Томислав Дончев пред View Sofia:

Томислав Дончев пред View Sofia: "Когато се научим да работим така, както искаме да живеем, ще стане!"

Роден в деня, в който е родена и най-новата носителка на Оскар Мишел Йео, 6-ти август, Томислав Дончев е с безкрайно дълга политическа кариера, която започва преди 16 години, когато е избран за кмет на Габрово, родният му град.

Пише чудесно за себе си, затова и ще използваме негови думи вместо визитка: Според майка ми съм бил добро дете, но аз си спомням, че тогава твърдеше други неща. Баща ми искаше да стана художник като него, а майка ми – адвокат. И двете не ми звучаха лошо, но ако нещо ми беше итересно, това беше техниката. Започнах от бурми и гайки, а като тинейджър вече можех да направя сам радио и какви ли не други електронни неща. Даже още пазя някъде разни грамоти и медали от изложби и състезания. Но аз и инженер нямах желание да стана. Ако наистина исках нещо, това беше да летя... 

Господин Дончев има хубаво чувство за хумор, когато му е смешно, си личи, когато му е досадно - също. Мъж с невероятно разностранни интереси, Томислав си казва направо: "Не съм си мечтал да стана политик, нито кмет, нито министър. Не е станало случайно, нито без да го искам, просто не е било детската ми мечта". На почти 50 този нетипичен политик, който обожава да носи ризи без вратовръзка и дънки, емблематичен с прическата и нахаканото си говорене, обича кучета и книги, планини и сняг, и откровени разговори, е от родните мъже политици, които са най-любопитни. Защото е достатъчно далеч и от скуката, и от предвидимостта.

Откривайки с любопитство, че Томислав Дончев е последен в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в 23-ти МИР в София за предстоящите на втори април извънредни парламентарни избори, пети поред за две години, грабнахме случая и поканихме господин the last of us на интервю. Следва разговор с един български политик, кмет на Габрово, министър, заместник министър-председател, член на Европейски парламент и депутат в няколко Народни събрания, защото изглежда много скучно да си политик, но може и да не е, стига хората, заели се с тази дейност, да са интересни.

View Sofia: Здравейте, Томислав, отдавна се каним да ви поразпитаме за разни неща. Готов ли сте за един нормален, чистосърдечен и спокоен разговор на четири очи?

Томислав Дончев: Къде е предизвикателството - в „нормален" или в „спокоен". Надявам се да съм готов. Ще проличи след последния въпрос.

V.S. Как ви изглежда да сте първи в Габрово и последен в 23-ти МИР в София - едни гърди предимство за родния ви град или нещо друго. Всъщност какво не знаем за Габрово, освен че има превъзходно менижиран "Музей на хумора и сатирата" с пребогат събитиен афиш?

Т.Д. В това първи в Габрово, последен в София може да има много закачки. Но да кажем, че и първият и последният са важни. Няма да минаваме през метафорите от Светата книга: „Така последните ще станат първи, а първите – последни", но ще ви разкажа, че когато си с голяма група в планината е много важно кой е първи. Той определя посоката, но последният също има тежки отговорности. Той следи например да не се загуби някой.

А за Габрово не знаете куп съществени неща. Неголям, но много красив град в центъра на България. Един от индустриалните центрове на страната. Световна столица на хумора. И най- важното „Когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави". Освен това, от Габрово най-хубаво се вижда кое е правилно и кое не. Съветвам ви да отидете там и да проверите. Ще ви кажа и точното място, където да застанете.

V.S.: С кой номер ви избираме преференциално в София?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.