Следва

За пръв път от XVIII век: Кралицата-консорт ще носи корона, принадлежала другиму

Алтернатива на лекарството – как да излекуваме грипа, без да ходим в аптеката

След двугодишна пауза, първите месеци на годината отново са времето, което се превърна официално в сезона на грипа. И без значение дали вече сме го срещнали или стратегически се опитваме да избегнем, е добре да знаем, че не винаги лекарствата са решение, особено когато говорим за вирус. Много хора обаче не правят разлика между настинка и грип и са склонни да започнат с лекарствата при лека болка в гърлото или малко хрема.

Health преди 1 година

И както се казва в една поговорка, ако лекувате настинка, тя изчезва за седем дни, ако я оставите, изчезва за една седмица.

Но по-сериозните симптоми, изискват и по-сериозни мерки. Обявяваме война на грипа и се въоръжаваме с няколко силни алтернативи на традиционните лекарства.

Вода, чай, вода, чай….

Пиенето на вода и други течности е важно, но когато говорим за грип, е още по-важно. Водата помага да поддържате хидратация в тялото и да се отървете от хрема и храчки. Имайте предвид, че диарията и треската (два често срещани симптома на грип) също могат да причинят загуба на вода.

Включете: вода, билков чай, супа, бульон, изотонични напитки, сурови плодове и зеленчуци.

Също така е полезно да избягвате пушенето, доколкото е възможно, тъй като то може допълнително да раздразни носа, гърлото и белите дробове.

Почивка

Вместо да вземете аналгин заради главоболие, спете. Сънят е здраве и може да помогне за укрепване на имунната система. Това от своя страна помага на тялото да се пребори с грипния вирус. Направете съня приоритет и скоро ще бъдете отново на крак.

Топъл бульон

Сигурно знаете, че топлите напитки помагат при запушен нос и облекчават синусите. Но ако топлата напитка бъде костен бульон, ефектът е двоен, защото е с естествено високо съдържание на протеини и минерали като натрий и калий. Освен това протеинът е важен за възстановяването на имунните клетки.

Витамини от А до… цинк

Имаме новина! Наред с традиционният витамин С, включете и цинк – минерал, който е много важен за имунната система. Той помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки, борещи се с микробите. Изследванията показват, че цинкът може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Може да приемате добавка с цинк или мултивитамини с цинк по време на грипния сезон, но също така може да го приемате и с храната. Храните с високо съдържание на цинк са червено месо, миди, леща, нахут, боб, ядки, семена, млечни продукти, яйца.

Гаргара

Едно простичко изплакване на гърлото с топла вода и сол може да успокои възпаленото гърло и да помогне за изчистване на лигавицата. Ако досега не сте го правили, ето стъпките - сварете вода и я оставете да изстине. Смесете 1/2 чаена лъжичка сол с 220 мл топла вода. Изплаквайте гърлото за около 10 до 30 секунди, изплюйте и повторете от 2 до 4 пъти.

Куркума

Куркумата има мощно противовъзпалително действие и е чудесна в борбата с вирусните инфекции. Може да направите чай от куркума и черен пипер (помага за по-доброто усвояване на куркумина), добавете мед и ще усетите бързо облекчение.

Включете етерични масла

Доказано е, че етеричните масла могат да предпазят от някои вируси и бактерии. Маслото от чаено дърво помага в борбата с грипния вирус, като забавя или спира скоростта на размножаване на вируса. Масла като евкалипт и мента, бор и хвойна са чудесни при респираторни проблеми. Мащерката облекчава кашлицата. Здравец, лимон, канела са чудесни антивирусни средства.


Хрема ли? Не ти трябват капки


Всичко, което трябва да направите е да добавите няколко капки етерично масло към крем и да разтриете тила, гърдите и стъпалата. Ако имате дифузер – пуснете го с няколко капки от едно или комбинация от масла, за да облекчите дишането и да освежите въздуха в стаята.
Още един бонус на дифузера е, че леко овлажнява въздуха, а грипният вирус оцелява по-трудно в такава среда.

Инхалация

Този стар метод е много ефективен и може да ви помогне да успокоите носа, синусите, гърлото и белите дробове. Затоплете малко вода в тенджера, сложете щипка сода, сухи листенца от лайка или 1-2 капки етерично масло, покрийте главата с кърпа и се наведете над тенджерата.

Гарантираме ефекта!

Диета

Не, няма да гладувате. Сега не е точния момент. Просто намелете порциите и избирайте по-меки храни, за да подпомогнете работата на стомаха. Избягвайте тежки храни и такива, които могат да раздразнят стомаха и храносмилането.

И все пак, бъдете разумни.

Ако имате затруднено дишане, болка в гърдите, висока температура, която не спада, втрисане, тежка кашлица, се обърнете към лекар.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.