Следва

Червеният килим на испанските кинонагради Goya 2023: много елегантна нощ

Кейт Бланшет пред Vanity Fair: за ролята в "Тар" и хомосексуализма в киното

Кейт Бланшет позира за списание Vanity Fair и говори за филма "Tar", за който получи третата си номинация за Оскар за най-добра актриса в главна женска роля. Разтоворът и сесията се случват точно месец преди нощта на Оскарите тази година (13-ти март)  

Celebrities преди 1 година

В нашумялата драма великолепната австралийка играе уважаваната оркестрова диригентка Лидия Тар, която трябва да се изправи пред социалната стигма. Филмът е режисиран и написан от Тод Фийлд, автор на филми като "В спалнята" и "Малки деца". Tar е първата работа на режисьора от 16 години, чийто филми са номинирани общо 14 пъти за Оскар.

Фийлд вижда Бланшет в ролята на Лидия Тар още преди 10 години, а актрисата се съгласява  да участва във филма веднага след като прочита сценария. Поради забавянето на снимките, свързано с Covid, Бланшет има на разположение дълги месеци да се подготви. Учи интензивно немски (снимките са правени в Берлин), научава се на базисно дирижиране, както и да свири на пиано.

"Бях напълно ужасена от това предизвикателство. Не знаех откъде да започна, така че трябваше да стартирам с невероятно практични действия", спомня си Кейт. "Но тъй като имаше толкова много работа, нямаше време за нерви."

Въпреки многото трудности, с които се сблъсква на снимачната площадка, Кейт нарича работата по този филм една от любимите си и не спира да я рекламира навсякъде.

„Намирам Тар за най-вълнуващото, радостно, жизнеутвърждаващо събитие, в което някога съм участвала“, казва Бланшет. 

Кейт винаги е била любимка на режисьорите заради умението да се превъплъщава и искрящото си чувство за хумор. "Никога не съм виждал нещо подобно и никога не съм се смял толкова много. Трябваше да спираме снимките с паузи от по 15 минути, просто защото се давехме от смях", разказва Фийлд за мисис Бланшет и работата им заедно. 

От обучението си в театрално училище в родната й Австралия до пробива й в Холивуд с "Елизабет" и последвалия успех, Бланшет има обширна и разнообразна филмография, докато отглежда четири деца със съпруга си Андрю Ъптън.

„Тя има една типична австралийска черта: „Влизайте в окопите, вършете работата, не правете нещата трудни за другите“, казва австралийката Мелани Лински за работата си с Кейт в „Мисис Америка“ и „Не поглеждай нагоре“. И никога не си позволявайте да говорите прекалено много за себе си. Това е черта на нашия манталитет".

Припомняме, че имаше момент в недалечното минало, когато актрисата умуваше дали да не напусне киното - тя призна за тези свои колебания пред Джулия Робъртс в техен разговор за списание Interview: "Когато бях по-млада, се чудех защо по-възрастните актьори, на които се възхищавах, продължават да говорят за напускане. Сега разбирам, че това е така, защото че искат да поддържат връзка с последните частици от разума си. Това е любовна връзка, нали? Ти се влюбваш и разлюбваш в него (здравия си разум) и трябва да го съблазниш отново."

След заснемането на филма "Тар" Тод Фийлд все пак предлага на Кейт да си вземе почивка от кариерата. На което тя отговаря с категоричен отказ и веднага се заема с няколко нови проекта. Скоро ще видим Бланшет в сериала на Apple TV+ You Must Answer This Call, както и като копродуцент и в главната роля в австралийски филм за сирак, който пристига в отдалечен манастир.

„Не знам дали съм амбициозна или по-скоро неспокойна личност“, казва Кейт. „Това е много труден въпрос, д-р Фройд.“

Във филмографията на Кейт има достатъчно хомосексуални роли. От работата върху „I'm Not There“, „Carol“ до „Tar“ – където Лидия нарича себе си „U-Haul лесбийка“ (синдромът на U-Haul е стереотип за лесбийските връзки, който се отнася до готовността им много скоро след запознанството да се съберат под един покрив, например след втората среща.- бел. ред.), и отглежда дете с партньорката си, концертмайстора на оркестъра Шарън (Нина Хос). Кейт твърди, че в случаите и на "Карол", и на "Тар", тя "не е мислила много" преди да приеме да играе лесбийка. 

„Не мисля за моя пол или за сексуалността си“, казва Кейт за подхода си към актьорството. „За мен, когато бях още тийнейджър в училище, имаше Дейвид Боуи, имаше Ани Ленъкс. Винаги имаше някакъв вид свобода на пола.“

Отношението към хетеросексуалните актриси, които играят хомосексуални роли, става все по-критично от година на година, според Кейт. "Ако филмът беше заснет сега и аз не бях истинска лесбийка, щях ли да получа разрешение от обществеността да играя тази роля? Днес по някаква причина всички тези мнения се разпространяват яростно, и така Скарлет Йохансон например не получава роля, която може би само тя би могла да изиграе.

Дебатът по тази тема е един от основните в кампанията за тазгодишните Оскари. Бланшет е силен претендент за Оскар и, ако спечели, ще се присъедини към Мерил Стрийп, Ингрид Бергман и Франсис Макдорманд като единствените жени, спечелили по три Оскара.

Приходите от новия филм с Кейт на са разочароващи, но когато говори за това, тя веднага сменя темата. "Наскоро бяхме в Тасмания и ходихме на едно лозе, където правят водка от овча суроватка. Пихме кафе с овче мляко и беше много вкусно!"

Междувременно Tar направи по-малко от 7 милиона долара на вътрешния пазар в САЩ, около половината от боксофиса на Carol, който бе направен с много по-малък бюджет. „Не знам“, казва Кейт за това. „Хората говорят за това, но истината е, че филмът се разпространява в доста ограничен формат.“ В България го чакаме на голям екран през пролетта, за да се насладим на това киносъкровище с 6 номинации за предстоящите Оскари и две престижни награди за Кейт Бланшет дотук - Най-добра актриса на фестивала във Венеция и "Златен глобус" за Най-добра актриса в главна роля. За Tar, един от най-важните филмина 2022-ра. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.