Следва

In Love With My Peecaboo: новата кампания на Fendi с Наоми Кембъл

Задължителна изложба в Лондон: историята на Chanel в Музея V&A

Розовият туид костюм от две части, носен от актрисата Лорън Бакол на почивка в Биариц през 1959 г., който със сигурност си спомняте, и още много Шанел

All fashion преди 1 година

От Chanel връщат лентата назад с изключително атрактивна за всички специална ретроспективната изложба, именувана Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto в музея "Виктория и Албърт" в Лондон (V&A Museum). Събитието ще се проведе тази есен в британската столица, а от 200-те изложени тоалета 122 ще са нови попълнения в колекцията на музея. Кураторът Ориоле Кълън, която също така ръководи най-новия моден блокбастър на V&A, Christian Dior: Designer of Dreams, споделя, че екипът е „претърсил международни колекции за да покаже невиждани досега произведения, някои на повече от 100 години“.


Кураторът на изложбата Ориоле Кълън

Новите попълнения включват винтидж елементи от личния гардероб на супермодела от средата на века Ан Гънинг, любима тема на фотографа Норман Паркинсън през 50-те години на миналия век. Всички те са дарени на V&A след смъртта ѝ през 1990 г. Коко Шанел е била почитателка на красотата на Гънинг и неведнъж се е опитвала да привлече модела за своите дефилета на Rue Cambon. Седемте визии, завещани от Гънинг включват костюм от туид в бордо от 1954 г. с тъмносиня яка и маншети, допълнен с тъмносин пуловер с лък, доставен като придружаващ слой и черна вечерна рокля без презрамки от 1956 г.

Тристрам Хънт, директорът на V&A, похвали Шанел за това, че е „проправила пътя за нова женствена елегантност, изготвяйки рамка за мода, която продължава да влияе върху начина, по който жените се обличат днес“.

Шоуто ще обхване седемте десетилетия от кариерата на Chanel. Най-старият експонат ще бъде блуза с моряшка яка от трико от сурова коприна от 1916 г., авангардна в своята радикална простота, "най-новата" - бледорозова рокля от ламе от последната ѝ колекция. Алисън Адбургам, моден редактор на Guardian по това време, каза за лебедовата песен на дизайнера от 1971 г.: „Външният вид на Chanel, небрежен, но елегантен, може да бъде отговорът на дилемата на съвременната жена.“

Изложбата ще подчертае как любовта на дизайнера към Великобритания и заниманията в британската провинция са изиграли ключова роля в историята на произхода на костюма от туид на Chanel. По време на дългата си връзка с херцога на Уестминстър, дизайнерката се влюбва и в шотландският туид, който заема за разходки в провинцията и риболовни екскурзии. При завръщането си в ателието в Париж тя съчетава британски туид с френска елегантност, за да измисли класическите си костюми с квадратна пола, тоалет, който Vogue описва през 1964 г. като „най-красивата униформа в света“.

Приветстваме изложбата и смятаме, че това е един от най-добрите примери за успешно изграждане на бранд чрез сторителинг, който използва бипграфията на дизайнерката Коко Шанел по невероятно впечатляващ начин.



Откриването е на 16 септември, планираме модно-културен лондонски уикенд в периода до 25 февруари 2024-та.  

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.