Следва

Гостите на шоуто на Chanel в Париж, Пенелопе Крус, Зоуи Салдана и другите

МОЧА ще бъде преместен, реши Общинската комисия

Столичната общинска комисия по образованието и културата реши във вторник паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина

All About Life преди 1 година

При гласуването нямаше нито един глас "против", а общинските съветници от ВМРО се въздържаха. Представителите на БСП демонстративно напуснаха залата преди гласуването. 

Докладът с предложението е внесен от "Демократична България" през март 2020 г. и оттогава чака да бъде допуснат за разглеждане.

Миналата седмица, на председателския съвет, където се решава кои доклади да се придвижат за обсъждане в комисиите, докладът беше включен в дневния ред от ГЕРБ. Решението идва дни, след като лидерът на партията Бойко Борисов каза, че монументът трябва да бъде махнат. Той каза това в деня на годишнината от непровокираната инвазия на Русия в Украйна - 24 февруари.

Кметът на София трябва да възложи на областния управител да поиска държавата да премести монумента. Това е описано в доклада като предстояща процедура, но не е указано къде да бъде преместен паметникът.

Идеята е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, но без паметника.

Паметникът е държавна собственост (съгласно акт от 1947 г.), но се намира в поземлен имот, който е публична общинска собственост (съгласно акт от 2012 г.).

Към това предложение на "Демократична България" беше добавен нов проект за решение от групата на ГЕРБ-СДС, внесен на 6 март. С него се предлага скулптурите от паметника да се преместят в Музея на социалистическото изкуство и да са на постоянна експозиция там.

More All About Life