Следва

Кайли Дженър плува в кампанията за очила на Dolce & Gabbana

Не просто жени, а камелии - разкошното шоу на Chanel

Жестока колекция Есен/Зима 2023 показа вчера в Париж Виржини Виар, наследницата на мосю Лагерфелд в Шанел

Runway преди 1 година

Малко ретро, много класическа, изключително изтънчена работа - точните кодове за абсолютната дамска елегантност, зададени от Коко Шанел преди няколко десетки години, валидни с пълна сила и днес (вижте още: Chanel, Spring 2023, COUTURE).

Целта на шоуто тази година не бе обикновената демонстрация на дрехи и предизвикване на съответния търговски оправдан шум в социалните мрежи, а създаването на „un moment suspendu" или „спрял момент", по думите на президента на компанията Бруно Павловски. „Моментът, в който забравяте какво се случва извън вас" по думите му, е равносилен на катарзисното усещане, когато гледате хубав филм, слушате разкошна музика или съзерцавате работата на голям майстор на скулптурата или живописта.

Идеята на колекцията - светът е достатъчно добър, за да съществува в него и нашата собствена красива реалност. Реалност, в която да останем насаме с чувствата, преживяванията и усещанията си на едно дълбоко интимно, чувствено ниво на съпреживяване според собствените ни нагласи. Далеч от войни, катаклизми и страхове (вижте още: CHANEL, Spring 2023 READY-TO-WEAR).

Целта е изпълнена - модният подиум в Grand Palais Ephémère бе покрит с черен пясък, а двата му края отразяваха логото на марката. Огромна камелия с 16 венчелистчета проблясваше в бяло, червено и розово в средата на залата, придавайки атмосфера на таен магичен свят, един нов Едем, към който всички са призвани (вижте още: Chanel Resort 2023 - цялата колекция, директно от Монте Карло).

Обожаваме играта на дължини и наситената, но не банална черно-бяла гама в есенно-зимната колекция на френския моден първенец. Акцентите в бордо и бледо или тъмно розово, изскачащи под слоевете златни огърлици, са контрапункт в цветовия фон. Съблазнителна игра на сенки и контрасти, с вплетени нотки сюрреализъм, изящни жестове и фина деликатност на лицето. Зимни къси панталони, носени с бели чорапогащи и ботуши на платформа, туид, преработен в къси костюми, поли на различни нива и гащеризони - пищна колекция, която завладява въображението. Усещане за Анна Карина, излязла на среща с Фей Дънауей.

Сезон след сезон все повече става ясно, че Карл Лагерфелд е изумителен визионер. След като напусна света ни през 2019-та, той не пропусна до посочи наследника си на трона в Chanel. Няколко сезона по-късно на всички ни е ясно, че е бил напълно прав - Виржини Виар (креативният директор на марката, която пое нещата в свои ръце веднага след кончината на Карл, по изрично негово настояване приживе) е един от най-големите активи на бранда след класическата дамска чанта с верижка 2.55 и култовия туид. Виар поставя на пиедестал женствеността, нежността, трепета от това да си просто ти - като ти харесва, но в много удобна кожа. С Chanel Есен/Зима 2023 нашата ранима и безкрайно силна природа разцъфва изящно под скъпата материя на парижкия моден доайен, сякаш ние вече не сме жени, а жени-цветя. Дами с камелии, плуващи в един любовен и безкрайно красив свят.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.