Следва

Арчи и Лилибет вече са принц и принцеса след изявлението на Хари и Меган

СО реши окончателно: край на МОЧА

Общинарите решиха преди минути - Паметника на съветската армия ще се премести в Музея на социалистическото изкуство или "върху друг подходящ терен извън централната част на града" с 41 гласа "за", 14 "против" и един въздържал се. От това развитие на нещата се опитаха да предпазят Монумента на Окупационната Червена Армия два протеста, от които резултатът е омазана с боя и яйца фасада на сградата на Столична община, която е паметник на културата, и ожесточени викове "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир"

 

All About Life преди 1 година



Първо започна акцията пред сградата на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за преместване на паметника. На мястото се събраха недоволни от предстоящото решение, както и представители на куп леви и националистически партии, като Левицата, "Възраждане", МИР, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, вечният протестиращ Йоло Денев и БСП.

Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС по-рано излязоха с доклад и настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост. СОС преди малко потвърди решението им и МОЧА най-накрая, след 31 години премеждия и дебати по темата, ще бъде премахнат от центъра на европейската ни столица.  



Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи "Съветската армия победи нацизма", "В Берлин има съветски военен мемориал" и "Смърт на фашизма" и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни. "Смърт на фашизма", провикна се лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а множеството отвърна "Свобода на народа". Той се закани, че следващия път хората ще бъдат "1000 пъти повече" и няма да носят яйца...

Именно хора на "Възраждане" обстрелваха вратата и фасадата на СО с яйца, като за целта се бяха запасили с пълни кашони от доста скъпия продукт.

"Полицията да не пази общинските съветници, а да пази народа", провикна се Борис Цветков от БСП. Преди да се слеят с протеста пред общината, социалистите се събраха пред самия монумент, за да го бранят с жива верига. Множеството вееше червени знамена, някои със сърп и чук от времето на СССР, имаше и руски флагове. 

Според участници в протеста монументът е защитен от 12 документи и международни конвенции, както и от закона за авторското право, освен че е държавна собственост, а общината няма думата. Общината има думата, разбира се, тъй като паметникът се намира на нейна територия.

"Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този паметник", заяви пред демонстрантите Борислав Гуцанов от БСП, партията - наследница на БКП, обявена от закона за престъпна. 

"Столична община се опитва да заличи историята на 80 милиона загинали през Втората световна война. Рушенето на който и да било паметник е заличаване на историята. В България има паметник на загиналите американски и британски летци. Защо никой не повдига темата за демонтирането му?", попита Габриел Милков от младежката организация на БСП, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с викове "ууу".

"Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реставрация на фашизма", заяви Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и ДБ.

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на болшинството в Столичния общински съвет, че червената армия е окупационна, тъй като е била "посрещната с хляб и сол". За протестиращите съветската армия, в чиято чест е издигнат паметникът, е освободителна. Вероятно не са гледали филма "Второто освобождение" на Евелина Келбечева и Светослав Овчаров, който е като силен шамар по лицата ни, нито са чели достатъчно исторически източници. 

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига около монумента и обявиха, че тръгват на "поход за мир" към сградата на Столична община, за да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника. Е, не стана. СО току що взе окончателното решение МОЧА да бъде преместен. Защото лъжата няма право на почетно място в центъра на София. Имаме предвид комунистическата лъжа, че т.нар. съветска армия, която през войната се нарича "Работническо-селска", е "освобождавала" България. Няма освободители, които да налагат тоталитарен режим, който при това със закон от 2000 година е обявен за престъпен.    

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.