Следва

Корицата на Vogue UK: бременната Риана, A$AP Rocky и бебето

Тя успя: първият инфлуенсър на Sanremo и четирите й тоалета от Schiaparelli

Женското тяло, човешките права и разсъжденията върху ролята на жената: дигиталната кралица закри 73-тото издание на "Санремо“ като чрез модата разказа за каузите, които подкрепя

Celebrities преди 1 година

 

Киара Ферани със сигурност е една от личностите, които разделят публичното мнение чрез провокации, но винаги с цел и кауза. Още с откриването на „Санремо“ Киара Ферани разбуни духовете. Някои одобриха провокативните й визии и аплодираха смелостта й, други я обвиниха в недостоверност. Въпреки това, всички изпитват нетърпение да видят различните роли, които Киара играе чрез тоалетите си. Обичайно непредсказуема, тя умее да накара зрителя да ахне. Често публикува постове, които можем да наречем смущаващи или противоречиви, но въпреки това те запълват Instagram фийдовете за минути, както и страниците на медиите. С проницателния ход на човек, който владее социалните мрежи до перфектност, дигиталната кралица и бизнесдама и този път планира всеки свой тоалет пределно внимателно: в началото широко дискутираните тоалети на Dior, а за финала на „Санремо“ 2023 – Schiaparelli, легендарна марка, която изживява втори генезис в артистичен аспект днес с творческия си директор Даниел Розбъри (Daniel Roseberry). Той има афинитет към Киара Ферани, която си партнира с марката. В последната вечер на фестивала, Киара слезе по известните стълби на театър Аристон в 4 тоалета от Schiaparelli (вижте още: По "Ад" на Данте: Schiaparelli, Spring 2023, COUTURE). 

Първи тоалет – майката-войн

Завесата се вдига и Киара слиза по стълбите заедно с Амадеус и Джани Моранди, облечена в златно и синьо. Сюрреалистичната марка на мадам Schiap, поета от мистър Розбъри, разказва за майката-войн, чийто бюст е подсилен със златна броня в знак на силата и куража на жената, която не се нуждае от някой друг, за да се чувства сигурна в себе си.

Контрастът е много силен: синьото на сатенения плат – ефирна и луксозна материя, в случая символизира майчинството и се сблъсква със златния корсет – броня, която предпазва жената дори преди да стане майка от предразсъдъци. Тоалетът е завършен с верижно колие с висулка катинар – скулптуриран аксесоар според най-древната традиция на Schiaparelli. “Да бъдем жени и да не сме възприемани само като утроби. Да не сме само метод за репродукция – за това се боря всеки ден!“, казва Киара Ферани в Instagram. И отново, задачата да се предаде силно послание е поверена на модата.

Втори тоалет – body painting и син Klein

Нямахме време дори да свикнем с визията на амазонка преди да пристигне вторият тоалет, който бихме казали, че е бижу. По-точно бижу на художника Ив Клайн (Yves Klein), който в своето изкуство боядисва моделите в синьо и отбелязва силуета им върху големи бели платна. А за „Санремо“ отпечатъкът е златен и ръчно рисуван от Daniel Roseberry. Роклята е в електриково син копринен сатен, разкошен шедьовър, който се превръща в символ на освобождаващ акт. "Освободете тялото си и правете с него каквото искате, защото тялото на жената е най-великият шедьовър", пише Киара. 

Нека не забравяме, че това е модната къща, която свърза тялото с изкуството и това остава запазената й марка. Обеците към тоалета са красиви и впечатляващи: златна сфера, обсипана с перли и прикрепена към мидата на ухото, а от нея се спускат висулки от неправилни кръгове. Скандално и неуместно - биха казали ненавиждащите Ферани. Отговорът й е този, който виждаме - не на табутата за женското тяло и голотата.

Трети тоалет: елегантност от други времена в черно

Брилянтна Киара Ферани в третата визия за вечерта - дива от друга епоха, облечена в дълга черна рокля от вълнен креп с много дълбоко деколте, което да разкрие кой е истинският герой в тоалета: колието със златна верижка, украсено с кристали, с висулка в стил trompe l'oeil във формата на матка, съставена от различни части на женско тяло. Символ на активизъм за репродуктивни права. Колието е направено специално за нея (за пореден път) от творческия директор на Schiaparelli, който също иска да засегне належащи проблеми на сцената на Ariston, като аборт и асистирана репродукция. "Защото всяко човешко същество, мъж или жена, трябва да може свободно да взема решения за собственото си тяло. Няма да позволим битките, спечелени от нашите майки, да се водят и от нашите дъщери", посочва Ферани. Една жена, която, освен че е първият инфлуенсър, водил Санремо, от днес ще има и друг рекорд: това, че е облякла първата рокля за правата на човека на фестивала. 

Четвърта визия: коремна преса (но по женствен начин)

„Произнасяш името й и стъпалата на театър „Аристон“ заблестяват“. Така водещият Amadeus представи последното слизане на Киара Ферани по стълбите на фестивала. Последното спускане и последна четвъртата смяна на тоалет - наистина съвършен, завършен кръг. Ако сте я очаквали в бална рокля или ултра-сценично облекло за големия финал – не сте познали. Инфлуенсърката отново направи нещо неочаквано, изненадвайки зрителите със сако, панталон и корсет с коремна преса от перли. „В трудни моменти модата винаги е неприлична“, твърди Елза Скиапарели. Tогава малко блясък винаги е добре дошъл. Особено ако е за справедлива кауза. Така че не се интересувайте от критиките и покажете своята женственост. Киара Ферани се подиграва на мъжествения стереотип, затваряйки “Санремо“ с черен костюм от еластично кадифе от Schiaparelli. Под късото сако се подава изкусно оформено бюстие от бял сатен с коремна преса, бродирана от перли и лурекс. „Мнозина вярват, че за да бъде взета насериозно в определени области, жената трябва да приеме мъжествено поведение или трябва да се облича като мъж, за да демонстрира способност за лидерство. Не се отказвайте от своята женственост, защото някой я смята за слабост - точно там е силата ни“, заключава инфлуенсърът в Instagram. Разбира се, присъстват и задължителните бижута: нестандартни обеци във формата на сърце - отново напомнящи утроба. Можем да кажем, че те преплитат в себе си сън и сюрреализъм – качествата, които направиха Schiaparelli толкова известна. Модната къща се оказа най-подходящият избор за жена, която, играейки с тялото си и модата, използва дрехите, за да започне нов диалог. Директно, пред всички, от голямата трибуна на  „Санремо“ и в перфектната интерпретация на думата "стил".

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 2 дни

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.