaga. Можете ли да обясните защо?

Демна: Провокативният аспект от работата ми често е тълкуван по грешен начин и съм оставал неразбран. Чувствам, че вече няма да мога да го прилагам в творенията си. Често съм използвал известно остроумие в моя език на дизайнер и това е считано за провокативно. Аз го правех най-вече, за да се забавлявам и да не взимам модата прекалено насериозно. Въпреки това, което мнозина подозират, темита на двете кампании нямат нищо общо с моя начин на провокация: никога не би ми хрумнало да се шегувам с нещо толкова сериозно и ужасно като насилието над деца.

Vogue: В кариерата ви в Balenciaga често демонстрирате една по-сурова версия на реалността – говоря за климатична катастрофа например, но е имало и забавни моменти: ревюто с героите от семейство Симпсън или поп видеото от 80-те Sunglasses at Night. През последната година обаче се усещаше, че нещата в Balenciaga определено са станали по-мрачни, тежки, тъмни.

Демна: Мисля, че е така, да. Когато се занимаваме с креативна работа не можем напълно да заглушим вътрешното си състояние. Това как се чувстваме, болката, емоциите и психиката – всичко това се отразява в нещата, които правим, искаме или не. Имаше нещо в мен, което се изразяваше чрез работата ми и се възприемаше от околните. Винаги го е имало, но преди се увличах от по-забавни, леки теми. „Хайде да се посмеем и да не драматизираме!“ Но последната година... не знам на какво се дължи.

Vogue: Няма никаква конкретна причина?

Демна: Може би нещо от миналото изплува отново, не мога да го обясня. Това е и причината да искам да променя моя подход, не само начина, по който създавам колекциите, но и начина, по който ги представям, защото е много трудно двете неща да бъдат разделени. Концентрирам се върху дрехите, защото са моят начин на изразяване, но частта от работата ми, която е най-дискутирана са сценографиите, шоуто, представено на модните ревюта. Така че и това ще се промени. Модните ревюта ще бъдат по-фокусирани върхи представянето на колекцията вместо върху създаването на момент. Осъзнах, че това може да отклони фокуса от моята истинска работа, която е да създавам дрехи. Искам да съм сигурен,че колекцията е това, което привлича погледите на хората, защото вярвам, че моята стойност като креативен директор се крие в способността да проектирам продукта, а не да бъда шоумен.

Vogue: В края на миналата година, в Instagram акаунта на модната къща се появи видеомонтаж на колекции, правени от Кристобал Баленсиага. По онова време всичко се е свеждало до това да правиш дрехи, а не до спектакъла. Има ли я визията на Cristóbal в настоящия бранд, според вас?

Демна: Да, определено. Сега акцентът е върху моята любов към модния дизайн. Споменавал съм това и преди в нашите модни колекции за висша мода, но сега ще го приложа и във всичко останало. В крайна сметка това е мотивът да правя това, което правя. Това, което наистина ме интересува, са ръкавите, маншетите, конструкцията за раменете, а не сезонните кампании, въпреки че и те са част от работата ми. Завършихме миналата година с видеомонтаж на колекциите на Cristóbal Balenciaga от 60-те години, защото искахме да напомним на нашата публика за корените на тази историческа къща и това какво означава тя.

Това видео беше много важно за мен. Да защитавам наследството на Cristóbal Balenciaga и да го карам да еволюира... затова съм тук. Не ме интересува поп културата, ако трябва да съм честен. Да, част сме от нея – без реално да се стараем да бъдем, но за мен това е окей. Не мога да кажа, че моята креативна версия и подход към дизайна са били повлияни от това. Поп културата дойде при нас, а не обратното.

Vogue: Можете ли да ни кажете нещо повече за ролята на поп културата в работата ви? Защото понякога за хората, които гледат отстрани, изглежда, че къщата съзнателно и умишлено е позиционирана като част от поп културата .

Демна: Често в работата ми се позовавам на неща, които по някакъв начин са банални, незабавно разпознаваеми и лесни за разбиране и това е причината, поради която сме асоциирани с поп културата. Естествено причина за това е и че ни представят различни знаменитости, но трябва да кажа, че никога не съм имал за цел да обличам звезди или да правя дизайни за тях. Напротив – известно време дори бях точно по обратния начин, докато марката не се разви по даден начин и така стана задължително да работим с тях.

