ПОМОЩ:

ПОМОЩ: "парична диета" и как да я приложим

Положението с финансите напоследък е ужасно. Жонглираме със сметките трескаво, сякаш се мъчим да затворим стар куфар – дори когато седнем върху него, все още има твърде много боклуци вътре, за да го затворим. Твърде вероятно е да не се нуждаем от всички тези неща. Тогава защо не смогваме да се отпусним и да живеем по-просто?

 Сигурни сме, че не сме сами в това усещане. И, в наша защита, има основателна причина да сме малко полудели с парите напоследък. Светът се отвори, доптува ни се, допазарува ни се, на празниците сме отново заедно - подаряваме повече, имаме нужда да се глезим и т.н. Плюс инфлация, която обаче трудно може да се удържи, щом имаме нагласата за харчене, която е съвсем обяснима в началото на топлия сезон. След години ограничаваща предпазливост и несигурност, със сигурност е забавно да живееш на широко, дори това да стига до границата на безразсъдното.

И все пак, когато гледаме финансовите последици, числата, подредени в списък, ни се струват прекалени, дори лакоми. Съответно е назрял моментът да провидим привлекателността на „паричната диета", „фастинг за харчене" или „финансово прочиствание", все неудачни имена за една и съща концепция за намаляване на разходите за определен период от време.  

По приницп е леко неловка, че хората използваме диетични метафори за пари, да не говорим, че диетите и в прекия им смисъл трудно сработват. Но, нека признаем, сегашните ни навици за харчене не са устойчиви и идеята да направим някои ясни, умишлени промени в началото на пролетта звучи добре. Ето какво да направим >>>  

Помислете какво се опитвате да постигнете 

Целта на това упражнение не е наказание. Ако се чувствате засрамени или дори смътно отвратени за това как сте управлявали парите си напоследък, време е да се освободите от вината. Вашата банкова сметка не е кантар за претегляне на моралната ви почтеност и оголването на съвестта ви до кости няма да ви направи по-добър човек. 

Също така си струва да се отбележи, че ако вече чувствате безпокойство около парите (като повечето от нас), трябва да действате внимателно. „Опитът да намалите значително разходите си може да доведе до проблем с усещането за недостиг, което от своя страна да доведе до скок на разходите", казва Танджа Хестър, автор на Wallet Activism: Как да използвате всеки долар, който харчите, печелите и спестявате. Плюс това, ако сте се сблъсквали с много реален недостиг в миналото, това може да предизвика натрапчиви мисли около парите и бюджетирането, което също не е полезно. 

Междувременно признайте привилегията да можете изобщо да намалите покупките. „Много хора могат да си позволят само стоки от първа необходимост, когато имат пари за това", казва Хестър. „Те не могат да кажат: „Няма да пазарувам дрехи една година." Късметлии сме, че можем да направим този избор. 

Въпреки това разходите ви могат да бъдат отражение на това, което цените. И ако приходите ви не съвпадат приблизително с това, което е важно за вас, тогава е добър момент да преразгледате приоритетите си и как финансовите ви навици се вписват в тях. 

Накратко, подходете към това като към експеримент за харчене на по-малко, а не като предизвикателство от типа на най-големия губещ, за да видите с колко малко можете да живеете. „Ограничаването до най-важното, необходимо за поддържане на покрив над главата и храна на масата ви, е жестоко", казва Трейси Уилямс, психолог и дипломиран финансов терапевт. 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.