Следва

Жизел Бюндхен неузнаваема за Vogue, може би защото това е първата корица след развода

Епигенетика: емоциите са тези, които ни правят здрави и обратното

Науката е категорична: любовта може да трансформира гените и да подсили имунната система

Love преди 1 година

Емоциите и мислите определено влияят на здравословното ни състояние. Чувствата, които са позитивни и се изразяват свободно и без осъждане не оказват влияние, но тези, които са негативни и потиснати, могат, обичайно без да осъзнаваме, да окажат натиск върху умствената енергия и да имат отрицателен ефект върху тялото. Четем как нашите мисли и емоции влияят на телата, поведението и отношенията ни.

Епигенетиката е наука, която изучава как поведението и средата, в която се намираме, влияят на начина, по който работят нашите гени. Някои я наричат „новата биология“, според която съдбата на клетката не зависи от наследственото, а от средата и по-конкретно от начина, по който ние я възприемаме. Епигенетичните фактори определят кои гени да се проявяват и кои не. Твърди се, че да обичаме и да бъдем обичани, позитивни, да се смеем, да се чувстваме защитени е нашият най-голям ресурс за здраве.

Любов и ДНК: науката обяснява как са свързани

Според епигенетиката социалните връзки (привързаност, любов, приятелство) са сред 5-те лоста, които трябва да се активират за постигане на оптимално здраве възможно най-дълго време, заедно с диета, физическа активност, управление на стреса и оптимизъм. Следователно би било грешно да страните от човешки контакт, когато той е от любящо естество. „Чрез любовта бихме могли да трсформираме нашето ДНК“, уверява Валери Ледук - медик и съосновател на асоциация Maison Epigenetique, базирана в Париж. „Любовта наистина е изравняването на нашите духовни, физически и ментални нива. Нашият геном разкрива своя максимален потенциал с любов, която участва в хомеостазата на тялото и създава специфична невробиология, която влияе положително върху лечебния процес. 528 Hz е честотата на любовта, т.е. на възстановяването на ДНК-то с истинска сила на изцеление“.

Как любовта би могла да промени гените ни?

„Време е да признаем, че умът може да оказва влияние върху тялото - идея, която Рене Декарт отхвърля през 17-ти век. Квантовата вселена обединява това, което Декарт е разделил. Мисълта, енергията на ума оказва директно влияние върху начина, по който мозъкът контролира физиологията. Тази мощна мисловна енергия може да активира или инхибира клетъчни протеини. Овладяването на силата на мисълта би могло да е по-ефективно дори от предписани лекарства. Всъщност плацебо ефектът е доказателството за лечебната сила на ума и тялото. Американецът Глен Рейн извършва експерименти в лаборатория върху избрана група субекти, анализирайки техните генетични кодове докато чувстват гняв и безусловна обич. ДНК-то, сблъскало се с гняв, се свива, а при чувствто на любов се разширява и отпуска.“

Какво точно се случва в мозъка, когато човек е влюбен?

„По време на любовна връзка има свръхпроизводство на допаминергични неврони, което обяснява високото ниво на енергия. Допаминът е молекулата на вълнението, изненадата, благополучието и удоволствието. Това е последвано от освобождаването на адреналин, отговорен за ускоряването на сърдечната честота и освобождаването нанорадреналин - химическият пратеник на стреса. След това се освобождават хормоните на привързаността: вазопресин – който насърчава съдовата и клетъчна хидратация и сърдечната хомеостаза и обяснява възприеманото благополучие – и окситоцинът, хормонът на любовта, който насърчава привързаността на майката, връзката между партньорите и сплотеността на групата. И двата оказват влияние върху емпатията и алтруизмът (четете и: Благодаря! Вярвам! Работя! - ръководството за хубав живот през 2023).

Какво е правилно да следваме в любовта, за да живеем по-дълго и здравословно?

„Днес познаваме положителното въздействие на положителните мисли и на щастието върху нашите гени и следователно върху нашето здраве. Да правим планове заедно, да бъдем позитивни, да се смеем, да се чувстваме защитени и сигурни и да правим секс водят до освобождаване на ендорфини, полезни за нашето здраве. Когато човек е влюбен, стресът се редуцира и имунната система се подсилва (и обратното: Няколко въпроса за кофти връзките). Емпатията, желанието да направиш другия щастлив, добрината имат позитивен ефект за разлика от ревността или липсата на доверие. Влюбването би трябвало да означава да искаме да бъдем най-добрата версия на себе си. И накрая – правенето на любов гори калории. Средно на половин час се изгарят 200 kcal. Имунната система се укрепва, нивата на антитела се увеличават с 30%, а възпалителните процеси намаляват при двойки, които правят секс поне веднъж седмично. Сексът подобрява съня, благодарение на освобождаването на ендорфини, особено по време на оргазъм.“

More Love