Следва

Изненада: Фарел Уилямс е новият творчески директор на Louis Vuitton

Puppets and Puppets, Fall 2023 READY-TO-WEAR

Има нещо чудесно, макар и леко изкривено, в аксесоарирането на колекция, вдъхновена от филм, наречен Dead Ringers ("Смъртоносна връзка")

Runway преди 8 месеца

Като любител на киното с предпочитания към научно-фантастичните филми и филмите на ужасите, Карли Марк със сигурност е добре запозната с отчайващия звук на телефон, на който никой не отговаря, и който предвещава нещо зловещо и мрачно. В есенната колекция на Puppets & Puppets това усещане е мултилициран отпечатък на картина от 1783 г. „Операцията“ на Гаспаре Траверси, която изобразява дивашкото око на крещящ мъж, опериран сякаш без упойка. Кървавите детайли не стават очевидни веднага, защото изходният материал за вдъхновението е интерпретиран като дрехи. „Махнах обръчите от викторианските рокли и малко промених формата“, обясни Марк при предварителното представяне на колекцията си, показана онзи ден на Седмицата на модата в Ню Йорк. Дизайнерката преразглежда и мотива на яйцето (на сутиени и обувки), въведен в нейния дебют през пролатта на 2020-та, вдъхновен от яйцата на American Psycho и Fabergé. 

Въпреки няколкото много зловещи щриха, настроението на есенната колекция е слънчево: игриво оптимистично и леко цвъртящо. Две от най-силните визии са рокля и костюм с прозрачен вграден корсет, разкриващ торса; като тези, специално изработени, парчета успяват да обединят мъжкото и женското, което е една от целите на Карли Марк. Тя продължава да усъвършенства идеите, които представи през миналия сезон, като панталоните с високи разрези, този път с принт на змийска кожа. Освен роклите, подобни на панери, имаше и костюми с хиляди пайети, няколко рокли с ретро пейсли мотив, и няколко минита, готови за щуро парти. „Проектирам с мисъл за тялото си“, казва Марк, която се поклони в дантелена прашка с лого и клин с изрезки на тазобедрената кост. „Розите на циците или сутиенът с яйца, където биха били зърната – това е много подсказващо. Това е много женствено, много сексуално и е точно разговорът, който водя със себе си в алфа ролята си на жена в преобладаващо мъжки бизнес и свят.“

Именно тази реалност направи ревюто на Марк толкова интригуващо. Отделно от факта, че баща й е лекар, идеята жените да контролират напълно телата си и по какви начини да го правят все още не е даденост. Митът за Пигмалион (Бога, който извайва жена, която става истинска) остава вкоренен в културата. „Какво е истинско?“, отбелязва Марк, „е огромен въпрос, съвременният въпрос.“ Тук изчезва настроението на ранните и шарени нейни колекции; вместо това посоката е по-графична, по-уверена в тялото и може би по-отразяваща света, в който живеем. „Последните няколко сезона говорих за психологическите ефекти на Covid и блокирането от пандемията. Все още мисля за тези неща, вероятно и другите хора също“, споделя Марк. В същото време тя не крие нагласата си „да прави неща, които са секси, в които хората искат да излязат, защото това е, което правя - дрехи за навън, за изразяване пред другите, за липса на затвореност“.

Сред показаните дрехи в колекцията видяхме черни сутиени с мъниста и шапки, изработени от Тимъти Гибън. Те сякаш отдават почит на Александър Маккуин, докато палтата, закрепени с лента, кимат към Мартин Марджела. Винаги има такива почитания в колекциите на Карли Марк: „Аз съм голям фен на модата“, въодушевява се тя. А с колекции като тази тя изгражда своя собствена отдадена фенбаза. На която ще й трябва още малко време, за да се уголеми, но основите са положени. Най-малкото, тези основи са различни и новаторски, а именно това е, от което модата има отчаяна нужда, често интерпретирана крайно. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.