Следва

Любовта, без която не можем: "Портрети на кучета: от Гейнзбъро до Хокни" в Лондон

Хорър филмите, заслужаващи Оскар

На фона на големия брой злополучно пренебрегнати достойни филми на най-различни наградни форуми, може би най-очевидното сред низвергнатите е, че те са често от жанра на ужасите - отново. Насочваме вниманието ви към неотдавнашните номинации за "Оскар", в които две брилянтно завладяващи картини от 2022 г. - "Pearl" на Ти Уест и "Nope" на Джордан Пийл - бяха напълно игнорирани в процеса. А ако си припомним последното десетилетие на годишните номинации, това със сигурност не е първото родео на Академията, в което тя се разминава с така оспорвания филмов жанр.

Movies & TV преди 1 година

Не може да се каже, че наградите "Оскар" са пренебрегнали някои от най-великите екранни творения, които са се появявали на бял свят, като се има предвид, че психологическият ужас "Мълчанието на агнетата" (1991) не само получи награди в множество категории, но и спечели титлата за най-добър филм през 1992 г. А имаше и заслужената победа на Пийл за неговия основополагащ игрален филм Get Out (2017).

Но дали те са само изключения от правилото? Със сигурност изглежда така, тъй като самата изпълнителка на главната роля в "Pearl", Мия Гот, неотдавна намекна за неприличния процес на номиниране за големите награди. Наградно шоу, което многократно е пренебрегвало жанр, богат на отлична актьорска игра, завладяваща кинематография и напълно оригинални сюжети, ефикасни за разпалване на страховете отвътре. Само през последните няколко години в жанра се наблюдава и остроумно пренебрегване на това, което може да се очаква от конвенционалния хорър: с повече психологически обрати, нетипичен монтаж и много по-голяма доза неудобна съпричастност, идваща директно от публиката.

Защо тогава продължаваме да виждаме тези изобретателни шедьоври на ужасите пренебрегвани в нощ, която се гордее с това, че чества най-доброто от филмовата индустрия? Може би Мия Гот го е казала най-добре, но само времето ще покаже. Междувременно си припомняме някои от най-добрите филми, украсявали екраните ни през последните няколко години. Ето и номинираните за филмите на ужасите, които сами по себе си заслужаваха да получат Оскар.

Pearl (2022)

Ще започнем с диво изнервящото изпълнение на Миа Гот в филма на A24 от 2022 "Pearl". Заплашителното ѝ превъплъщение в образа на Пърл - потиснатата (и потискана) дъщеря на баща с увреждания и религиозна майка - заслужаваше да бъде в надпреварата за "Най-добра актриса".

Nope (2019)

Джордан Пийл има два филма в този списък - и това означава нещо. Най-новото му произведение на изкуството, "Nope", безспорно държи всички в напрежение; няма момент, в който да можете да предвидите какво се случва в действителност. Творческият му гений се крие в неочакваната перспектива на научнофантастичния жанр, съчетаващ хорър, което би трябвало да му осигури място сред номинираните за "Най-добър оригинален сценарий". Що се отнася до кинематографичните преживявания, "Най-добра кинематография" също би имала смисъл, докато музиката на Майкъл Ейбълс е категоричен претендент за "Най-добра оригинална музика".

Midsommar (2019)

Когато става въпрос за заслужени номинации за "Оскар", не може да се отрече, че Флорънс Пю би трябвало да успее да си спечели място тук с високо оценената си роля на Дани, главната героиня на "Midsommar". Като оставим настрана актьорската игра, красивата сценография и впечатляващите костюми на дългоочаквания култов фестивал бяха наистина забележителни и заслужават предложения и в съответните категории.

Us (2019)

След грандиозния успех на Get Out се появи Us. Ако имаше една категория, в която филмът трябваше да бъде номиниран, то това не би ли било изпълнението на Лупита Нионго? Като изключим смущаващата ѝ смяна между Аделаида и Ред, вторият пълнометражен филм на Пийл е доказателство за неговата оригиналност - което трябваше да го изправи в надпреварата за "Най-добър режисьор".

Hereditary (2018)

И ето, че Ари Астер прави своя голям пробив. Признатият вече за култова класика филм на Астър, посветен на скръбта и поколенческата травма, кара Тони Колет да направи самостоятелен пробив, за който тя определено би могла да се види сред номинираните за "Най-добра актриса". По-голямото пренебрежение обаче беше, че "Наследствено" (fHereditary"") изобщо не беше номиниран за "Най-добър филмов монтаж" или "Най-добър оригинален сценарий".

It (2017)

Не бихте си помислили, че могат да направят същата грешка отново. Но с последния римейк на "То" изглежда, че творбите на Стивън Кинг (спомнете си пълното отхвърляне на "Сиянието") все още могат да бъдат пропуснати в категорията "Най-добър адаптиран сценарий". Без участието на Бил Скарсгард в образа на Пениуайз, зловещото градче Дери и Къщата на кладенеца заслужаваха да бъдат отличени в категориите за сценография. Това, за което определено трябваше да има място, обаче, бяха места в списъците с номинации за "Най-добър грим и прическа" или "Най-добър дизайн на костюми". Просто погледнете Пениуайз.

Train to Busan (2016)

Вероятно изпреварил времето си, "Влак до Бусан" е южнокорейският филм, който трябваше да изпревари "Паразит" в списъка на номинираните за "Оскар". Съчетавайки сърцевината на това, което Южна Корея прави най-добре, с екранното си забавление, зомби хорърът беше колкото вълнуващ, толкова и трогателен. И само заради това той определено трябваше да си спечели място в списъка на "Най-добър международен игрален филм". 

А иначе, главните номинирани за Оскари 2023 са тук, самата церемония предстои в нощта на 13-та март. Очакваме.  

More Movies & TV