Следва

Джулия Фокс и Джаред Лето сред гостите, Ирина Шейк и внучката на дизайнерката на подиума за Vivienne Westwood Fall 2023

Valentino Fall 2023, READY-TO-WEAR

Откакто Пиерпаоло Пичоли оглави Valentino през 2016-та, креативният директор се доказа като абсолютен майстор на великолепните вечерни рокли, тържествените тоалети за всякакъв род червени килими и всичко, което може да се отнесе в категорията "луксозно вечерно облекло" (поглед към Зендая на наградите SAG 2023 с нейната пастелно розова приказка със 190 розови цвята за пряко доказателство).

Runway преди 1 година

Колекцията му Есен 2023 стига до самото ядро на това, което наричаме black tie дрескод днес. На ревюто снощи на Седмицата на модата в Париж моделите разходиха точно 73 ансамбъла, маркирайки всеки аспект на официалното обличане - от малката черна рокля през модифицирания смокинг до строго скроения вечерен блейзър - цялата гама от възможни формални поводи получава своята фешън интерпретация.

Пичоли трансформира тези вечни модни класики, превръщайки ги в чисто нови обекти на желанието, защото ги интерпретира повече от умело. Виждаме дълга до земята бяла рокля с отворени рамене, украсена с добре оформена яка като от мъжка риза и намек за вратовръзка по дължината на плата отпред. Виждаме също блейзър на масивни черно-бели карета със силно подчертани рамене. Бална рокля до земята? Защо се налага, щом имаме изящното мини на Valentino, обсипано с пайетени цветя?

За сметка на фирменото розово, с което неотлъчно свързваме модната къща в последните два сезона, тук настъпват други ярки цветове, почти без ограничение в палитрата. Райета, карета и всякакви цветови флиртове правят колекцията леко палава, на места бъбрива, но свежа и млада, идеална за комбинации от най-широк порядък. Червено-черният пуловер е дстатъчно обемен, за да не пречи да го носим като рокля или пък да си го представим в нелесната категория на "леаринга" или наслагването - тук за целта служи бялата строга риза под джъмпъра, завършена с плътно закопчаване по врата и черна вратовръзка и обсипаните с пера до коляното ниски боти. Очевидно, през 2023-та всичко става за обличане и комбиниране - каскада от червени панделки се спуска по синя риза с мъжки силует, бляскавото, дълго до пода палто няма нужда от друго, освен от розова риза, тъмно мини и комбат боти, за да остане в модната история. Някои комбинации, като полка дот саката, носени без панталони, изглеждат като откъснати от околната модна реалност, но, нека го кажем направо - в колекцията е видимо усилието да има за всекиго по нещо, което е напълно оправдано от комерсиална гледна точка.

Цялата колекция на Пиерпаоло Пичоли за Valentino Fall 2023 е в галерията и видеото >>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.