Банкси с графит за домашното насилие за Свети Валентин

Банкси с графит за домашното насилие за Свети Валентин

Британският уличен художник Банкси нарисува нов графит за Свети Валентин, посветен, в известна степен тематично, на домашното насилие

Рисунката, озаглавена "Спирала за Свети Валентин", изобразява жена, облечена като домакиня от 50-те години, със счупен зъб и насинено око. Тя поставя тялото на мъж (вероятно съпругът побойник) във фризера.

Творбата се появи в град Маргейт, Кент, а снимки на графитите бяха публикувани в официалния акаунт на Banksy в Instagram.

„Това е истината за живота на Свети Валентин“, коментират графитите в телеграм. 

Темата за домашното насилие е ужасно актуална в България, където всяка година стотици жени умират от ръцете на своите съпрузи и партньори. Приемането на закон срещу домашното насилие се обсъжда от години, правозащитни организации и активисти настояват да се ускори приемането му. Засега обаче действията на властите по-скоро възпрепятстват защитата на жените от домашно насилие, от което проблемът само и единствено ескалира. 

По-рано Банкси създаде графити в Украйна: в село Бородянка близо до Киев той изобрази гимнастичка, която балансира на ръце върху стената на разрушена сграда. Известният уличен артист крие самоличността си, както знаем, и, макар че се разпространяват много и различни версии кой всъщност е той, нито една от тях не е потвърдена.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.