Следва

Докладът на Държавние департамент на САЩ за човешките права в България - което не си го казваме ние, ни го казват те

Какво е deinfluencing и защо "създателите на съдържание" ще трябва да преосмислят играта

Потребителите от Gen Z започват да изискват повече последователност и честност от страна на инфлуенсърите. Това ли е началото на края на създателите на съдържание?

Health преди 1 година

Имало едно време така наречените „съвети за покупка“ – рекламни места на малкия екран, където се предлагат продукти от всякакъв тип – от почистващи препарати за къщата до консерви с домати, а няма как да забравим и безумно забавните обяви във вестниците. Днес пък рекламите са в социалните мрежи. Най-вероятно всички знаем какво представляват те - съобщения от различен тип под формата на истории или снимки, където инфлуенсърите на деня дават видимост на услуга или стока срещу заплащане. По закон хаштагът, който обозначава, че това е реклама е задължителен, но доста често е посочен в долната част на дълго заглавие или чрез толкова малък шрифт, че става нечетлив и подвежда потребителите.

Тук се размива границата между пост, който изглежда като честна оценка на продукт или услуга и реклама, която по своята същност никога не е безпристрастна. Но в това се крие основният източник на доходи за инфлуенсърите. Те получават заплащане от агенции и компании, за да бомбардират с оферти последователите си. Това е една доста коварна форма на разпространение - инфлуенсърът създава съдържание, което всеки път е различно и персонализирано, където не липсва сълзлив разказ или пък забавна история. Така той печели симпатията на последователите си и създава чувство на „доверие“ у тях, като ги прави по-склонни да приемат съвети (непоискани) за определени продукти. Но Gen Z все повече осъзнават това и научават за манипулационните механизми на социалните мрежи.


NYFW: най-стилните акценти от Седмицата на модата в Ню Йорк, Есен/Зима 2023


Следвайки мантрата „Колкото повече, толкова повече“, създателите на съдържание, които изтъкват само ползите на продукта, изглеждат все по-малко надеждни и много от последователите започват да се питат дали си струва да следват техните съвети. Доста голяма промяна в тенденцията, която подтикна инфлуенсърите да приемат друг подход, с който съветват да не се купуват определени продукти. Това е така нареченият deinfluencing – новата тенденция в социалните мрежи и по-специално в TikTok. Тя работи така, че вместо да обяснява колко добре даден балсам разплита косата и колко ефективен е новият модел преса, създателят посочва серия от продукти, които не са му харесали и които да избягвате. Това иновативно съдържание вдъхва усещане за повече доверие у последователите, осъзнавайки, че за тези публикации инфлуенсърите надали биха получили хонорар.

„По-честното, критично мнение за дадена марка незадължително е негативно.“ oбяснява на Bof James Nord, основател на агенцията за инфлуенсър маркетинг Fohr. Deinfluencing може дори да бъде антидот за онлайн културата, който да отказва TikTok потребителите да купуват продукти, от които реално не се нуждаят. „Но е труден път за инфлуенсърите, защото не искат да обидят своите бизнес партньори“. Обикновено процентът на положителните рецензии в социалните мрежи надвишава отрицателните поради страх от загуба на потенциални клиенти, но новото съдържание на deinfluencing се оказва възнаграждаващо по отношение на социалното взаимодействие с потребителите и това би трябвало да насърчи по-честно съдържание.


Trend Report: триумфът на puddle pants, панталоните за локви


Deinfluencing-ът е само началото, затова дигиталните създатели биха могли да направят малки промени и да бъдат по-последователни в своите препоръки. Например това да говорят за един и същ чифт дънки няколко пъти, повтаряйки едно и също ще спре да работи рано или късно, но по-скоро неочаквано рано. По-честният подход би бил да препоръчват различен чифт всеки месец. „Инфлуенсърите трябва да променят съобщението си от „Трябва да имаш това“ или „Това ще промени живота ти“ на „На мен лично много ми хареса. Това е начинът, по който те биха ми помогнали...“ казва Nord, предупреждавайки, че не трябва да се опитвате да „наблегнете върху страха от изпускане (fear of missing out)”, фактор, който често кара потребителите да купят даден продукт. За онези, които се опасяват, че тази промяна сигнализира края на инфлуенсърите – греши: deinfluencing и influencing в центъра си са един и същи феномен, тъй като и в двата случая говорим за насочване на желанията на последователите и създаване на чувство за доверие. Това, което потребителите изискват днес, е по-голяма последователност и честност дори с цената на няколко договора по-малко.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.