Следва

Кендал Дженър за Vogue Италия - кадрите и интервюто

Няма "дадености, с които да се съобразяваме", има морал и правила: скандалът с 93 000 лева от нашите данъци за драг шоуто в София

Сава Драгунчев e човекът, който харчи парите за култура на България  

Celebrities преди 11 месеца

В интервю за БНР тази сутрин изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев, назначен на поста от бившия министър на културата от "Продължаваме промяната" Атанас Атанасов дни преди последния да приключи с министерстването си след първия успешен вот на недоверие към действащо правителство в новата българска история, каза по повод огромния скандал следното: "2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци".


Сава Драгунчев; снимка: Theater.bg

Скандалът, без алтернатива в родната действителност, е, припомняме, свързан с провеждането на "парти" в центъра на столицата с т.нар. "драг кралици" - мъже, които влизат в провокативни женски образи.

В интернет вече изтекоха записи от вулгарното шоу Dringo, както с право го определи и колегата от БНР, която интервюира господина Светослава Кузманова, като финансирането за него е дошло от Национален фонд "Култура", чийто принципал е Министерството на културата. Над 93 хиляди лева са отпуснатите по проекта, с който е кандидатствал миналата година организаторът на проявата - фондация "Сингъл Степ". Парите са дадени по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".

Недоволството в социалните мрежи е огромно, а от МК обявиха, че започват проверка относно целесъобразността на отпуснатото финансиране на "проекта с присъстващ хазартен елемент". Самото събитие беше анонсирано във Фейсбук като "Бинго за лица над 18 години" и се проведе на 26 март.

Драгунчев отказа да окачестви изтеклите в интернет клипове, като каза: "Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с епитети и квалификации" и допълни, че има условия, свързани с членството ни в ЕС, като децентрализация и равенство на половете. Драгунчев не се притеснява от разпоредената от Министерството на културата проверка по случая: "Аз също съм инициирал вътрешна проверка. От септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК. От началото на тази година вече имаме 6, които не са изпълнили заложените в проектните предложения дейности, или не ги изпълняват във вида, в който са ги предложили. В зависимост от нарушението, предприемаме различни действия. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази".

Проверката ще бъде готова към края на седмицата, обясни още директорът на НФК: "Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е свързан и с изборите". Драгунчев, който през февруари миналата година бе и кандидат да оглави Народния театър "Иван Вазов", напомни, че администрацията на НФК, която управлява, не се занимава с художествената страна на проектите: "НФК наема външни експерти, които да правят тази оценка. Да са независими и специалисти в конкретната област". Господинът се оказа неизненадан от шума, който се вдигна около този проект: "НФК е във фокуса на обществения интерес, защото при нас има един силно завишен ресурс от 2022 година. По него бяха разпределени към българската култура и творци близо 38 милиона лева. Спорният проект е подаден към НФК на 4 май 2022 г. и финално е одобрен на 24 август".

Според отчета на фонд "Култура", публикуван преди дни, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps.

Позиция на Министерството на културата, оглавявано в момента от Найден Тодоров, служебен министър:

Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество".

Във Фейсбук събитието беше рекламирано така:

В най-женския и палав месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца. За да сбъднем и най-смелите ви фантазии и желания сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, докато някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специални награди. START: 16:00; ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лева. Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Позиция на The Steps, публикувана във Фейсбук:

С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка "Мравин", изложбата "Другите българки", също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания по повод инициативата ни Drag Bingo.

Нужно е да отбележим, че драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността, като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи, свързани с общността ни. Драг артистите продължават да играят важна роля в движението за права на ЛГБТИ хората, като служат за източник на вдъхновение и овластяване на общността ни. За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата.

Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието "Drag Bingo" е само малка част от него, наред с "Акустични вечери" и "Обществени дебати", например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще... Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм. Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети.

Свързването на откровеното възмущение на нацията от драг куин шоуто с елементи на хазарт с предстоящите избори на нас като избиратели и данъкоплатци ни се струва абсурдно. Смятаме, че в случилото се има много повече елемент на скандал и пошлост, отколкото отстояване ценностите на ЛГБТИ културата, срещу която редакцията ни не само няма нищо против, а в продължение на дълги година подкрепя и анонсира в дух на толерантност, разбиране и приемане. Което няма нищо общо с похарчените от Сава Драгунчев, Атанас Атанасов и Велислав Минеков, предшестващ и последващ Атанасов като министър в най-важното министерство в България 93 000 лева пари на данъкоплатците. 

Смятаме, че оставката на Сава Драгунчев е наложителна и спешна, и припомняме кой е той:

Роден е на 19 март 1978 г. в София. Доктор по „Театрознание и театрално изкуство" и „Актьорско майсторство" от НАТФИЗ „Кр. Сарафов", завършил още, поне според официалната му биография, специалностите „Английска филология", „Икономика", „Международни политически отношения и сигурност", „Макроикономика" в Софийския университет „Св. Кл. Охридски". Не се наемаме да изискаме дипломите му, предоставяме това на назначилите го. Специализирал в Кралския Шекспиров театър и Шекспировия театър „Глобус" (Великобритания), Оксфордски университет (Ориел Колидж, Великобритания) и др., отново според официалната му биография. Актьор от трупата на Народния театър „Иван Вазов", преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" и в Софийския университет „Св. Кл. Охридски", старши експерт в кабинета на президента на Република България. Профилът му в популярна мрежа за екстремни преживявания е "Кралицата", като има и други подобни регистрации в канали със специфично съдържание. Според запознати, приблизителната оценка на раздадените от Сава Драгунчев пари на спорни проекти, отнесени в графата "Култура", откакто е шеф на НФК възлиза на повече от 2 милиона лева.   

Видео от "културното събитие", за което ние и вие платихме 93 000 лева, вижте тук.

More from View Sofia

Love to Quote: "Всичко, което виждате, дължа на спагетите" и още от София Лорен за храната, сексапила и бедността

Celebrities преди 2 години

Толкова искаме да сме ТЯ, че имаме периодичната нужда да си набяваме "доза София Лорен"; в случая, петъчно, черпим от тези 10 шикозни, нежни и сексапилно остроумни цитата на София Вилани Шиколоне, защото Венера сега е в нейния знак - Дева - и защото всяка жена трябва да знае за силата на любовта, красотата, идеалната рокля и спагетите, por favor  

Франция планира да конфискува вилите и яхтите на руски олигарси

Celebrities преди 2 години

Френският президент Еманюел Макрон на фона на военната "специална операция" в Украйна поиска инвентаризация на имуществото на руските олигарси от списъка със санкции, намиращо се във Франция  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 10 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.