За мен цялата концепция на поп културата е наистина...популярна. Привлича много различен тип хора. И Balenciaga се облагодетелства от този брандинг от съображения за видимост с последвал търговски успех. На колкото повече хора въздействате като марка със собствен език и естетика, толкова по-големи са приходите.

Сега, полезно ли беше да сме част от тази поп култура по време на кризата? Мисля, че не. Принадлежността към нея прави вайръл почти всяко нещо, което в крайна сметка оказва огромно влияние.

Vogue: А какво можете да кажете за вашата роля в тази поп култура? Днес се очаква от дизайнерите да са много повече от просто креативни. Съществува идеята, че трябва да достигнат определена слава и видимост, за да бъде марката успешна. Във вашия случай човек остава с впечатлението, че сте много видим – сега се казвате само Демна, нещо, което не много от нас могат да направят – а в същото време опитвате да създадете дистанция, слагайки маска, за да криете самоличността си.

Демна: Никога не съм обяснявал на никого извън Balenciaga и извън най-тесния приятелски кръг защо исках да променя артистичното си име като се наричам Демна. Сигурен съм, че за да водиш модна къща и то толкова историческа като Balenciaga основното е да имаш креативен поглед.

Изобщо не вярвам, че един дизайнер трябва да има разпознаваемо лице или имидж, за да бъде начело на къщата. Фактът, че носех маска, че не исках да ме виждат и промяната на името ми показват колко неловко съм се чувствал за нещо, което е част от професията ми. Работя за световноизвестна марка, за която имам визия и мисля, че е част от работата ми да бъда част от тази визия.

Но в същото време съм човек - някой, който има комплекси и чувства, който е имал много проблеми с името си и който през последната година намери начин да направи нещата по-лесни за себе си. Следователно, да покрия лицето си означаваше да не се притеснявам за това как ще изляза на снимките, в Интернет или на Мет Гала. Не исках да се скрия зад маска, а да направя нещата по-лесни, когато се сблъскам с вниманието на публиката и светлините на прожекторите.

Колкото се отнася до мен – никога не съм търсил внимание. Това беше нещо, с което трябваше да свикна. Когато има визия за един бранд, тя има влияние и човекът зад нея попада, искано или не, под епитета „известна личност“. Решението да ме наричат само с моето първо име е много личен избор и по някакъв начин – артистичен. Чувствах, че е по-подходящо да ме наричат само Демна, защото това е като да носиш маска - прави нещата по-лесни за мен да се справям с ролята, която заемам. В 60% от времето, фамилията ми (Гвасалия) беше произнасяна или писана грешно и това ми създаваше проблеми, да не говорим, че беше асоциирана с моя минал проект Vetements. Исках да скъсам с предишната си кариера и да се представя като Демна.

Vogue: Как се отразява връщането на акцента върху занаятчийския аспект на създаването и правенето на дрехи в това, което ще бъде показано през март?

Демна: Идеята за шоуто е умишлено проста, за да насочим вниманието към колекцията. Ще се огранича до основното: дрехи, саундтрак, светлини. Това ме ентусиазира. По-скоро съответства на това кой съм аз, на това, в което се превръщам, с моята еволюция. Също така отговаря много повече на наследството на къщата. Ще представим дрехи, които изискват много работа.

Vogue: Можете ли да ни обясните по-подробно каква ще е колекцията?

Демна: Еволюция. Когато работя върху couture, правя директна връзка с наследството на Кристобал, нещо, което все още не присъства достатъчно в prêt-à-porter. Вярвам, че колекцията през март ще представи много от тези елементи. Не искам да разваля момента на изненада, но мога да ви кажа, че ще има три части. Една, базирана на шиене, и експериментиране, на кроенето, на деконструиране и реструктуриране - неща, които са в основата на шивачеството за мен. Ще има втора част, в която работата е концентрирана върху сиулета и ще е по-ориентирана към модата, формата. И накрая, третата част, която усещам, че е тази най-свързана с наследството на къщата, а не толкова с couture, защото не искам да има припокривания. Тя ще покаже начина, по който приемам модерната елегантност. Едно нещо е сигурно: ще има неща, които не мисля, че се виждат често в нашите ревюта prêt-à-porter. 

Шоуто на Balenciaga Есен/Зима 2023 ще се проведе на 5 март 2023-та в рамките на Седмицата на модата в Париж. 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.